Weekend cultural - Recomandări pentru 15-17 noiembrie
14 Noiembrie 2024, 18:05
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
- Doi invitați de talie internațională și trei compozitori al căror nume nu mai are nevoie de nici o prezentare – Brahms, Mendelssohn și Ceaikovski – sunt „ingredientele” unui concert pe care nu îl puteți rata la Sala Radio! Vineri, alături de Orchestra Națională Radio se va afla pentru prima oară dirijorul american (stabilit la Berlin) Roderick Cox. Invitată specială a serii este și pianista Alexandra Silocea, care a evoluat pe marile scene ale lumii, precum Konzerthaus sau Musikverein din Viena, Carnegie Hall – New York, Royal Festival Hall și Wigmore Hall din Londra și care va cânta de această dată la Sala Radio Mendelssohn – Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră. Seara se va deschide cu cu Brahms: Uvertura Tragică și se va încheia cu celebra Simfonie nr. 6 – Patetica semnată de Ceaikovski.
https://salaradio.ro/events/alexandra-silocea-roderick-cox-orchestra-nationala-radio
- Unul dintre cei mai apreciați pianiști contemporani, Peter Donohoe, va interpreta Concertul nr. 1, în re minor, pentru pian și orchestră, op. 15, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, joi și vineri. La cele două concerte la pupitrul dirijoral va fi britanicul Leo Hussain, dirijor principal al Filarmonicii George Enescu.
- Tenorul Andrea Bocelli va susține un concert duminică de la ora 20:00, în Sala Polivalentă Oradea Arena. Repertoriul artistului include arii de operă îndrăgite, hituri atemporale şi piese de pe cel mai recent album al său, “Duets – 30th Anniversary”. Evenimentul face parte din proiectul care sărbătoreşte 30 de ani de carieră muzicală a lui Andrea Bocelli.
- Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti şi Primăria Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, organizează Festivalul Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Folk „Festivalul Castanilor – În memoriam Gabi Dobre”, ediţia XXV.
- Asociația Designers Thinkers Makers a lansat proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots”, o inițiativă dedicată valorificării patrimoniului cultural din colinele Transilvaniei, cu accent pe satele Biertan și Chirpăr. Lansarea turului ghidat al satului Biertan va avea loc sâmbătă, în Biserica Fortificată din Biertan. Un concert la orga Bisericii Fortificate susținut de Liv Müller va marca deschiderea oficială a turului cultural.
- Opera Națională București prezintă sâmbătă, începând cu ora 18:30, spectacolul de balet în trei acte „Corsarul” de Adolphe Charles Adam, în regia și coregrafia lui Vasily Medvedev. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu. Prima variantă a baletului „Corsarul” de Adolphe Charles Adam a avut premiera la data de 23 ianuarie 1856, pe scena Theatre Imperial de l’Opera din Paris. În România, baletul „Corsarul” s-a dansat prima dată la Opera Națională Română din Timișoara, în stagiunea 1986-1987, în coregrafia lui Ștefan Gheorghe. La Opera Națională București premiera actualei montări a avut loc la 28 aprilie 2007.
- Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța anunță premiera celebrei opere compusă de Charles Gounod, „Faust” în viziunea regizorală a lui Cristian Mihăilescu. Sunt programate două reprezentații în acest weekend, fiecare reprezentație fiind diferită de cealaltă, datorită distribuției duble. Conducerea muzicală va fi realizată de dirijorul Dragoș Tiberiu Oprea. În rolul lui Faust au fost distribuiți tenorii Daniel Magdal și Răzvan Săraru. La reprezentațiile ulterioare, rolul va fi interpretat și de Doru Iftene. Frumoasa Margareta va fi redată de sopranele Laura Eftimie și Veronica Răceală.
https://tnobconstanta.ro/spectacole/faust/
- În cadrul Turneului Naţional „Zâmbetul Muzicii” va avea loc sâmbătă concertul susținut de soprana Teodora Gheorghiu, bas – baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu– ora 18:00, la Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” din Bistrița.
- Cele mai noi producţii din cinematografia maghiară, filme premiate la festivaluri internaţionale, documentare pe teme de actualitate, o selecţie a producţiei cinematografice transilvănene, bijuterii proaspete din programul de digitalizare al Arhivei Maghiare de Film, un lungmetraj de animaţie multipremiat, filme pentru copii şi ateliere de animaţie se află în programul celei de-a 18-a ediţii a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti. Proiecțiile au loc la Muzeul Țăranului Român.
https://www.facebook.com/reel/1567067884689479
- La Cinema Eforie din București are loc Festivalul Internaţional de Film de Comedie „Film 4 Fun”, ediţia a 16-a. Competiţia cuprinde 25 de filme din 11 ţări (Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Mexic, România, Spania, SUA şi Ucraina). Acestea vor fi proiectate la Cinemateca Eforie, în patru programe de câte o oră şi jumătate fiecare, sâmbătă și duminică, de la orele 15:00 şi 17:00
- Filmul „Captura” în regia lui Adi Voicu intră de vineri în cinematografe. Atunci când protestatarii invadează centrul Bucureștiului, sentimentul eliberării din propria captivitate, îl determină pe Sami să ia contact direct cu realitatea. Prezent în spatele camerei de filmat, el devine victima jandarmilor care tocmai au eliberat Piața Universității. Tranziția neașteptată de la senzația de siguranță din spatele camerei la realitatea dură, îl face să-și schimbe radical percepția asupra propriului univers. Din distribuție: Nicoleta Lefter, Marian Râlea, Yann Verburgh.
- „La Cocina” de Alonso Ruizpalacios cu Rooney Mara, Oded Fehr, John Pyper-Ferguson, Laura Gómez, James Waterston are premiera și în cinematografele din România. E ora prânzului și toată lumea dă buzna în „The Grill”, un restaurant newyorkez pentru turiști care servește mii de clienți într-o zi de vineri obișnuită ca aceasta. Au dispărut bani din casă și toți angajații sunt suspecți. Pedro, unul dintre bucătari, este un tânăr mexican care vrea mai mult de la viață decât ceea ce-i poate oferi slujba actuală. Visător și neliniștit, el e îndrăgostit de Julia, o chelneriță ce nu-și dorește o relație oficială cu un imigrant fără acte. Rashid, proprietarul restaurantului, i-a promis lui Pedro că îl ajută cu documentele. Dar când Pedro e acuzat că a furat banii, lucrurile o iau razna, oprind haosul din bucătărie odată pentru totdeauna.
https://www.cinemagia.ro/filme/la-cocina-3312607/
- La Teatrul Național București, vineri se joacă „Creatorul de teatru”, piesa unuia dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani, austriacul Thomas Bernhard, în regia lui Alexandru Dabija și cu Marcel Iureș în rolul titular, este un imn paradoxal închinat artei teatrale, dar și o privire caustică asupra vieților noastre meschine și tragicomice. În rolul lui Bruscon, Marcel Iureș dă viață, într-un cvasi-monolog caustic și absurd, unui splendid bufon în căutarea absolutului în artă. Actor, autor și regizor megaloman, mizantrop, ipohondru, nihilist și intempestiv, Bruscon izbucnește în tirade îndreptate împotriva mediocrității țării sale, vociferează despre orice, de la politică, societate, teatru - pe care Bruscon susține că-l detestă -, răbufnește față de condițiile care îi sunt oferite, pentru că nimic și nimeni nu se ridică la înălțimea ambițiilor sale artistice, și mai ales familia sa, cu care se poartă tiranic.
- La Piatra Neamț are loc cea de-a 35-a ediţie a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ, organizată de Teatrul Tineretului. În program sunt incluse spectacole de teatru, animaţii stradale, concerte şi lansări de carte. Pe scena teatrului vor fi prezente spectacole de la Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Municipal Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Teatrul Nottara, Bucureşti, Teatrul Naţional Mihai Eminescu, Chişinău, Teatrul de Comedie Bucureşti, Teatrul Luceafărul, Iaşi sau Teatrul Naţional Ion Luca Caragiale, Bucureşti, printre altele.
https://www.facebook.com/teatrultineretului.piatraneamt/?locale=ro_RO
- Muzeul Naţional de Artă Timişoara organizează, în perioada 16 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025, expoziţia „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernităţii în pictura europeană, capodopere din colecţia Roberto Longhi”, un nou eveniment fanion care continuă moştenirea Timişoarei 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Expoziţia aduce în premieră în România una dintre picturile originale de Caravaggio realizată în 1597, alături de lucrări semnate de artişti din aria sa de influenţă precum: Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti, Gerrit Van Honthorst.
- La Galeria CĂMINUL ARTEI puteți vizita expoziția GRAFICA ROMÂNEASCĂ 2024. Sunt prezenți artiști vizuali din diferite generații care folosesc tehnici specifice acestei ramuri; expoziția explorează și evidențiază dinamica limbajului artelor grafice exprimat atât prin mijloace tradiționale, clasice, dar și contemporane.
- Vineri se deschide primul târg de iarnă din capitală. Opera Comică pentru Copii invită publicul la ediția a IX-a a Târgului „Poveste de Crăciun”. În sălile de spectacole ale instituției sunt programate 112 reprezentații, iar curtea OCC va găzdui atracții și activități interactive destinate vizitatorilor de toate vârstele, desfășurate până pe 29 decembrie, după următorul program: Târgul „Poveste de Crăciun” din acest an aduce o varietate de activități speciale, printre care se remarcă Atelierele Spiridușilor, unde copiii și familiile pot participa la sesiuni creative. Printre cele mai populare activități se numără crearea decorațiunilor de Crăciun, modelarea figurinelor din turtă dulce și confecționarea coronițelor tradiționale. Toate activitățile sunt desfășurate sub îndrumarea spiridușilor Operei Comice pentru Copii.
- Târgul de Crăciun se deschide vineri în Craiova. Se anunță surprize multe, însă marea noutate este sania suspedată a lui Moș Crăciun, care va zbura deasupra zonei centrale. Este pentru prima data în România, după ce anul trecut s-a aflat deasupra lacului Geneva, în orașul Montreux, din Elveția. Sania interactivă, din care Moș Crăciun le va vorbi copiilor, a mai fost pe bulevardul Champs-Élysées, din Paris, iar anul acesta trebuia să fie instalată la Londra.
- La Sibiu, vineri va avea loc deschiderea Târgului de Crăciun din Piaţa Mare, odată cu aprinderea iluminatului de sărbători în zona centrală. Ediţia din acest an este intitulată „Christmas Unboxed” şi va reuni la Sibiu 120 de expozanţi din ţară şi străinătate, până în 5 ianuarie 2025.