Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 12-14 aprilie

Weekend cultural - Recomandări pentru 12-14 aprilie

14 Aprilie 2024, 05:16

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

Concerte

  • Pianista Sînziana Mircea, violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Ștefan Cazacu – vor urca vineri, pe scena Sălii Radio, pentru a interpreta BEETHOVEN - Triplul concert pentru pian, vioară, violoncel și orchestră. Evenimentul este prezentat de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, care va fi dirijată de Francesco Lecce-Chong. Dirijor în plină ascensiune internațională, acesta a fost numit director muzical pentru două orchestre din S.U.A (Eugene Symphony și Santa Rosa Symphony), înainte de a împlini 30 de ani. La finalul concertului, spectatorii se vor putea reîntâlni cu violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea, în cadrul unei sesiuni de autografe acordate în foaierul central al Sălii Radio, pe cel mai recent album realizat de cei doi artiști la Editura Casa Radio și intitulat „Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea – Beethoven, Brahms, Enescu”

​​https://www.orchestreradio.ro/

  • Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” dirijată de Christian Badea, va concerta vineri la Ateneul Român. Solist va fi solist pianistul Eldar Nebolsin, câștigător al Concursului Internațional "Sviatoslav Richter" din 2005. În program: Mihail Glinka - Uvertura „Ruslan şi Ludmila”, Serghei Rahmaninov Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, op. 43 și Igor Stravinski – Suita de balet „Petruşka”.

https://www.fge.org.ro/calendar

  • Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta maestrului RADU POPA, vă invită la o seară de excepție în compania muzicii create de nemuritorii Mozart, Haydn și Bizet. În programul serii: Concertul pentru pian și orchestră nr. 23 în la major 23, K.488, compus de W.A. Mozart pentru o seară publică a Academiilor vieneze pentru sezonul Postului Mare din 1786, Concertul pentru violoncel și orchestră nr. 1 în do major, Hob. VIIb/1 de J. Haydn și Suita „Carmen” – G. Bizet, aranjament de Rodion Shchedrin. Câștigător al medaliei de aur la cea de-a XV-a ediție a Concursului Internațional P. I. Ceaikovski (2015), ANDREI IONIȚĂ, solistul serii a fost declarat „unul dintre cei mai incitanți violonceliști care au apărut în ultimul deceniu” de prestigiosul Times of London. A fost BBC New Generation Artist în perioada 2016-2018, Artist în Rezidență al Symphoniker Hamburg în Stagiunea 2019-2020 și Artist în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara, în Stagiunea 2023 -2024.

https://filarmonicabanatul.ro/evenimente/concert-simfonic-orchestra-simfonica-a-filarmonicii-banatul-timisoara-dirijor-radu-popa-solist-andrei-ionita-violoncel/

  • Artiștii Ansamblului Percutissimo, coordonați de profesorul Doru Roman, ajung la Caransebeș în cadrul periplului muzical riTM în Banat, festivalul care precedă o nouă ediție, a XLVIII-a, a Festivalului Timișoara Muzicală. Duminică, publicul este așteptat de la ora 18:00 la Episcopia Ortodoxă din Caransebeș la un recital cameral în cadrul căruia percuționiștii își vor dovedi talentul și virtuozitatea.
  • ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA” dirijată de WALTER HILGERS (GERMANIA) , solist CRISTIAN BORCAN (corn) vor susține vineri, la Craiova, un concert simfonic. În program: Ludwig van Beethoven: Uvertura „Făpturile lui Prometeu”, op. 43, Richard Strauss: Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru corn și orchestră, op. 11 Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 5 în Do minor, op. 67

http://www.filarmonica-oltenia.ro/en/evenimente/event/2252-inspire-season-dirijor-walter-hilgers.html

  • Duminică are loc închiderea Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră (5 -13 aprilie), cu un concert susținut de Sebastian Tegzeșiu – vioară, Filip Papa – violoncel și Horia Mihail – pian – ora 19:00, la Sala Patria, Brașov.

Operă

  • În regia lui Ognian Draganoff, spectacolul Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti poate fi văzut vineri, la Opera Naţională Română din Timişoara. În distribuţie - RENATA GEBE-FÜGI (invitată), ANDREI FERMEȘANU (invitat), DANIEL POP (invitat), MARIUS GOȘA, GEORGIANA NECȘA (debut). La conducerea muzicală se va afla Mihnea Ignat.

https://www.ort.ro/eveniment/677/ro/Elixirul-dragostei.html

  • Opera Națională București a programat pe 12 aprilie, ora 18:00, ultima reprezentație din această stagiune cu spectacolul Oedipe de George Enescu în regia lui Stefano Poda. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, iar în rolul titular publicul spectator îl va putea urmări pe baritonul Ionuț Pascu în calitate de invitat.

https://operanb.ro/spectacol/oedipe-oedipe/#12042024

  • Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian prezintă sâmbătă, „Meșterul Manole – Opera Rock” , o experiență captivantă care aduce în lumina reflectoarelor unul dintre cele mai fascinante mituri ale culturii românești. Cu o interpretare modernă și puternică, acest spectacol-concert combină muzica rock vibrantă cu povestea tragică a lui Manole, construind un univers emoționant și captivant pentru public.

https://www.opereta.ro/

Teatru

  • Sala Dalles găzduiește vineri, spectacolul – concert TANGO ÎN III: O formulă modernă și apreciată de publicul larg, care are ca fundație un text comico-dramatic, asemănător unui Caragiale modern, unde teatrul, muzica și dansul ‘comit’ un TANGO ÎN III. Povestea relatează istoria unui triunghi amoros, ai cărui protagoniști aparțin unei mahalale de la periferia Bucureștiului – acolo unde pasiunea se transformă rapid în patimă. Din distribuție: Costina Cheyrouze, flaut – Ștefan Diaconu, acordeon – Radu Rățoi. Text și regie: Theo Herghelegiu.

https://www.dalles.ro/tango-in-3-12-aprilie-2024/

  • Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara prezintă duminică, comedia „Romanian Psycho”, cu Florin Piersic Jr., în tripla ipostază de dramaturg, regizor și interpret – ora 19:00, la Sala Mare .

https://www.tntm.ro/

  • La Teatrul Vasile Alecsandri din Iași, vineri se joacă spectacolul Antologia dispariției. Scenariu, regie, univers sonor, filmări: Radu Afrim. Scenariul a fost realizat după proză feminină contemporană de Ștefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu, Simona Popescu.

https://teatrulnationaliasi.ro/

Cinema

  • „VIS.VIAȚĂ” („Imaginary Youth”), lungmetrajul documentar de debut al regizoarei Ruxandra Gubernat, va avea avanpremiera vineri, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, în secțiunea „Zilele Liceenilor” – ora 15:00, la Cinema Muzeul ȚăranuluiStudioul „Horia Bernea”.
  • Lungmetrajul „Marele jaf al tramvaiului”/„The Great Tram Robbery”, producție cu participare românească, va fi lansat în cinematografele din România pe 12 aprilie. Pelicula este semnată de regizorul sârb Slobodan Šijan și se bazează pe povestea reală a lui Boško Tokin, primul autor de filme din Balcani și primul din lume care ajuns la închisoare din acest motiv.
  • Filmul documentar Back to Black prezintă viața și muzica lui Amy Winehouse, prin trecerea de la adolescență la maturitate și crearea unuia dintre cele mai bine vândute albume ale timpului nostru. Regia este semnată de Sam Taylor-Johnson.
  • Filmul Horia intră pe 12 aprilie în cinematografele din țară. Hotărât să străbată țara pentru a-și revedea iubita, Horia fuge de acasă pe vechea motoretă Mobra a tatălui său. Drumul îi este îngreunat de Stela, o puștoaică isteață, atunci când cei doi sunt forțati de împrejurări să călătorească împreună.

Expoziții

  • Muzeul de Artă Brașov ne invită sâmbătă, începând cu ora 17:00, la un eveniment de tip Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi. Dialogul va fi moderat de Bianca-Maria Bălșan, managerul Muzeului de Artă Brașov. Pornind de la creațiile pe care le prezintă până la final de aprilie 2024 în expoziția de artă contemporană „Urgențe”, cei doi artiști și parteneri vor împărtăși cu cei prezenți detalii despre munca lor artistică, tehnici și procese, teme, influențe și inspirații de pe parcursul celor 35 de ani de cercetare și creație.
  • Uniunea Artiștilor Plastici din România, prin Filiala de Sculptură București, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează pentru al patrulea an consecutiv, evenimentul dedicat sculpturii contemporane Zilele Sculpturii București. Evenimentul se desfășoară în perioada 11-28 aprilie, la Combinatul Fondului Plastic, și aduce în atenția publicului o varietate de expoziții, instalații, ateliere și alte activități axate pe sculptură și artă vizuală.
  • La Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29) puteți vizita expoziția artistului Beaver, Gray Area, iar pe 14 aprilie are loc deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu. Evenimentele sunt organizate de Celula de Artă.
  • La Academia Română are loc expoziția „Școala de la Bistrița”, unde sunt expuse lucrări realizate în cadrul Simpozionului Internațional de Pictură, care a avut loc vara trecută la Colibița, jud. Bistrița-Năsăud.
„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță
Muzică-Dans-Arte 19 Decembrie 2024, 17:50

„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță

La 35 de ani de la Revoluția din 1989 , Artmark prezintă „(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” , primul proiect multimedia...

„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță
Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ
Muzică-Dans-Arte 18 Decembrie 2024, 18:00

Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ

Classix Festival , una dintre inițiativele culturale independente care s-a remarcat la nivel european prin colaborarea...

Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ
Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Muzică-Dans-Arte 18 Decembrie 2024, 17:36

Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025

Art Safari , cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță prima...

Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025
„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 17:40

„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA

MINA, Museum of Immersive New Art , organizează un Revelion unic dedicat părinților și copiilor, o experiență care transformă...

„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA
Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 16:40

Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București

Pe 11 decembrie 2025 , Sala Palatului din București va găzdui concertul extraordinar al tenorului Jonas Kaufmann , aclamat...

Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București
ProTicket prezintă turneul național Trei Tenori Italieni, în luna dedicată femeii, pe toate scenele importante din țară
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 13:22

ProTicket prezintă turneul național Trei Tenori Italieni, în luna dedicată femeii, pe toate scenele importante din țară

Ce poate fi mai potrivit în cea mai frumoasă lună a anului, când ghioceii mijesc și natura începe să prindă...

ProTicket prezintă turneul național Trei Tenori Italieni, în luna dedicată femeii, pe toate scenele importante din țară
Muzică barocă și romantică la Marea Orgă a Ateneului, cu Nicolae Moldovan
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 13:20

Muzică barocă și romantică la Marea Orgă a Ateneului, cu Nicolae Moldovan

Iubitorii muzicii baroce și romantice mai pot cumpăra bilete pentru a se bucura în această seară de programul creat de...

Muzică barocă și romantică la Marea Orgă a Ateneului, cu Nicolae Moldovan
35 de ani de la Revoluția din 1989:  „EROICA” de BEETHOVEN și „Suite roumaine” de ENESCU
Muzică-Dans-Arte 16 Decembrie 2024, 13:00

35 de ani de la Revoluția din 1989: „EROICA” de BEETHOVEN și „Suite roumaine” de ENESCU

Vineri, 20 decembrie 2024 (de la 19.00) , ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO prezintă un eveniment special ce marchează...

35 de ani de la Revoluția din 1989: „EROICA” de BEETHOVEN și „Suite roumaine” de ENESCU
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
Colecții Românești
Ascultă live Radio România Cultural
18:10 - 19:00
INTERNET CAFÉ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
18:00 - 18:26
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
18:15 - 19:00
WEEKEND CU PRIETENII (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
18:00 - 18:26
Óęđŕżíńüęŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
18:00 - 20:00
TEATRU RADIOFONIC
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
15:03 - 19:00
Sens Unic
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru