Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 1-3 noiembrie

Weekend cultural - Recomandări pentru 1-3 noiembrie

03 Noiembrie 2024, 06:00

Și la finalul acestei săptămâni au loc numeroase evenimente culturale. Festivaluri, concerte, expoziții și proiecții de filme în premieră. Iată care sunt recomandările noastre:

  • Orchestra Națională Radio susține vineri un concert aniversar cu ocazia împlinirii a 96 de ani de Radio România. Conducerea muzicală îi revine lui Cristian Mandeal, iar solista serii va fi harpista Maria Bîldea. În program: Uvertura academică festivă, op. 80 semnată de Johannes Brahms, Paul Constantinescu - Concertul pentru harpă și orchestră și celebra Simfonie nr. 5 în do minor, op. 67 din creația lui Ludwig van Beethoven.

https://salaradio.ro/

  • De la ora 19:00, vineri, la Sala Capitol, Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta maestrului Radu Popa, va interpreta, în deschidere, Uvertura la opera „Flautul fermecat”, K. 620. Programul continuă cu Concertul pentru pian și orchestră nr. 9, în mi bemol major, K. 271, ce îl va avea solist pe remarcabilul pianist Szymon Nehring. Seara se va încheia cu Simfonia nr. 39, în mi bemol major, K. 543, una dintre ultimele lucrări orchestrale ale lui Mozart, compoziție ce se distinge prin structura sa inovatoare și utilizarea ingenioasă a temelor, reflectând exuberanța și complexitatea stilului său unic.

https://filarmonicabanatul.ro/evenimente/concert-simfonic

  • Festivalul SoNoRo continuă la Sala Radio, sâmbătă, ora 19:30, unde îl vor avea ca invitat special pe actorul Vlad Ivanov care va recita câteva sonete și scurte fragmente din opera lui William Shakespeare. De asemenea, concertul de duminică, 3 noiembrie, ora 16:00, de la ARCUB, Hanul Gabroveni, Sala Mare, se va desfășura în întuneric, o experiență senzorială datorată cărții „Eseu despre orbire”, de José Saramago.
  • Renumitul violonist Renaud Capuçon va concerta în premieră și în dubla ipostază de dirijor și solist, împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu. Programul concertului care va avea loc sâmbătă, la Ateneul Român cuprinde: Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul nr. 3, în sol major, pentru vioară și orchestră, KV 216 și Anton Bruckner, Simfonia nr.7, în mi major, WAB 107. Renaud Capuçon cântă la Guarneri del Gesù ‘Panette’ (1737), care i-a aparținut lui Isaac Stern, marele violonist american cu care a studiat în Berlin.
  • La Opera Națională București suntem invitați sâmbătă la baletul Raymonda de Alexander Glazunov. Chiar dacă Raymonda face parte dintre marile balete, precum Lacul Lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită sau Spărgătorul de nuci, deseori se interpretează doar pasul din actul al III-lea și puține companii de balet din lume au Raymonda completă în repertorii. Nu este și cazul Operei Naționale București, unde Raymonda este adusă în fața spectatorilor în versiunea ei completă și cât mai fidelă coregrafiei și partiturii inițiale. Regia și coregrafia Maki Asami, adaptare după Marius Petipa, scenograf costume: Viorica Petrovici, scenograf decoruri: Adrian Damian.

https://operanb.ro/spectacol/raymonda

  • În Biserica Reformată 1 Matia din Cluj-Napoca, vineri va avea loc un concert vocal-simfonic deosebit, în cadrul căruia se va interpreta Messa di Gloria de Giacomo Puccini. Evenimentul marchează Anul Centenar Puccini, aducând în prim-plan una dintre puținele lucrări sacre ale compozitorului italian, renumit pentru capodoperele sale operistice. Sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu, avându-i ca soliști pe Cristian Mogoșan și David Pogana, alături de Orchestra și Corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, acest concert va oferi o interpretare de excepție.

https://operacluj.ro/spectacole/stagiunea-2024-2025/messadigloria

  • Spectacolul Teatrului Național din București, „Evadarea tăcută”, regizat și interpretat de actrița Oana Pellea, va deschide cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Interferențe”, care se va desfășura la Cluj- Napoca, în perioada 3-17 noiembrie.
  • La Teatrul Național din Iași, vineri se joacă Memoria apei. O piesă de teatru care desacralizează mitul maternității pentru a-l resacraliza și restabili în final, dupa ce o judecată severă, sarcastică, nemiloasă și cinică se consumă în fața spectatorilor. Regia: Irina Popescu-Boieru, scenografia: Rodica Arghir, Traducere: Diana David

https://teatrulnationaliasi.ro/spectacole/memoria-apei/

  • La Teatrul Evreiesc de Stat se joacă sâmbătă Împăratul klezmerilor, o piesă contemporană scrisă de Daniel Galay, un dramaturg de limbă idiș apreciat, cu un impresionant palmares artistic, autor a mai multe volume de dramaturgie contemporană idiș. Spectacolul este o comedie muzicală, conceput într-o stilistică buffă, ce povestește despre rivalitățile din lumea muzicienilor, angrenând pe diverse paliere contradicțiile societății contemporane (corupția, alegerile etc.). Tratând într-o manieră dezinvoltă probleme grave, manieră specifică comediei buffe, spectacolul este o reconsiderare a principalelor teme din dramaturgia evreiască (familia, rolul femeii, politica și implicațiile sale sociale).

https://teatrul-evreiesc.com.ro/portfolio/imparatul-klezmerilor/

  • Brașovul găzduiește cea de-a XII-a ediție a Dracula Film Festival, un eveniment internațional dedicat filmului fantastic și horror. Festivalul promite o experiență cinematografică unică și va include proiecții în avanpremieră națională, cineconcerte și evenimentul special Dracula Fantasy Con. La Dracula Film Festival, sâmbătă seara, după Gala de decernare a premiilor festivalului, publicul este invitat la un nou cineconcert: Spanish Dracula, un film mut acompaniat de muzica lui Gary Lucas, inclasificabilul chitarist şi compozitor american, care a fost membru în trupa lui Captain Beefheart şi colaborator al lui Lou Reed, Jeff Buckley, Leonard Bernstein, John Zorn şi Allen Ginsberg.

www.draculafilm.ro

  • Filmul Volveréis intră în acest weekend în cinematografe. Ale este regizoare, iar Alex este actor. După 15 ani petrecuţi împreună, decid de comun de acord că a venit vremea să-şi vadă fiecare de propriul drum. Decid şi să dea o petrecere, în onoarea unei glume a tatălui lui Ale, care spune că o despărţire e un motiv mai bun de sărbătoare decât o căsătorie. Zis şi făcut, Ale şi Alex invită o mulţime de prieteni şi membri ai familiei şi-şi anunţă despărţirea, parcă încercând să se convingă pe ei înşişi că acesta e unicul drum de urmat. Iată că a fi împreună cu cineva - indiferent că începi o relaţie, te chinui să o păstrezi sau decizi să o rupi - seamănă cu realizarea unui film.
  • Marginal deschide sâmbătă la Goethe-Institut Bucuresti, Chronicles from In-Between 495 to 570 nm, o expoziție interdisciplinară a ediției românești a proiectului omonim al Kasiei Molga, care explorează paradoxurile dintre progresul tehnologic și provocările de mediu. Prin lucrările prezentate, incluzând sculpturi, picturi, video și randări 3D, proiectul explorează peisajele care se estompează treptat și speciile de plante care dispar în urma dezvoltării industriale și digitale, realizând un studiu de caz pe zona dintre barajul Ciurel și podul Grozăvești.

https://www.facebook.com/events/927838572548132/

  • Ioan Iacob prezintă publicului în noua sa expoziție „Apropiere și îndepărtare de natură”, organizată de galeria AnnArt, o serie de tablouri în ulei recente, individualizate printr-un interes particular pentru natură. Artistul, care afirma în urmă cu cinci ani într-un interviu că „abstractul şi figurativul se intersectează şi azi, în surdină, în pictura mea”, privește natura într-un exercițiu vizual ce depășeșete peisajul ca gen tradițional, încercând să înțeleagă misterul sau „duhul” ascuns în spatele formelor particulare/accidentale/aleatorii cu care ochiul său cunoscător s-a confruntat inevitabil.

https://www.annartgallery.ro/ro/expo/apropieresiindepartaredenatura

  • Expoziția „Retrospectiva Tudor Banuș – Delir Controlat” poate fi vizitată la ARCUB – Hanul Gabroveni, în sălile Coloanelor, Lipscani și Gabroveni, și reunește peste 100 de lucrări reprezentative din diferite etape ale carierei sale, incluzând atât ilustrații iconice, cât și piese mai puțin cunoscute. Temele abordate în operele sale precum mitologia, fantasticul și realitățile sociale contemporane, reflectă o profunzime artistică ce invită la reflecție asupra complexității vieții și frumuseții cotidianului, aducând în prim-plan paradoxurile existenței umane printr-o estetică barocă și simbolică. Stilul său, influențat de Art Nouveau și diverse culturi internaționale, explorează modernitatea și schimbările sociale într-o manieră ce demonstrează o cunoaștere vastă a istoriei artei.

https://arcub.ro/retrospectiva-tudor-banus

  • La Muzeul Național de Artă Contemporană puteți vizita expoziția Absențe a artistei Carmen Marin. În fața picturilor sale simțim tensiunea autoreferențialității datorate unei imersii introspective pe care autoarea o practică firesc prin explorarea sinelui personal și al celorlalți. Starea sa interioară este conectată la problematicile specifice societății contemporane. Pictoriță cu autentică empatie față de lumea în care trăiește, ea surprinde în lucrările sale echilibrul existențial fragil al omului / umanității, considerând ca pe un act de normalitate reevaluarea identității, rostului ființării noastre în lume. Lucrările sale confirmă prezența continuă a expresionismului sincretic, cercetat și prezentat de Carmen Marin în lucrarea sa de doctorat.

https://www.mnac.ro/event/1281/

Citește și: MINA Cluj - cel mai mare centru de artă imersivă din Europa se deschide pe 1 noiembrie

„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA
Muzică-Dans-Arte 27 Decembrie 2024, 07:36

„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA

MINA, Museum of Immersive New Art , organizează un Revelion unic dedicat părinților și copiilor, o experiență care transformă...

„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA
Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Muzică-Dans-Arte 27 Decembrie 2024, 07:36

Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025

Art Safari , cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță prima...

Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ
Muzică-Dans-Arte 23 Decembrie 2024, 07:15

Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ

Classix Festival , una dintre inițiativele culturale independente care s-a remarcat la nivel european prin colaborarea...

Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ
Pictorul Sorin Dumitrescu a trecut la Domnul!
Muzică-Dans-Arte 22 Decembrie 2024, 14:30

Pictorul Sorin Dumitrescu a trecut la Domnul!

Graficianul și pictorul Sorin Dumitrescu , discipol al Părintelui Constantin Galeriu a dispărut dintre noi, azi, 22...

Pictorul Sorin Dumitrescu a trecut la Domnul!
Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 decembrie
Muzică-Dans-Arte 20 Decembrie 2024, 08:20

Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 decembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 decembrie
Record de elevi la expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la MNArT
Muzică-Dans-Arte 19 Decembrie 2024, 21:37

Record de elevi la expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la MNArT

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția...

Record de elevi la expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la MNArT
„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță
Muzică-Dans-Arte 19 Decembrie 2024, 17:50

„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță

La 35 de ani de la Revoluția din 1989 , Artmark prezintă „(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” , primul proiect multimedia...

„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță
Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 16:40

Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București

Pe 11 decembrie 2025 , Sala Palatului din București va găzdui concertul extraordinar al tenorului Jonas Kaufmann , aclamat...

Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București
Ascultă live

Ascultă live

20:00 - 22:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
20:05 - 20:30
Alternative (continuare)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
20:00 - 21:00
English 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
20:05 - 21:00
INVITAŢI LA RRI (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
20:00 - 20:26
Óęđŕżíńüęŕ 2
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
19:03 - 21:00
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru