Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă evenimentele plastice care se vor avea loc în săptămâna 17 - 23 februarie 2025
![Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă evenimentele plastice care se vor avea loc în săptămâna 17 - 23 februarie 2025](https://www.radioromaniacultural.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromaniacultural.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F16%2F47545%2Fc177-71f67257-173969372504a082ec.jpg&w=960&h=540&c=1)
16 Februarie 2025, 10:14
Luni, 17 februarie 2025, Galeria ARTA din Craiova (Calea Unirii nr.16) va găzdui de la ora 18:00, vernisajul expoziției de arte vizuale “LA MIJLOC DE RĂU ȘI BUN”. Artiști expozanți: Constantin Popa și Alexandru Zană. Curator: Maria Alexe, care a declarat: ”Foarte diferiți atât ca tehnică de expresie, cât și din punct de vedere tematic, Alexandru Zană și Constantin Popa se întâlnesc în acest loc de mijloc, între bun și rău, între pânze luminoase și întunecate, într-o lume a imaginilor narative, încercând să enunțe și chiar să dezlege probleme existențiale (Constantin Popa) și să ofere o imagine inedită a lumii abstracte și moderne, într-o continuă mișcare (Alexandru Zană).”
Miercuri, 19 februarie, Ziua Națională a Culturii dedicată lui Constantin Brâncuși va fi celebrată prin mai multe evenimente:
La Iași debutează Luna Sculptorilor Români – cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România, ce este organizat de către Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și se află la a 5-a ediție. Astfel, începând cu 19 februarie, în cadrul numeroaselor instituții de cultură partenere vor fi expuse lucrări de importanță internațională, iar pe principale artere pietonale ale orașului se vor amplasa cele mai noi creații ale artiștilor contemporani din România și din Republica Moldova. Peste 250 de sculpturi vor fi vernisate în cadrul celor 35 de expoziții personale și colective, iar 53 de opere urmează a fi amplasate temporar în spațiu liber, transformând orașul într-un veritabil circuit cultural. Maeștri ai artei, alături de creatori tineri, reprezentanți ai școlii românești de sculptură, curatori și operatori din sfera culturii vor prezenta publicului ieșean creații reprezentative într-un efort susținut de radiografiere și documentare a fenomenului sculpturii moderne și contemporane. Invitatul de excepție al Ediției din 2025 a Lunii Sculptorilor Români este maestrul Aurel Vlad , ce va fi prezent la Iași cu o expoziție personală la CIAC Baia Turcească și cu o serie de lucrări în spațiu public.
În cadrul Lunii Brâncuși 2025, Filiala de Sculptură a Uniunii Artiștilor Plastici va acorda, două distincții de prestigiu dedicate sculpturii românești: Premiul „Sculptor Emerit” și Premiul „Sculptor Emergent”. Evenimentul de decernare va avea loc la Paltul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, în Sala Scoarțelor, începând cu ora 17:00. Premiul „Sculptor Emerit” este destinat artiștilor cu vârsta de peste 80 de ani, recunoscând contribuția lor fundamentală la dezvoltarea sculpturii românești și la formarea noilor generații de creatori. Premiul „Sculptor Emergent” este acordat sculptorilor peste 35 de ani, aflați într-o etapă de consolidare a carierei, care s-au remarcat prin originalitatea viziunii și impactul artistic al lucrărilor lor. Juriul este alcătuit din: Doina Mândru, Victoria Zidaru, Elena Scutaru, Petru Lucaci, Alexandru Siminic
Cu ocazia împlinirii a 149 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” și Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune o serie de manifestări culturale speciale. La Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” (str. Geneva, nr. 8), la ora 13:00 va fi vernisată Expoziție „Brâncuși – Priviți până vedeți”, eveniment urmat de un moment muzical Medalion „Constantin Brâncuși”, susținut de maestrul Mircea Suchici și de lansarea Revistei Brâncuși nr.14/15 2025. La ora 15:00 va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Jurnal de Introspecție XIV” al artistelor Mirela Trăistaru și Dorothea Fleiss. Curator: Daniel Sur. Galeriile de Artă „Constantin Brâncuși” (str. Traian, nr. 7) găzduiesc de la ora 16:00 – Vernisajul expoziției de sculptură „Tensiuni Atemporale” a sculptorului Petre-Virgiliu Mogoșanu. Curator: Vasile Fuiorea. Critic de artă: Ruxandra Dreptu
Galeria Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei 132, București) prezintă „Autoportret", o expoziție personală a artistului Mihai Ariciu. Vernisajul evenimentului la ora 18:00. Curatoare: Iulian Vîrtopeanu.
Două manifestări plastice vor avea loc și joi, 20 februarie:
La Muzeul de Artă din Cluj, la ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziției de pictură, desen și obiect „Retrospektiv" a artistului Marcel Lupșe. Curatori: Oliv Mircea și Florin Gherasim.
Se deschide la Galeria de Artă Ploiești (Piața Victoriei, nr.4) expoziția „Înfloriri" a artistelor Emanuela Ceapă, Marilena Ghiorghiță, Maria Urian și Mariana Grumăzescu-Voicu.
Vineri, 21 februarie, la ora 17:00, va avea loc vernisajul expoziției artistului Victor Eugen Mihai – VEM, împreună cu invitații lui. Intitulat „Chapeau bas", evenimentul va fi găzduit de Galeria Frunzetti, etaj, din Bacău (str. Nicolae Bălcescu, nr.12). Critic de artă Maria Bilașevchi.
Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă, MSNews.