Uniunea Artiștilor Plastici din România propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor avea loc în perioada 10 - 17 iulie
07 Iulie 2023, 09:34
Luni 10 iulie, la Sinagoga Pitești ( Bd.Republicii), Filialele Pitești și Râmnicu Vâlcea ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Comunitatea Evreilor Pitești, cu Asociația Culturală „D.G. Kiriac” și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea organizează, expoziția de artă contemporană „ARMONIE”. Proiectul„Sinagoga Pitești – spațiu cultural alternativ” inițiat de Asociația Culturală „D.G. Kiriac” și de Comunitatea Evreilor Pitești, cuprinde o stagiune de concerte, spectacole de teatru și expoziții de artă contemporană, menite să includă Sinagoga Pitești în circuitul cultural al orașului. Expoziția „ARMONIE” reunește lucrări ale artiștilor membrii ai filialelor Pitești și Râmnicu Vâlcea ale UAP. Vernisajul va avea loc la ora 17ꓽ00. Echipa curatorială este constituită din artiștii: Gheorghe Dican, Stela Maria Lucici și Mara Diaconu și din criticul de artă Gabriela Popescu. În deschiderea expoziției, Corala Kiriac va oferi, în colaborare cu Ana Maria Jinaru un recital de poezie vedică.
Marți 11 iulie, Galeria Artoteca din București (Șoseaua Mihai Bravu 4) va fi gazda expoziției "E-motions" a pictoriței Klara Pădureanu. Vernisajul va avea loc la ora 18,30. Curator Carmen Olteanu. Prezintă criticul Marius Tița. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 25 iulie.
În aceeași zi, dar la Iași, va fi deschisă la ora 19, expoziția „ETHEREAL” semnată de artista Smaranda Bostan. Evenimentul, organizat de Filiala Iași a Uniunii Artiștilor Plastici va fi găzduit de Galeria de Artă „Theodor Pallady” (Strada Alexandru Lăpușneanu 7-9). Curator: Maria Bilașevschi, care iată cum caracterizează creația artistei expozante: „Smaranda Bostan permite privitorului să se scufunde ȋn pânzele sale ca ȋntr-o mare limpede, ori să plutească pe un cer fără stele pentru a descoperi că ceea ce este ȋnăuntru, ȋn formă, este mult mai adânc şi mai de substanţă decât se aşteaptă. Se remarcă necesitatea de a extrage din și prin suprafață a esenței, pentru a releva faptul că fiinţa umană este capabilă, odată ce-şi face timp să coboare spre sine, să înţeleagă frumuseţea şi complexitatea universului nu prin valori materiale, ci prin cele ce stau implantate în sinele său, proiectate de natură printr-o multitudine de fascicule luminoase.”
Joi 13 iulie, debutează la București Festivalul ART4ALL ediția II (str.Știrbei Vodă, nrt.164A). In cadrul acestui eveniment două artiste plastice, membre ale UAP, vor încânta cu creațiile lor: Ruxandra Sibil Mermeze, care propune o expoziție de tapiserie, intitulată ”Vise pe urzeala timpului” și Daniela Făiniș, care sub genericul ”Din a omului (in)destructibilă Natura” va invită la o expoziție de ceramică. În deschiderea va vorbi criticul de artă Marius Tița.
În perioada 15-23 iulie, orașul Călimănești găzduiește două manifestări artistice de excepție: Tabăra de Arte Vizuale “Vlaicu Ionescu”, ediția a XVI-a și Tabăra Națională de Teatru “Florin Zamfirescu” ediția a XIV-a. Inițiată în anul 2007, Tabăra de Arte Vizuale ”Vlaicu Ionescu” a devenit de-a lungul timpului o emblemă cultural-artistică a orașului gazdă. Ediția de anul acesta, realizată în parteneriat cu Filiala Vâlcea a UAP, reunește personalități artistice din România și Republica Moldova: Valeriu Herța, Olga Mardari, Ramona Slug, Alexandra Ungureanu, Viorel Florin, Marius Barb, Mariana Constantinescu, Cornelia Gherlan, Gheorghe Coman, Florin Mihai și Marian Răducu. Coordonator este Gheorghe Dican, iar curator - Luiza Barcan. Creațiile acestora, realizate pe parcursul taberei în diverse stiluri și abordări artistice, vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții finale.
În data de 17 iulie, ora 18.00, va avea loc la Galeria Simeza din București (Bd. Magheru 20), vernisajul expoziției "HOME", care reunește o familie creatoare, în jurul unui simbol puternic, explorat din perspective diferite. Olimpia Hinamatsuri BARBU crează cu rafinament o lume fragilă și delicată a frumuseții efemere, Andreea Teodora BARBU își manifestă atașamentul prin viața unui copac, a unui cuib, a unei păsări și a soarelui, toate sub protecția imbatabilă a inimii, Ionuț Theodor BARBU, cu vocația constructorului, experimentează matricea compactă a formei care apără ermetic, dar este și deschisă spre comunicare. Astfel, sensibilitatea, candoarea iubirii și habitatul monolit protector, se regăsesc și susțin reciproc, într-o formă vizuală, care face diferența dintre „CASĂ” și „ACASĂ”. Expoziția va fi deschisă în perioada 17-29 iulie 2023