Weekend cultural - Recomandări pentru 16-18 februarie
15 Februarie 2024, 19:10
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
Concerte
O seară cu Brahms va fi vineri la Sala Radio. Dirijorul american John Axelrod se va afla la conducerea Orchestrei Naționale Radio. În program: J. Brahms: Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 77, Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68 . Solist la vioară: Valentin Șerban
https://www.orchestreradio.ro/
Tot o seară Brahms va fi vineri și la Pitești. Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia sub conducerea dirijorului austriac David Schlager va concerta în sala multifuncțională din localitate. La pian, solist va fi Mihai Ungureanu. În program: Johannes Brahms: Concertul nr. 2 în Si bemol major pentru pian și orchestră, op. 83, Serghei Rahmaninov: Simfonia nr. 2 în Mi minor, op. 27
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" prezintă vineri, la Ateneul Român, Concertul nr. 17, în sol major, pentru pian şi orchestră, KV 453 de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia nr. 2, în do minor de Anton Bruckner. Dirijor şi solist: Christian Zacharias.
https://www.fge.org.ro/calendar
Operă
La Opera Națională din Cluj, vineri, suntem invitați la Evgheni Oneghin . Aceasta este prima dintre cele trei opere scrise de compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski pe baza textelor lui Aleksandr Pușkin. Scenariul operei, alcătuit de Ceaikovski pe parcursul unei singure nopți, pune în evidență tiparele psihologice ale personajelor și evoluția acestora pe parcursul situațiilor întâmpinate la Sankt Petersburg, la Conacul familiei Larin și în împrejurimi.
Iubitorii baletului sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică, la Opera Națională Română din Iași la „Romeo şi Julieta”, de Serghei Prokofiev. Evenimentele vor începe, în fiecare zi, la ora 18:30. Baletul își susține partitura coregrafică sub bagheta dirijorală a maestrului Daniel Jinga.
https://www.operaiasi.ro/ticketsys-event/romeo-si-julieta-serghei-prokofiev/
Opera Națională Română Timișoara continuă evenimentele dedicate lui Puccini. Vineri este programat spectacolul Madama Butterfly care va fi condusă muzical de dirijorul austro-italian Guido Mancusi iar regia îi aparține lui Mario de Carlo .
https://www.ort.ro/informatii/ro/165/Mario-de-Carlo.html
Opera Națională București prezintă vineri spectacolul „Don Quijote” de Ludwig Minkus, regia și adaptarea coregrafică Jaroslav Slavický. Josef Jelínek a realizat scenografia, iar conducerea muzicală a serii va fi asigurată de Ciprian Teodorașcu.
https://operanb.ro/spectacol/don-quijote/
Filme
În perioada 15 – 18 februarie se desfășoară prima ediție a retrospectivei Il Cinema Ritrovato on Tour în România. Filme clasice restaurate semnate de cineaști precum Roberto Rossellini, Nanni Moretti, Luchino Visconti, Cecilia Mangini, dar și Mircea Toia și Călin Cazan vor fi proiectate la Cinema Elvire Popesco, în timp ce două evenimente dedicate arhivisticii și restaurării vor avea loc la UNATC.
Filmul Bob Marley: One Love celebrează viața și muzica unei legende care a inspirat generații întregi prin mesajul său de dragoste și unitate. Pentru prima dată pe marele ecran, descoperiți povestea puternică a lui Bob Marley despre depășirea adversității, pășind în culisele din spatele muzicii sale revoluționare. Produs în parteneriat cu familia Marley și avându-i ca protagoniști pe Kingsley Ben-Adir în rolul legendarului muzician și pe Lashana Lynch în rolul soției sale Rita, Bob Marley: One Love se lansează în cinematografele din România pe 16 februarie 2024.
https://www.cinemagia.ro/filme/bob-marley-one-love-3306161/
După cinci nominalizări la Oscar, Grand Prix la Cannes, The Zone of Interest va fi și în cinematografele din România, din 16 februarie.
Comandantul de la Auschwitz, Rudolf Höss (Christian Friedel), și soția sa Hedwig (Sandra Hüller) se străduiesc să își construiască o viață de vis pentru familia lor într-o casă cu grădină aflată chiar lângă lagăr.
https://www.cinemagia.ro/filme/the-zone-of-interest-3310653/postere/5039519/#gallery
Filmul Madame Web cu Sydney Sweeney, Emma Roberts, Adam Scott, Dakota Johnson, Isabela Merced, intră în acest weekend în cinematografe.
Cassandra Web, un paramedic din Manhattan, are puterea clarviziunii. Forțată să se confrunte cu adevăruri dureroase din propriul trecut, ea leagă o prietenie cu trei tinere cu un viitor strălucit în față... Trebuie, însă, să supraviețuiască prezentului.
https://www.cinemagia.ro/filme/madame-web-3186395/
Teatru
Teatrul Maria Filloti din Brăila prezintă, sâmbătă, Lacrimile amare ale Petrei von Kant de Rainer Werner Fassbinder în traducerea lui Victor Scoradeț. În piesă este descrisă traiectoria prăbușirii unei mari artiste și saltul ei în gol, în căutarea inspirației și a unei conexiuni reale cu o altă ființă.
https://www.blt.ro/lacrimile-amare-ale-petrei-von-kant.html
La Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântul Gheorghe puteți vedea LA RONDE de Yann Verburgh. Piesa ne oferă povești întrepătrunse în care fiecare personaj trăiește o întâlnire intimă cu următorul, explorând diversitatea identităților. Regia este semnată de Eugen Jebeleanu.
„Scandal în Manhattan”, este o comedie neagră, adaptare a piesei „Bad jews” de Joshua Harmon, o polemică despre identitate si tradiții într-o lume modernă pe care o puteți vedea sâmbătă la sala Luceafărul. Regie și light design: George Lepădatu.
La Teatrul Național București, duminică se joacă spectacolul KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci . Aceasta este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip, ascuns sub măști fabricate. Text de Raluca Mănescu, concept: Denisa Nicolae și Liviu Romanescu.
Expoziții
LOVE in Amzei - expoziție organizată de Mobius Gallery & The Institute, la adresa str. Piața Amzei nr. 13, București, reunește lucrări de la un grup internațional de artiști emergenți și consacrați, prezentând lucrări din colecții private, precum și creații care ajung pentru prima dată în fața publicului, aducând în prim plan un manifest pentru afecțiune, tandrețe, grijă și empatie. Participă artiștii: Beatrice Arzoiu, Sasha Bandi, Suzana Dan, Andrei Gamarț, Claudia Larcher, Pandele Pandele, Norica Popescu, Lea Rasovszky, Gino Rubert, Roman Tolici, Ecaterina Vrana. Pe lângă expoziție, vizitatorii vor avea ocazia să formuleze, fiecare în stilul său personal, mesaje de iubire. Un spațiu special din Piața Amzei va fi dedicat acestui demers.
Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește expoziția “Lumini peste Balcani” | “Balkanların üzerindeki ışıklar”. 20 de artişti din România şi din Turcia, expun la Sala NOUA GALERIE din Strada Monetăriei Nr. 3 desen, pictură, sculptură, ceramică, sticlă, fotografie, colaj, video. De la teme care surprind sufletul Istanbulului, la teme etnografice și simbolice, figurative și abstracte, expoziția dezvăluie privitorului bogăția și diversitatea culturală a celor două țări, dar și elementele comune care definesc spațiul balcanic.
Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.
https://uap.ro/masa-tacerii-targu-jiu/
Galeria Galateea Contemporary Art prezintă expoziția „Față în față” semnată de George Dragomir Turia. Artistul vizual revine în galeriile din România după mai bine de 20 de ani de trăit și lucrat în Canada. Curator: Georgiana Cozma.