Victorie! Fără animale sălbatice la circ, în România!
14 Iunie 2017, 08:39
Începând de azi, legea interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacole, pe tot teritoriul României. Astfel, imaginile în care tigri, lei, urși, elefanți sau alte animale sălbatice sunt forțate să execute diferite acrobații pentru a distra publicul devin istorie, după 56 de ani de spectacole de circ. România devine a 25-a țară din Europa care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri.
Legea inițiată de Remus Cernea și Vier Pfoten în 2015, a fost relansată anul acesta, după ce în ianuarie 11 animale, printre care și doi tigri siberieni mureau în incendiul ce a cuprins Circul Globus din București. În urma acestui tragic eveniment, WWF România a lansat un mesaj către clasa politică din România: libertate pentru animale! Locul lor este în sălbăticie, nu la circ. Acesta a fost susținut de peste 10 000 de iubitori de animale și natură care au semnat în primele 24 de ore petiția lansată de WWF. În final, aceasta a strâns peste 63000 de semnături.
Deși inițial a primit vot negativ de la senatori, legea a trecut cu vot pozitiv în toate comisiile de specialitate în Camera Deputaților și azi a fost votat de plen. Se interzice folosirea animalelor vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, dacă sunt născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare. Dacă animalele sunt în responsabilitatea unor instituții publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora în rezervații, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de intrarea in vigoare a legii.
“Azi e o zi importantă, nu doar pentru tigri, ci pentru toate animalele sălbatice. Dacă ne gândim că mai există mai puțin de 4000 de tigri în sălbăticie, ne dăm seama cât de important este pasul făcut acum. Inerzicerea acestor activități reduce un pic din presiunea pe efectivele de animale sălbatice aflate în libertate, eliminând o parte din cererea de piață. Niciun tigru, leu, urs sau elefant nu va mai avea de suferit în România, doar pentru distracția câtorva persoane. Niciunul nu va ajunge în circuri din România și nici circurile ambulatorii nu vor mai putea veni în țara noastră cu aceste animale. Societatea noastră, din fericire, evoluează, asta au arătat și zecile de semnături pentru protejarea animalelor din circuri. În plus, se pare că folosind această presiune a societății și legile pot evolua”, a declarat Magor Csibi, director WWF România.
13 țări cu populații de tigri în sălbăticie: în total, 3.890 de tigri
La Tiger Summit-ul din 2010, de la Sankt Petersburg, Rusia, lideri globali și reprezentanți ai tuturor guvernelor din cele 13 țări populate cu tigri (Bhutan, Cambodgia, China, India, Malaezia, Bangladesh, Indonezia, Myanmar, Vietnam, Laos, Nepal, Rusia și Thailanda) s-au angajat să dubleze numărul de exemplare din această specie (obiectiv cunoscut sub numele de Tx2) până la următorul An Chinezesc al Tigrului, în 2022. La momentul summit-ului, existau doar 3.200 tigri în sălbăticie - față de cei 100.000. În sălbăticie există la ora actuală o populație estimată la 3890 de tigri, cu cifre ce cresc în India, Rusia, Nepal și Bhutan. Totuși, situația rămâne precară. India a pierdut 76 tigri doar în 2016 din cauza braconajului, în timp ce China, Myanmar, Thailanda și Malaezia, cu mai puțin de 500 de tigri împreună, și-ar putea pierde exemplarele în următorii 10 ani.
Notă pentru editori:
Petiție lansată de WWF: goo.gl/m2DlXc
Mai multe informații despre protejarea tigrilor în sălbăticie:
www.wwf.ro/ce_poti_face_/pentrutigri/
Mai multe despre lege: http://www.cdep.ro/pls/caseta/eCaseta2015.OrdineZi
Lista țărilor care au interzis folosirea animalelor sălbatice în circuri: http://www.stopcircussuffering.com/circus-bans/