Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 februarie

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 februarie

13 Februarie 2025, 21:40

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

  • La Sala Radio veți avea ocazia să o aplaudați pe ADELA ZAHARIA într-o gală extraordinară de operă prezentată vineri de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului italian DAVID CRESCENZI. Evenimentul se va derula cu participarea CORULUI ACADEMIC RADIO, pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU. Veți asculta selecțiuni din „Carmen” (Bizet), „Lucia di Lammermoor” (Donizetti), „Norma” (Bellini), „Semiramida” (Rossini), „Ernani” și „Forța Destinului” (Verdi) ș.a.

https://salaradio.ro/events/gala-de-opera-adela-zaharia-orchestra-nationala-radio/

  • Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara va interpreta în deschiderea concertului de vineri, sub bagheta dirijorală a maestrului Stefan Geiger, La Péri – Fanfare de P. DUKAS. În încheierea programului, va fi interpretată minunata compoziție Suita simfonică „Tablouri dintr-o expoziție” de M. MUSORGSKI / M. RAVEL.

https://filarmonicabanatul.ro/evenimente/concert-simfonic-dirijor-stefan-geiger-solist-ionut-podgoreanu-corn/

  • La Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu, seara de vineri va fi dedicată romanțelor în interpretarea sopranei Cristina Fieraru, una dintre cele mai strălucitoare voci de pe scena tânără de la noi, acompaniată de chitaristul Maxim Belciug. Pagini din creația unor compozitori precum Antonio Caldara, Giovanbatista da Gagliano, Giacomo Carissimi, Giulio Caccini, Giovanni Battista Pergolesi, Henry Purcell sau Georg Friedrich Händel se împletesc colorat cu poemele cântate ale lui Federico Garcia Lorca ori cu vreun cântec napolitan, pentru a se potoli apoi într-o melancolică plimbare pe lângă plopii fără soț.

https://www.filarmonicasibiu.ro/ro/events/recital-de-ziua-indragostitilor-arie-si-ecou#

  • Trupa Vank va cânta vineri la Sala Palatului împreună cu o orchestră simfonică dirijată de Simona Strungaru. Din repertoriu nu vor lipsi piesele „Pleacă”, „1000”, „Bumerang”, „Dorul are multe forme”, „Mi-e dor de tine”, „Vino du-te”, „Ochi de blugi”, „Iar și iar” plus multe alte cântece lansate mai demult sau chiar și în premieră.

https://salapalatului.ro/event/vunk-simfonic-sala-palatului-te-astept/

  • Sandra, idolul unei generații, revine duminică la Sala Palatului. Icon al anilor ’80, cu milioane de albume vândute ȋn ȋntreaga lume, Sandra Lauer Crețu, cunoscută în întreaga lume ca Sandra, este una dintre artistele reprezentative ale anilor ’80 și nu numai. Albumele sale „Close to Seven”, „The Art of Love” și „Stay in Touch” demonstrează versatilitatea sa muzicală și capacitatea de a se reinventa constant.

https://salapalatului.ro/event/sandra-sala-palatului/

  • „Bonjour, bonne nuit, Paris!” se joacă sâmbătă și duminică la Teatrul de Operetă și Musical Ion Dacian. Trupa unui celebru teatru muzical profesionist din oraș este în plină repetiție pentru un nou spectacol: „Bonjour, bonne nuit, Paris!”. Premiera se apropie, biletele sunt deja vândute, decorurile și costumele sunt încă în lucru. Sunt întâmplări obișnuite în viața unui teatru, dar adevăratele probleme abia acum încep. Directorul anunță întreaga trupă că se vede nevoit să găsească o altă sală de spectacole, deoarece aceasta se va închide pentru moment. Ce se va întâmpla? Va reuși trupa teatrului să rămână unită și să scoată spectacolul anunțat și deja vândut? Un spectacol despre rezistență, respect, răbdare și, mai ales, despre iubire: de muzică, de teatru, de oameni.

www.opereta.ro

  • Opera Națională București ne așteaptă sâmbătă și duminică la „Bărbierul din Sevilla” (de Gioachino Rossini). Inspirată de piesa de teatru „Le Barbier de Séville” de Beaumarchais, opera omonimă a fost compusă de Gioachino Rossini într-un timp extrem de scurt, de doar 13 zile, și recreează o stare excepțională de bună dispoziție, în sala de spectacol, pentru că îi readuce în lumina reflectoarelor pe fermecătorul bărbier spaniol Figaro (plin de umor, curajos și romantic), pe îndrăgostitul și neliniștitul conte Almaviva, pe preafrumoasa Rosina și pe posesivul doctor Bartolo.

https://operanb.ro/

  • Opera Națională Română din Cluj-Napoca vă invită vineri să vă lăsați purtați de magia muzicii la un concert vocal-simfonic de excepție: „The Tenors”. Sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu, orchestra Operei va da glas unor lucrări muzicale celebre, care evocă puterea emoției și frumusețea universală a artei sonore. În centrul atenției vor fi Eusebiu Huțan, Hector Lopez și Cristian Mogoșan, trei soliști remarcabili, a căror măiestrie vocală va aduce la viață partituri memorabile. Vocile lor, distincte și totuși perfect armonizate, vor ghida publicul într-o călătorie muzicală fascinantă, de la profunzimea lirică până la triumful simfonic.

https://operacluj.ro/

  • „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti este propunerea pentru vineri seara a Operei Naționale Române din Iași. În regia Andei Tăbăcaru, publicul îi va putea urmări pe soprana Cristina Grigoraș în rolul „Adina”, pe baritonul Alin Munteanu în „Belcore” și pe basul Daniel Mateianu în „Dulcamara”. La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Spătaru.

https://www.operaiasi.ro/

  • „Atena 5” este o comedie inedită ce aduce în prim-plan umorul și spiritul ludic al clasicului shakespearian „Visul unei nopți de vară” și care se joacă sâmbătă la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. Inspirat din scenele meșteșugarilor din piesa originală, spectacolul își îndreaptă atenția către un grup neașteptat de protagoniști: cinci bătrâni dintr-un azil de bătrâni, hotărâți să pună în scenă propriul lor spectacol de teatru. În mijlocul haosului și al amestecului de confuzii comice, acești bătrâni aduc în viață pasiunea pentru arta dramatică și pentru exprimarea creativă. Cu umor și căldură, spectacolul ne poartă prin etapele pregătirii lor pentru spectacol, de la repetiții neconvenționale până la momentele amuzante din culise.

https://tncms.ro/

  • La Teatrul Act, sâmbătă suntem invitați la spectacolul „Fete și băieți” care spune povestea unei familii aparent obișnuite - un El și o Ea care se mută împreună, își cumpără o casă, au doi copii. Dar apoi lumea lor începe să se destrame și lucrurile iau o întorsătură tulburătoare.

https://www.teatrulact.ro/

  • Teatrul Național din București vă invită duminică, ora 19:00, Sala Media, la un one-man show inedit în care Caragiale este prezent pe scenă în dublă calitate: autor și personaj al propriilor scrieri. Actorul Niculae Urs a ales fragmente din articolele şi corespondenţa lui Caragiale pentru a pune în lumină trăsătura cea mai puternică a personalității scriitorului: înțelegerea vieții ca un spectacol perpetuu, creat, regizat și jucat de el însuși. "... înscenarea plină de vervă a lui Nicolae Urs - baia de Caragiale ne încântă, ne cere să reflectăm și să ne recunoaștem, ne amuză până la un punct, ne îngrijorează și ne rușinează de la acel punct încolo. Datele fizice și șarmul actorului care, probabil, face rolul vieții lui ne-au transpus, parcă, cu cei vreo sută și ceva de ani în urmă. ” opinează criticul Bogdan Burileanu.

https://www.tnb.ro/ro/caragiale-altfel#tabs-2

  • Tot la TNB, duminică, ora 19:00, Sala Mică, puteți savura o comedie dulce-amară despre sentimentul ratării, criza cuplului, nevoia de minciună și refugiul în visele neîmplinite. Santi și Rosó, doi tineri artiști din Barcelona aflați într-o localitate de provincie pentru a susține un show de “duete romantice”, încep să-și pună viețile și relația de iubire sub semnul întrebării în timpul repetițiilor pentru spectacol. Cei doi ajung să se concentreze pe ceea ce nu au, pe lipsurile financiare neîmplinirea artistică. Totul se întâmplă sub presiunea apariției spectatorilor veniți la show. Producția este realizată de Centrul de Creație și Cercetare Ion Sava în cadrul programului 9G la TNB.

https://www.tnb.ro/ro/you-say-tomato

  • La București a început Nordic Festival. Selecţia cuprinde câte două titluri din cele cinci ţări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia, iar marea majoritate a filmelor se văd în premieră la Bucureşti. Filmele vor fi proiectate la Cinema Elvire Popesco, iar alte evenimente care au loc în festival sunt programate în diverse locații.

www.nordicfest.ro

  • „Iubire fără limite” intră de vineri în cinematografe.Regia este semnată de Gilles Lellouche. Cu: Adèle Exarchopoulos, François Civil. Doi adolescenți cresc în același oraș, la același liceu, și se îndrăgostesc nebunește. În timp ce Jackie își urmează drumul și studiază, Clotaire este prins în vârtejul bandelor și ajunge la închisoare pentru 12 ani, sub acuzații de crimă false.

www.cinemagia.ro

  • În acest weekend puteți vizita expoziția „O călătorie spre centrul Pământului”, cu artiștii Megan Dominescu, Linn Rebekka Åmo, Mihaela Moldovan și Loredana Ilie, la Galeria Anca Poterașu, din strada Popa Soare, nr. 26. Expoziția „O călătorie spre centrul Pământului” este un proiect dezvoltat în urma unei rezidențe care explorează cultura Sami și legăturile dintre Norvegia și Maramureș, având în centru arta textilă. Cele două culturi și lumi, deși diferite din punct de vedere geografic și istoric, au o legătură puternică, care ține de filozofia de viață și de felul în care se raportează oamenii la natură și, mai ales, la culorile în care își traduc emoțiile și sentimentele, și care sunt vizibile în hainele tradiționale. Am urmărit și arhivat aceste similitudini, pentru a construi mai departe o poveste/expoziție inspirată din această cercetare artistică.
  • La Galeria Mobius în Piața Amzei sunt prezentate pentru prima dată două colecții private, Cicirean și Rus. Expun 25 de artiști din 6 țări, cu lucrări din 1948 până în 2024, cum ar fi Horia Damian, Szilard Gaspar, Ion Grigorescu, Alex Mirutziu, Giuliano Nardin, Radu Pandele, Roman Tolici, Ecaterina Vrana.
  • Galeria Romană găzduiește expoziția-experiment „La locul faptei”. Proiectul artistic documentează procesul creativ al artistului Ion Grigorescu, prin mijloacele foto-video ale artistului Ovidiu Ungureanu. „La locul faptei” este o privire poate indiscretă asupra momentului de înfăptuire / creație, o incursiune în spațiul în care artistul se consumă pe sine în actul artistic. În esență, artistul este un făptuitor. Mai mult decât atât, atunci când descoperă sensuri și semnificații în locuri neașteptate, el devine un adevărat a-toate-făptuitor. „La locul faptei” devine astfel un punct focal al creației, locul unde se nasc viziuni și interpretări inedite. Este un spațiu în care artistul se expune sieși, înainte de a se expune lumii prin operă.
Editura Casa Radio participă la evenimentele de sărbătorire a Zilei Internaţionale a radioului
Muzică-Dans-Arte 12 Februarie 2025, 10:52

Editura Casa Radio participă la evenimentele de sărbătorire a Zilei Internaţionale a radioului

Sunetul cunoaşterii: rolul  radioului în educaţie Editura Casa Radio va participa joi, 13 februarie, de la ora...

Editura Casa Radio participă la evenimentele de sărbătorire a Zilei Internaţionale a radioului
Recviemul de Verdi, la Filarmonica George Enescu, alături de faimosul dirijor Yan Pascal Tortelier și soliști de talie internațională, pe 13 și 14 februarie
Muzică-Dans-Arte 12 Februarie 2025, 08:30

Recviemul de Verdi, la Filarmonica George Enescu, alături de faimosul dirijor Yan Pascal Tortelier și soliști de talie internațională, pe 13 și 14 februarie

Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu vor susține două concerte vocal-simfonice, sub bagheta renumitului dirijorului...

Recviemul de Verdi, la Filarmonica George Enescu, alături de faimosul dirijor Yan Pascal Tortelier și soliști de talie internațională, pe 13 și 14 februarie
Concerte de excepție pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Enescu, ediția 2025
Muzică-Dans-Arte 11 Februarie 2025, 10:23

Concerte de excepție pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Enescu, ediția 2025

        Emblematicul Ateneu Rom ân , renumit pentru acustica sa extraordinară, va găzdui și...

Concerte de excepție pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Enescu, ediția 2025
Intervenții fotografice contemporane la 2/3 Galeria și Goethe-Institut
Muzică-Dans-Arte 10 Februarie 2025, 16:10

Intervenții fotografice contemporane la 2/3 Galeria și Goethe-Institut

2/3 Galeria  și  Goethe-Institut  prezintă „With/ Against the Flow. Contemporary Photographic...

Intervenții fotografice contemporane la 2/3 Galeria și Goethe-Institut
Primele evenimente Classix in Focus 2025
Muzică-Dans-Arte 10 Februarie 2025, 15:40

Primele evenimente Classix in Focus 2025

Evenimentele Classix in Focus  aduc în prim-plan teme relevante din lumea artistică și culturală,...

Primele evenimente Classix in Focus 2025
Ziua Brâncuși sărbătorită la Muzeul Național de Artă al României - tururi ghidate și proiecție de film documentar, pe 19 februarie 2025
Muzică-Dans-Arte 10 Februarie 2025, 15:07

Ziua Brâncuși sărbătorită la Muzeul Național de Artă al României - tururi ghidate și proiecție de film documentar, pe 19 februarie 2025

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) sărbătorește Ziua Brâncuși , miercuri, 19 februarie , printr-un...

Ziua Brâncuși sărbătorită la Muzeul Național de Artă al României - tururi ghidate și proiecție de film documentar, pe 19 februarie 2025
MINA lansează noul show imersiv Alice în Țara Minunilor
Muzică-Dans-Arte 10 Februarie 2025, 10:44

MINA lansează noul show imersiv Alice în Țara Minunilor

MINA ,  Museum of Immersive New Art , lansează un nou show multimedia -  Alice în Țara Minunilor . Conceput...

MINA lansează noul show imersiv Alice în Țara Minunilor
De la Metropolitan Opera - New York, la București:  soprana ADELA ZAHARIA prezintă o gală de operă la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 10 Februarie 2025, 10:40

De la Metropolitan Opera - New York, la București: soprana ADELA ZAHARIA prezintă o gală de operă la Sala Radio

Soprana ADELA ZAHARIA , considerată o revelație a scenei lirice internaționale, a debutat în această stagiune pe una...

De la Metropolitan Opera - New York, la București: soprana ADELA ZAHARIA prezintă o gală de operă la Sala Radio
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
02:30 - 03:00
EUROATLANTICA (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
02:00 - 03:00
Espańol 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
02:00 - 03:00
RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru