Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 15-17 martie

Weekend cultural - Recomandări pentru 15-17 martie

15 Martie 2024, 00:50

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

Festivaluri

  • Festivalul Visuali Italiane – noua cinematografie italiană în România ajunge în acest weekend la Cluj Napoca. Festivalul aduce publicului cele mai bune producții recente, precum și filme de referință, care vor putea fi văzute în prezența invitaților speciali, regizori sau actori. Proiectiile au loc la cinema Victoria.
  • Izanagi IV Distopia : Japanese film festival se desfășoară pe 16 și 17 martie la Cinema Timiș în Timișoara.

https://izanagi.ro/

Concerte

  • Orchestra Naţională Radio susține concertul de vineri de la Sala Radio sub bagheta dirijorului britanic Kerem Hasan, solistă: violonista Ioana Cristina Goicea. În program: B. Bartók: Concertul nr. 2 în sol major pentru vioară și orchestră, S. Rahmaninov: Simfonia nr. 3 în la minor, op. 44.

https://www.orchestreradio.ro/

  • Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" dirijată de Fuad Ibrahimov , solist Daniel Ciobanu va susține vineri la Ateneul Român un nou concert. În program : Dmitri Şostakovici Concertul nr. 2, în fa major, pentru pian şi orchestră, op. 102, George Gershwin„Rhapsody in Blue” pentru pian şi orchestră - 100 de ani de la premieră, Piotr Ilici Ceaikovski Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36

https://www.fge.org.ro/calendar

  • Răzvan Cipcă Triova cânta la Katz GastroLab din București. În cadrul liber pe care jazzul îl oferă trioul aduce ecouri stilistice din muzica de rock sau blues si pe alocuri chiar a muzicii experimentale. Compozițiile originale lasă loc unor improvizații deschise și extinse. Trioul a susținut concerte în cadrul Festivalului de Jazz de la Gărâna (2023), Jazz In The Park (2022), Festivalul Tam-Tam Brașov

https://www.iabilet.ro/bilete-razvan-cipca-trio-concert-96407/

  • Vama va susține un nou concert vineri, la Hard Rock Cafe. Trupa şi-a obișnuit publicul cu spectacole în care contopirea artelor este firească. Astfel, efectul generat de muzică, poezie, dans şi actorie este dublat de jocuri de lumini şi imagini video, care transmit simultan mesajul pieselor semnate Vama.

https://m.iabilet.ro/bilete-concert-vama-91848/

  • Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de Adrian Grigoraș, susține concertul „Dor de romanță” – duminică ora 17:00, la Sala Radio.

https://www.orchestreradio.ro/

Operă

  • La Opera Națională din Timișoara, vineri, are loc spectacolul „La Boheme”, compus de G. Puccini. Conducerea muzicală: Hermann Szabolcs (invitat). Participă corul, orchestra și ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române din Timişoara .

https://www.ort.ro/

  • Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” prezintă duminică premiera „Rebecca”, una dintre cele mai de succes producții semnate de echipa Sylvester Levay (muzica) – Michael Kunze (libretul) – ora 18:00, la Sala Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

https://www.opereta.ro/spectacole/rebecca-2/#1706201001680-555d899c-529b

  • Sala Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca găzduiește sâmbătă Balul Operei. În cadrul ediției aniversare cu numărul 30, programul muzical include momente susținute de soliștii invitați de prestigiu internațional, tenorul Stephen Costello și soprana Ekaterina Siurina, alături de Soliștii, Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei sub bagheta Dirijorului invitat Constantine Orbelian, Director muzical și Dirijor principal al New York City Opera. Totodată, saxofonistul Federico Mondelci, un artist de renume internațional, va încânta audiența prin momente artistice minunate.

https://operacluj.ro/spectacole/2023-2024/soldoutbaluloperei2024-16-martie-2024-19-00/

Teatru

  • La Teatrul Municipal Baia Mare are loc duminică, 17 martie, de la ora 19.00 PREMIERA spectacolului HEAVEN de MIEKO KAWAKAMI, regia și dramatizarea Adina Lazăr, traducerea Iolanda Prodan, scenografia Andreea Tecla, asistent scenografie Mihai Vălu. Romanul este transpus scenic în premieră națională de către Teatrul Municipal Baia Mare. Piesa este despre un băiat de 16 ani care este supus bullyingului de către colegii săi, din cauza unui defect de vedere. În loc să riposteze, el se resemnează și se retrage într-o suferință mută. Singura care înțelege prin ce trece este o altă colegă, supusă și ea unor tratamente asemănătoare.

https://teatrulbm.ro/eveniment/heaven-de-mieko-kawakami-in-premiera-nationala-la-tmbm/

  • Teatrele „Andrei Mureşanu” şi „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe organizează prima ediţie „Sepsi Theatre ShowCase”, eveniment în cadrul căruia vor prezenta 14 spectacole în decursul a două săptămâni (14 – 27 mar.). Sâmbătă este programat la teatrul Andrei Mureșan spectacolul „Privitor”. . Bazate pe experiențele personale ale actorilor, întâmplările sunt relatate cu vocea sau corpul, sau ambele în simbioză. Limbajul coregrafic urmărește să hiperbolizeze realitatea, să o treacă dincolo de cotidian. Muzica lui Mihai Dobre și spațiul creat de Andreea Săndulescu contribuie la tranziția către o lume a fanteziei, în care actorii sunt ei înșiși, apoi proprii lor privitori.

https://www.tam.ro/

  • Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) organizează în acest weekend, Microstagiunea Secţiei germane, unde vor fi prezentate producţii noi, care vor ilustra modul în care Secţia germană abordează o mare varietate de stiluri şi preocupări tematice. Evenimentul are scopul de a reuni actori importanţi din domeniul cultural pentru a identifica proiecte şi programe viitoare atât pentru TNRS, cât şi pentru Secţia germană şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Din program: vineri se joacă Ai mei după Maxim Gorki, un spectacol de: Dumitru Acriș, iar sâmbătă Visul unei nopți de vară.

Cinema

  • Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României debutează vineri, 15 martie, de la ora 19:00, cu proiecția filmului documentar Tițian. Imperiul culorii. Proiectul, realizat de Happy Cinema în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, invită publicul în perioada martie-decembrie 2024, la o serie de proiecții lunare de filme documentare de artă spectaculoase în Sala Auditorium a MNAR. Documentarul Tițian. Imperiul culorii, documentează viața unui artist inovator, devenit pictorul oficial al Republicii veneţiene.
  • Pâinea noastră cea de toate zilele, în regia lui Șerban Georgescu, intră vineri în cinematografe . Documentarul dezvăluie provocările din culisele uneia din puținele afaceri sociale din România care încă rezistă: brutăria MamaPan. MamaPan este un loc în care nu se face doar pâine, ci se repară și vieți. Este o brutărie, o afacere socială, un fel de a fi, de a susține comunitatea, un refugiu pentru cele care lucrează acolo - mame singure, femei în condiții dificile de viață.
  • 2020, cel mai recent film despre pandemia de Covid 19 intră vineri în cinematografe. Regia este semnată de Bobby Bărbăcioru iar din distribuție fac parte actorii Silviu Geamănu, Puiu Mircea Lascus, Simona Măicănescu. Filmul este despre doi frați, Max și Gelu, care sunt hotărâți să supraviețuiască pandemiei de Covid-19 care mătură Italia. Cei doi părăsesc țara și se întorc în România, în satul natal, unde cred că vor fi în siguranță. Indiferent de costuri sau mijloace, Max și Gelu vor căpăta imunitatea la virus.

https://www.cinemagia.ro/filme/2020-3293847/

  • Pe Adamant , noul film documentar al regizorului Nicolas Philibert cu: Mamadi Barri, Walid Benziane, Sabine Berlière, Romain Bernardin poate fi văzut începând din acest weekend în cinematografe. Adamant e un azil unic. O structură plutitoare pe Sena, în inima Parisului, care găzduiește adulți care suferă de tulburări psihice. Centrul oferă o îngrijire care îi fixează în timp și spațiu și îi ajută să se recupereze sau să își păstreze moralul.

https://www.cinemagia.ro/filme/sur-ladamant-3309025/

Expoziții

  • Muzeul de Artă Brașov găzduiește expoziția „Urgențe”, a artiștilor Lia și Dan Perjovschi. Expoziția prezintă componente din cercetările realizate de cei doi artiști în ultimii 35 de ani. Lucrările Liei Perjovschi, grupate sub titlul „Kit de supraviețuire” (selecție din „Muzeul Cunoașterii”), se întâlnesc în armonie cu creațiile de impact ale lui Dan Perjovschi, prezentate în secțiunea „Press Stress” (13 mar. – 30 apr.)
  • Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București organizează expoziția „Berea! De la artizani la fabrica de bere”la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Media. Expoziția prezintă cultura băuturii strămoșilor maghiari, procesele de fabricare din Evul Mediu, metodele cehești și nemțești de fabricare a berii, precum și industria din zilele noastre a berilor artizanale.
  • Vernisajul expoziției „Grădinile Venerei”, a artistei Irina Venera are loc vineri la ora 15:00, la Galeria Foișor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Moderator: Sebastian Crăciun. Prezintă criticul și istoricul de artă Dalina Bădescu, care este de asemenea și curatoarea expoziției.
  • La Combinatul Fondului Plastic (CFP), în Galeria Unarte, puteți vizita expoziția de gravură a studenților din anii ’60-’70 ai departamentului de grafică UNARTE.
  • Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași și Galeria IOMO din București au plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția duo „Himere” semnată de artistele Oana Fărcaș și Mirela Moscu. Expoziţia reuneşte două discursuri picturale semnate Oana Fărcaş şi Mirela Moscu, fiecare explorând cu naturaleţe straturile contingente ale realității, sintetizând percepția realului pentru a ajunge la abstractizarea acestuia, la un eidos ce aparţine percepţiei şi nu realităţii însăşi care, astfel, conturează o experienţă singulară a viziunii dincolo de ceea ce se este aparent.
„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță
Muzică-Dans-Arte 19 Decembrie 2024, 17:50

„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță

La 35 de ani de la Revoluția din 1989 , Artmark prezintă „(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” , primul proiect multimedia...

„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță
Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ
Muzică-Dans-Arte 18 Decembrie 2024, 18:00

Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ

Classix Festival , una dintre inițiativele culturale independente care s-a remarcat la nivel european prin colaborarea...

Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ
Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Muzică-Dans-Arte 18 Decembrie 2024, 17:36

Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025

Art Safari , cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță prima...

Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025
„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 17:40

„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA

MINA, Museum of Immersive New Art , organizează un Revelion unic dedicat părinților și copiilor, o experiență care transformă...

„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA
Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 16:40

Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București

Pe 11 decembrie 2025 , Sala Palatului din București va găzdui concertul extraordinar al tenorului Jonas Kaufmann , aclamat...

Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București
ProTicket prezintă turneul național Trei Tenori Italieni, în luna dedicată femeii, pe toate scenele importante din țară
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 13:22

ProTicket prezintă turneul național Trei Tenori Italieni, în luna dedicată femeii, pe toate scenele importante din țară

Ce poate fi mai potrivit în cea mai frumoasă lună a anului, când ghioceii mijesc și natura începe să prindă...

ProTicket prezintă turneul național Trei Tenori Italieni, în luna dedicată femeii, pe toate scenele importante din țară
Muzică barocă și romantică la Marea Orgă a Ateneului, cu Nicolae Moldovan
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 13:20

Muzică barocă și romantică la Marea Orgă a Ateneului, cu Nicolae Moldovan

Iubitorii muzicii baroce și romantice mai pot cumpăra bilete pentru a se bucura în această seară de programul creat de...

Muzică barocă și romantică la Marea Orgă a Ateneului, cu Nicolae Moldovan
35 de ani de la Revoluția din 1989:  „EROICA” de BEETHOVEN și „Suite roumaine” de ENESCU
Muzică-Dans-Arte 16 Decembrie 2024, 13:00

35 de ani de la Revoluția din 1989: „EROICA” de BEETHOVEN și „Suite roumaine” de ENESCU

Vineri, 20 decembrie 2024 (de la 19.00) , ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO prezintă un eveniment special ce marchează...

35 de ani de la Revoluția din 1989: „EROICA” de BEETHOVEN și „Suite roumaine” de ENESCU
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
17:00 - 17:56
Deutsch 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
17:00 - 18:00
CULTURA ROMÂNĂ, ACASĂ ŞI ÎN LUME (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
17:30 - 17:56
Armâneaşti 1
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 18:00
APLAUZE PENTRU FOLCLOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
15:03 - 19:00
Sens Unic
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru