Vernisaj expo on-line "SCURT CIRCUIT #1 Despre Apropiere și Îndepărtare" / ALIAJ - Bucharest's Artist Run Spaces Alliance
06 Mai 2020, 14:39
SCURT CIRCUIT #1
Despre Apropiere și Îndepărtare
fb event: Scurt Circuit #1 // despre Apropiere și Îndepărtare
Avem plăcerea de a vă invita la primul eveniment ALIAJ – expoziția „SCURT CIRCUIT #1 // Despre Apropiere și Îndepărtare”. Gândit ca o expoziție de grup, în care vor expune peste 40 de artiști din țară și străinătate, în cele patru spații expoziționale tip artist-run angrenate în structura ALIAJ: Alert Studio, Atelier 030202, Diptych Art Space, E T A J artist-run space. Condițiile actuale de limitare ne impun transferarea conceptului în online, pe pagina de Facebook și Instagram ALIAJ. Data de lansare a evenimentului este 9 mai, o zi recunoscută din punct de vedere istoric și simbolic. Conceptul primei expoziții, „SCURT CIRCUIT #1 // Despre Apropiere și Îndepărtare” este inspirat chiar din angrenarea efectivă a celor patru spații într-o rețea, cu scopul dezvoltării unor proiecte centrate pe arta contemporană care să beneficieze de o mai mare anvergură în raport cu posibilitățile fiecărui spațiu privit independent. Suntem încrezători că, după ce lucrurile vor reveni la normal, evenimentul – expoziția, împreună cu petrecerea de final – va lua ființă, creând un precedent pe care dorim să-l perpetuăm anual.
. . .
„Am ajuns să trăim într-o epocă digitalizată, în care avem tendința să lăsăm pe seama device-urilor toate abilitățile și preocupările noastre. Dar, ar zice unii, nu ar fi mai bine să ne conectăm efectiv la ele? Însă, procedând așa, riscăm să ajungem să intrăm în niște algoritmi ai indiferenței. Sunt create condițiile pentru o “mise en abyme”, o îndepărtare care poate avea mai degrabă un efect de tip fata morgana, un lung-circuit inutil. Sau în mod inversat, ne putem îndrepta spre o “mise en jeu” fecundă, de apropiere, de interferență productivă. Pentru că proximitatea ne determină să ne atingem cilii, să ne întrepătrundem antenele noastre de contiguitate. Apropierea înseamnă atingere, iar contactul este comunicare, iar de aici doar un pas spre un scurt-circuit util. Apropierea nu poate fi decât proximală și pare mai fericită decât îndepărtarea. De aproape se vede mai bine, se creează condițiile pentru emulație. Iar emulația e rareori distală. Îndepărtarea stimulează exercițiile disparate, factice, impasibilitatea. Apropierea încurajează afinitățile (s)elective, complicitățile, punctele comune.
Nu se pot genera strategii solidare de unul singur!” (Marius Tănăsescu)