Vernisaj (pictură murală de Pisica Pătrată), filme de animație după Julio Cortázar & sangría, într-un eveniment în aer liber la Institutul Cervantes
07 Iulie 2022, 12:36
La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.
În prezența artistului și a directorului Institutului Cervantes din București, Jorge Jiménez-Zumalacárregui, va avea loc vernisajul noului proiect artistic, dar și al unei expoziții marca Pisica Pătrată. Este vorba despre 18 lucrări reunind schițe inițiale care au stat la baza celor mai cunoscute lucrări de street-art ale sale, însoțite de fotografiile operelor finale, o excelentă ocazie de a pătrunde în laboratorul creației unor astfel de creații din spațiu public.
Colaborarea dintre artistul vizual și Pisica Pătrată și Institutul Cervantes din București în realizarea de picturi murale la sediul instituției din Bulevardul Regina Elisabeta 38 a debutat în 2020, atunci când acesta a realizat creat trei picturi murale în interior.
Vernisajul noului mural va prefața seria de proiectii de film în aer liber reunite sub motto-ul „Filme și literatură”, desfășurate în El Patio, curtea interioară a Institutului, în fiecare zi de luni a lunii iulie.
Filmul de luni, 11 iulie, ora 21.15 este Historias de cronopios y famas / Povestiri cu cronopi si glorii – o serie de scurtmetraje de animație bazate pe povestiri de Julio Cortázar, în regia lui Julio Ludueña (Argentina, 2013, 86 de minute), oferit prin curtoazia Ambasadei Republicii Argentina în România.
Povestirile fantastice prin care Cortázar a descris realitatea sunt recreate într-un colaj cinematografic pornind de la lucrări aparţinând unor mari pictori argentinieni: Alonso, Bonta, Crist, Espósito, Noé, Pagano, Sáez, Santoro, Seguí şi Tarsia. Fiecare a contribuit cu măiestria sa artistică şi stilul propriu, sprijiniţi de tehnicile avansate ale animaţiei contemporane, graţie unei echipe de animatori coordonată de Juan Pablo Bouza. Regizorul Julio Ludueña a pus la cale acest proiect chiar în urma unei discuţii pe care a avut-o cu Julio Cortázar la Paris, când tânărul Ludueña tocmai participase cu un film la Quinzaine des Réalisateurs.
Construcţia acestui film de animaţie începe însă abia în 2007. Filmul este structurat pe zece capitole care readuc în prezent faimoasa scriere din 1962 a lui Cortázar, într-un registru muzical şi audiovizual surprinzător, care s-a bucurat de o foarte bună primire din partea publicului şi a presei de specialitate. În 2014, pelicula a fost nominalizată la categoria „Cel mai bun film de animație” în cadrul Festivalului de Film Mar de Plata.
Înaintea vizionării programului de filme, cei prezenți la eveniment vor avea ocazia de a savura un pahar de sangría. Accesul la eveniment este liber, dar se face pe bază de rezervare în scris printr-un e-mail trimis la cultbuc@cervantes.es. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris.
Alexandru Ciubotariu este un artist care trăiește și lucrează la București, cunoscut pentru creația de bandă desenată. Creația de street-art l-a făcut cunoscut publicului drept Pisica Pătrată. Albumul „Pisic apat rata” este primul album de street-art din România, publicat în 2010, la Editura Vellant.
A adunat mai mult de 100 de expoziții și intervenții în spații expoziționale din țară și străinătate. A apărut în peste 60 de publicații din țară și străinătate și ilustrații pentru mai multe cărți și albume de benzi desenate. Este câștigător al mai multor premii naționale, majoritatea pentru ilustrație și bandă desenată.