Vacanța la MȚR 20 iunie - 31 iulie 2022
28 Iulie 2022, 12:16
Îndrăznește: dincolo de ușă începe Timpul! Așa scria pe o pânză, în muzeu, la o intrare cu scârțâit luuung și apăsat. Și, dacă aveai ceva curaj, te întâlneai cu timpul sărbătorilor, cu lupii mâncători de timp, cu frumosul încremenit, parcă, în timp. Acum, propunem un timp al Vacanței. În care să vii, să te întâlnești cu poveștile, cu sunetele, ațele și araceturile, cu jocul, cu tine copil sau (aproape) adolescent. Îndrăznește!
Și pentru că avem Timp, vom face totul pe-ndelete. Adică vii de dimineață la noi (nici prea devreme, că în vacanță e și timpul sculatului târziu), lucrăm pe o anumită temă, ne mâncăm pachețelul adus de acasă și mai tragem o tură de vacanță mețeristă, până pe la unu-două. Și a doua zi continuăm ce am început cu o zi în urmă. Cum spuneam, pe-ndelete!
Cu ce ne vom ocupa Timpul? Cu realizat filme de animație și jurnale vizuale, cu crearea de instalații de artă contemporană, dar și de sperietori, cu umbre pe pereți și teatru de masă, cu dramatizarea de povești, dar și cu a-ți spune propria poveste, cu sunete la radio sau aiurea, cu ațe și războaie de țesut și culori.
Programul, mai jos.
Prețul unui atelier: pentru atelierele desfășurate pe parcursul a două zile – 100 de lei, pentru atelierele cu durată între o oră și două ore – 25 de lei (atelierul de radio, Povești cu urechi și atelierul de țesut, cusut, atelierul cu plante de leac).
Cum avem un număr maxim de persoane cu care lucrăm, înscrierea este importantă și se face prin formularul de înscriere. Pentru alte informații puteți suna la numărul de telefon 0723 086 178, în intervalul orar 9.00-15.00, de luni până vineri.
Pentru grupurile organizate, educatorii și cadrele didactice ne pot contacta la telefon, pentru a se programa la atelierele propuse.
PROGRAM
SĂPTĂMÂNA A VI-A
29 iulie
10.00 – 12.00, Hop Țop prin Muzeul Țăranului Român cu Valentina Bâcu
La 3, obiectul mare te ajută să înaintezi până la 5, la numărul 11, copacul cu cruci te ajută să-ți faci punți cu alte lumi și înaintezi până la 15. Dacă ajungi la numărul 20, Sfântul Ilie te pedepsește fiindcă ai lucrat cu fânul în zi de sărbătoare și stai o tură. O preoteasă cu o ie albastră cu mâneci lungi te ajută, dar lupii care mănâncă luna te împiedică să înaintezi până dimineața. Ai grijă la numărul 34, comuniștii te scot din joc. Dar nu-ți face griji, reluăm jocul de câte ori vrei. E vacanță, iar la Muzeul Țăranului Român este tihnă cât cuprinde. Așa că te aștept să parcurgem muzeul prin intermediul unui boardgame, să ne creăm propria expoziție, să ne inventăm propriile jocuri.
Vârsta recomandată: 7-12 ani (cel mult 12 copii/grupă)
FANTOME ȘI FANTEZII
Expoziție Tudor Banuș
21 iulie - 28 august 2022
În expoziția Fantome și Fantezii vor fi prezentate mai mult de 90 de lucrări, mici și mari, din care unele sunt expuse pentru prima oară.
Abundența burlescă, drolatică și poznașă navighează, în plină feerie, în cele mai tari momente ale Istoriei Artei, convocate de Tudor Banuș fără nici o reticență. Muncitor al fabulosului, artistul vagabondează jucăuș și în totală libertate creatoare printre meandrele împrăștiate ale istoriei noastre. Grotescul meșteșugit, savuros și juisiv este terenul său de creație.
Fiecare lucrare, subtil transgresivă și vag cinică este un voiaj plin de surprize, unde tragicul și umorul se îmbrățișează.
Trecutul este prezentul dumnealui, arhaic și medieval, dar și timpul actual urban și sarcastic face parte din el, ba chiar și timpul universal și intemporal al Marilor Mituri.
Această expoziție este o trecere în revistă a părții grafice a operei lui Tudor Banuș, plecând de la desene publicate în marea presă internațională (The New York Times, Le Monde, Die Zeit etc.), trecând prin ilustrația de carte (Les Fantaisies de Tudor Banuș, Editions Michel de l’Ormeraie, Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cărtărescu, Ed. Humanitas, Tandem I și II, cu poeme de Șerban Foarță, Ed. Vinea, publicate inițial în paginile Observatorului Cultural) și ajungând la lucrări care respiră în libertate și dau cu tifla serioșilor acriți.
Imaginile sunt complexe, saturate de creaturi ce par a veni direct din subconștient sau poate din reminiscențele unei culturi eteroclite, arhaică și futuristă în același timp. Tudor Banuș ne acompaniază în drumul nostru inexorabil spre apocalipsă, dar are, ici și colo, capacitatea de a ne face să râdem.
Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 28 august 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.
Eugen Raportoru:
Gelem, Gelem
Samudaripen
13 iulie – 7 august 2022, Sala Tancred Bănățeanu
Curator: Cătălina OLTEANU
Text: Anda PETRACHE
Coordonator expoziție: Ilina SCHILERU
Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher și Muzeul Național al Țăranului Român organizează, între 13 iulie și 7 august 2022, expoziția de pictură Gelem, Gelem, Samudaripen, realizată într-o manieră instalativă de artistul Eugen Raportoru, în sala Tancred Bănățeanu. Expoziția este curatoriată de Cătălina Olteanu și coordonată de Ilina Schileru, cu un text de Anda Petrache.
Eugen Raportoru este primul artist român de etnie romă care reprezintă Pavilionul Colateral Rom la Bienala de la Veneția, într-o expoziție personală, deschisă publicului internațional între 23 aprilie și 27 noiembrie 2022, la Instituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti, organizată de European Institute of Arts and Culture. Cu o bogată activitate de expoziție și o ascensiune atipică, Eugen Raportoru este azi un artist prolific și extrem de activ pe scena locală, cât și internațională (Ambasada Română la Stockholm, Royal College și Vatican – participări de grup).
Gelem, Gelem, Samudaripen este o expoziție dedicată Zilei Internaționale a Comemorării Genocidului Rom din perioada Holocaustului.
Vă invităm marți, 2 august, la ora 17:30, la concertul de muzică creștină, organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher și coordonat de Marius și Fernando din Bărbulești.
Opre Roma!
ȚARA BurzenLAND
25 iulie - 2 august 2022
În perioada 25 iulie - 2 august 2022, are loc proiectul cultural ȚARA BurzenLAND, ce își propune o prezentare inedită și vie a Țării Bârsei. În cadrul proiectului vor fi realizate: un performance de teatru cultural-istoric și un scurtmetraj documentar despre zonă.
Pornind de la o trecere prin istoria și cultura locului (prin pictură, muzică, literatură, limbă, meșteșug, folclor etc.) 8 – 10 elevi vorbitori de limbă germană din Brașov vor lucra împreună cu un pedagog teatral și cu un profesor de cultură și istorie a artei. În urma unei serii de ateliere de cercetare și creație ce vor avea loc în Brașov și împrejurimi, tinerii vor crea un performance de teatru prin intermediul căruia vor prezenta Țara Bârsei poetic și activ prin ochii lor.
Sunt planificate două reprezentații ale performance-ului:
* La Muzeul Național al Țăranului Român, București.
* La Brașov, Centrul Cultural Reduta, în cadrul Săptămânilor culturale germane din Transilvania.
Publicul din București este invitat la evenimentul de prezentare al cărui program cuprinde: un performance de teatru realizat de tinerii participanți, discursurile invitaților de onoare despre istoria și cultura Țării Bârsei, precum și o discuție deschisă pe tema propusă împreună cu tinerii participanți și public – de asemenea, va avea loc premiera la București a filmului documentar: Dor! Dor? Das Land, in dem ich geboren bin. HEIMATFREMDE, rezultatul unui proiect similar din 2021, în care tineri elevi s-au confruntat cu istoria transgenerațională a Transilvaniei, iar în acest context, cu conceptele: plecare, întoarcere, reîntoarcere, acasă.
Evenimentul bilingv va avea loc luni, 1 august 2022, la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului. Invitații de onoare ce vor lua cuvântul sunt: dr. Virgil Ştefan Nițulescu – Manager MNȚR, Laczikó Enikő – secretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice.
Organizatori și inițiatori:
Asociația Cu Timp Pentru Cultură, Brașov
Biroul Cultural pentru Transilvania la Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Germania
Parteneri și finanțatori:
Departamentul pentru Relații Interetnice
Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien, Germania
Muzeul Național al Țăranului Român, București
Forumul Democrat al Germanilor din Județul Brașov
Fundația Michael&Veronica Schmidt Stiftung
Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.