Ascultă Radio România Cultural Live

Wardruna, după un turneu sold out în Europa, la ARTmania Festival 2023 Haken, TesseracT, Port Noir și Vulture Industries, anul viitor la Sibiu  

07 Decembrie 2022, 14:16

Trupele Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir și Vulture Industries vor concerta anul viitor la cea de-a 16-a ediție ARTmania Festival, ce va avea loc la Sibiu în perioada 28 - 30 iulie.

Grupul norvegian neo-dark folk Wardruna, care a avut anul acesta un turneu sold out în Europa, va urca pe scena festivalului după patru ani de la primul show susținut la ARTmania, când și-a prezentat albumul „Skald” (2018).

În 2023, muzicienii vor aduce și cele mai recente compoziții, incluse pe al cincilea album, „Kvitravn”, apărut la începutul anului 2021.

„Pentru mine, acest album reprezintă o continuare și o dezvoltare firească a tot ceea ce am făcut până acum. Prin experiență, reflecție și curiozitate, noi continuăm să creștem ca oameni, cercetători și muzicieni și, odată cu această mișcare constantă, crește și capacitatea noastră de a ne adânci mai mult în munca noastră. Mai clar decât până acum, acest album și cântecele lui se adresează nouă, ca oameni, în timpul nostru. Și chiar dacă melodiile transmit căi și cuvinte care provin dintr-un trecut îndepărtat, ele sunt la fel de mult căi și cuvinte pentru «acum»”, spune Einar Selvik, liderul trupei, despre cel mai recent disc pentru care au fost folosite atât instrumente tradiționale, cât și unele foarte vechi.

Einar Selvik a pus bazele Wardruna la începutul anilor 2000 împreună cu Lindy-Fay Hella. Grupul a debutat discografic în 2009 cu „gap var Ginnunga”, primul album din trilogia „Runaljod”, care stă sub semnul a 24 de rune. Cel de-al doilea album al trilogiei, „Yggdrasil”, a fost înregistrat cu unele dintre cele mai vechi instrumente tradiţionale nordice. Ultimul album al trilogiei, intitulat „Ragnarok”, a fost lansat spre finalul anului 2016, iar doi ani mai târziu, a apărut „Skald”. Pe lângă stilul muzical aparte, transpus în reprezentațiile live, Wardruna este cunoscut și pentru coloana sonoră a serialului „Vikings”.

Grupul britanic progressive rock Haken va reveni la ARTmania Festival după cinci ani de la prima prezență pe scena festivalului.

Format în 2007 de multi-instrumentistul Richard Henshall, chitaristul Matthew Marshall și solistul Ross Jennings, Haken a debutat discografic trei ani mai târziu, cu „Aquarius”. Componența trupei s-a modificat de-a lungul anilor, line-up-ul fiind Ross Jennings (vocal), Richard Henshall (chitară și clape), Raymond Hearne (tobe), Charles Griffiths (chitară), Peter Jones (clape) și Conner Green (bas).

În prezent, trupa se pregătește de lansarea celui de-al șaptelea album, „Fauna”, în 2023, pe care este inclus single-ul „Nightingale”, apărut anul acesta.

Trupele TesseracT (Marea Britanie), Port Noir (Suedia) și Vulture Industries (Norvegia) vor concerta anul viitor pentru prima dată la ARTmania Festival.

Bazele grupului englez progressive metal TesseracT au fost puse în 2003, iar primii patru ani a fost proiectul solo al chitaristului Alec ”Acle” Kahney. În prezent, din grup fac parte și Daniel Tompkins (voce), James Monteith (chitară ritmică), Amos Williams (bas) și Jay Postones (tobe, percuție).

TesseracT, considerat pionier al stilului djent, a lansat până în prezent patru albume de studio, „One”, „Altered State”, „Polaris” și „Sonder”, și două albume live, „Odyssey/ Scala” (2015) și „Portals” (2021). Cea mai recentă apariție discografică o reprezintă „Regrowth”, EP apărut anul acesta.

Grupul suedez Port Noir, un amestec de rock old school, progressive, hip hop și R&B, a fost lansat în 2011 ca proiect al lui Love Andersson (bas, voce), Andreas Wiberg (tobe) și Andreas Hollstrand (chitară, clape și backing vocals).

Port Noir a atras rapid interesul comunității muzicale prin sound-ul deosebit, inspirat și de artiști precum Queens of the Stone Age, Daft Punk, Rage Against the Machine și The Weeknd. Trupa a debutat discografic în 2013, cu „Puls”, căruia i-au urmat „Any Way the Wind Carries” (2016), „The New Routine” (2019) și „Cuts” (2022). În acest timp, și-a continuat ascensiunea, ajungând să concerteze în turnee cu formații ca In Flames, Pain of Salvation și Karnivool.

Vulture Industries, grup norvegian avant-garde progressive metal, s-a format în 2004, având la bază membri ai trupei goth rock Dead Rose Garden.

Primul album Vulture Industries a apărut în 2007. „Dystopia Journals”, aclamat de critică, a fost urmat de „The Malefactor’s Bloody Register”, de asemenea bine primit de public, și de alte două materiale de studio.

În ultimii ani, trupa a făcut parte din line-up-ul mai multor festivaluri de gen din Europa, iar la Sibiu va aduce un show recunoscut pentru scenografia și teatralitatea sa.

Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir și Vulture Industries se alătură trupelor Porcupine Tree (Marea Britanie), Emperor (Norvegia), SAMAEL (Elveția) și Pain of Salvation (Suedia), care au fost confirmate pentru ediția de anul viitor a festivalului, iar alte nume urmează să fie anunțate în curând.

Abonamentele pentru ARTmania Festival 2023, parte din proiectul „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural”, pot fi achiziționate de pe website-ul oficial, artmaniafestival.ro, și de pe iabilet.ro, la prețul de 400 lei/ buc. + taxe.

***

„Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 980.230,30 lei (198.102,36 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 12 luni.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

***

ARTmania   Festival,   primul   festival   românesc   care   a   dezvoltat   în   România   ideea   de   îmbinare   dintre   artă   și divertisment, reprezintă o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

Începând cu 2006, ARTmania   s-a   consacrat   drept   principal   promotor   regional   al   proiectelor   muzicale contemporane. Muzica este componenta de bază, dar reprezintă doar o parte din experiența pe care ARTmania Festival a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Încă de la început, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală care să ofere publicului diverse evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum concerte, expoziții, lansări de carte și proiecții de film.

Fiind cel mai longeviv festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei.

ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, la care au concertat, între alții, Steven Wilson, Serj Tankian, Devin Townsend, Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall și Deine Lakaien.

 

Musical Bridges Facebook page/ ARTmania Festival Facebook page 

Parteneri media: Agerpres, e-zine.ro, InfoMusic.ro, LetsRock.ro, News.ro, Radio România Cultural, Tribuna, Turnul Sfatului, Sunete, Zile și Nopți

A murit folkistul Marius Baţu
Muzică-Dans-Arte 23 Noiembrie 2024, 13:00

A murit folkistul Marius Baţu

Marius Bațu (n. 30 octombrie 1959, Constanța) a fost un interpret român de muzică folk care s-a remarcat în lumea...

A murit folkistul Marius Baţu
Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 14:40

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:19

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”

  Din 28 noiembrie, se deschide la Art Safari expoziția „Cele mai frumoase tradiții”, curator Cristian...

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:09

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice

Luni, 25 noiembrie 2024, de la ora 18.30, Curtea Veche Publishing lansează volumul Cum să te ratezi cu demnitate de Octav...

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:07

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT

În perioada 27 noiembrie - 1 decembrie 2024, Muzeul Național de Artă Timișoara vă invită la spectacolul intitulat...

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 10:08

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă

  În luna decembrie 2024 , mezzosoprana Ruxandra Donose , o voce apreciată pe marile scene de operă ale lumii, va...

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 09:18

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie

Scena intimă a Teatrului ACT  va găzdui pe  7 decembrie  un spectacol dedicat întregii familii,...

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 00:26

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie

Celebrul ansamblu Violoncellissimo va evolua pe 27 noiembrie 2024 pe scena Teatrului Național de Dans din Budapesta şi pe 5...

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 00:00
MUSIC SHOW
Ascultă live Radio România Cultural
22:30 - 00:00
COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Party Time by Dj Rux
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru