Uniunea Artiștilor Plastici din România propune noi evenimente vizuale care vor debuta în săptămâna 4 - 10 septembrie 2023
04 Septembrie 2023, 05:20
Luni 4 septembrie, de la ora 17, Galeria Naționala de Artă "Forma" din Deva (Bd. Decebal, nr.8 ), va găzdui vernisajul expoziției ”SibiuArt.2023”, în cadrul căreia vor expune 24 de artiști. Curator este John Pîrva, iar coordonatoarea expoziției este Daniela Maria Bădilă.
Patru evenimente vor vea loc Marți 5 septembrie:
La Galeria de Artă „Theodor Pallady” din Iași (Str. Alexandru Lăpușneanu, nr.7 – 9), la ora 18, va fi vernisată expoziția de digigrafie „Chipuri Cuantice” a artistului Marcel Cahniță. Evenimentul organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași va fi prezentat de Maria Bilașevschi și Mihai Dorin.
Simezele Muzeului Județean de Artă ”Ion Ionescu Quintus” (Bld. Independenței, 1, Ploiești) vor găzdui în perioada 5 – 30 septembrie, o selecție de lucrări oferite de o parte dintre participanții la cele cinci ediții ale Simpozionului Internațional de Acuarelă ”Iulia Hălăucescu” de la Tarcău. Vernisajul va începe la ora 17, iar printre expozanți se numără: Crina și Ion Alexandru Antonescu, Ilie Boca, Alexandru Pintilii Carciucas, Mircea Corcodel, Corneliu Drăgan-Târgoviște, Valeriu Jabinschi, Marcel Lupșe, Eugen Măcinic, Nadia Negru, Valter Paraschivescu, Corina Preda Perianu, Erwin Racz, Arcadie Răileanu, Mircea Titus-Romanescu, Yan-Su, Teodor Vișan.
La ora 15, va avea loc la Galeria ARTIS din Slatina (Aleea Rozelor, nr. 9) vernisajul expoziției de pictură "ARDENS MATERIA" a artistei Cornelia Gherlan. Cuvântul de deschidere va fi susținut de prof.dr. George Păunescu.
Galeria Art Nouveau din Târgu Mureș (str. George Enescu, nr.2), la ora 18, va fi gazda vernisajului expoziției de pictură ”Constucții bizantine” a artistului Mircea Albu. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 19 septembrie.
Alte trei manifestări plastice vor începe Miercuri 6 septembrie:
Până pe 7 octombrie 2023, RomanArt Gallery (bd. Roman Musat, bl.20 parter) este gazda Salonului de Artă Creștină. Evenimentul este organizat de Asociația culturală „BASM” în parteneriat cu RomanArt Gallery, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Uniunea Artiștilor Plastici din România. Curatorul Salonului este pictorul Cătălin Băluț, lector. univ. dr. la secția de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, acesta fiind și președintele Asociației culturale „BASM” din Arad, susținătoare a valorilor culturale autentice. Expoziția reunește creațiile a 30 de iconari și pictori bisericești, artiști aparținînd unor generații diferite. Gazda evenimentului va fi Rodica Păduraru.
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Asociaţia pentru Sprijinirea Artelor Frumoase (ASAF), în parteneriat cu Institutul Cultural Francez, Ambasada Israelului în România și Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, organizează la Muzeul Unirii din Iași, în perioada 6 – 19 septembrie 2023, expoziţia retrospectivă de pictură, sculptură şi desen a artistului israelian de origine română Samy Briss, intitulată „Mémoires”. Vernisajul va avea loc miercuri, 6 septembrie 2023, de la ora 18.00, cu participarea artistului, alături de iniţiatoarea şi curatorul expoziţiei, Adina Renţea și de criticul de artă Maria Bilaşevschi. Cu această ocazie, Samy Briss va primi din partea muncipalității ieșene titlul de Cetățean de Onoare al Iașului.
La Sala de expoziții "Constantin Brâncuși" a Palatului Parlamentului (str. Izvor, nr.2-4), în perioada 6 - 30 septembrie, se va desfășura Salonul Național de Artă Medievală, ediția a XIII-a. Curator - Marin Răducu. În timpul vernisajului, care va avea loc în data de 19 septembrie, la ora 16, va fi lansată și Revista "Yeseuri", editată de Radu Iațcu. Prezintă criticul de artă Marius Tița.
Șapte evenimente vizuale vor debuta Joi 7 septembrie:
"Culoare si textură" este titlul expoziției artistei Simona Pascale, care va avea vernisajul la ora 17, la Galeria de Artă din Ploiești (Piața Victoriei, nr.4). Autoarea a declarat: „Expoziția reunește lucrări făcute în Delta Dunării, cât și la mal de Dunăre la Galați. Vin cu această expoziție să aduc ploieștenilor un crâmpei din cerul și apele Deltei așa cum le-am văzut eu.”
La Muzeul de Artă din Tulcea (Str. Grigore Antipa, nr. 2), la ora 15.00, va avea loc vernisajul expoziției retrospective de pictură și gravură a artistului Tudor Popescu. Cu acest prilej va fi lansat albumul monografic „Tudor Popescu”, realizat de Luiza Barcan. Lucrările vor putea fi admirate până pe 5 octombrie 2023
La ora 18.30, Centrul Artelor Vizuale – Galeria Căminul Artei (str. Biserica Enei, nr.16) va fi gazda deschiderii expoziției „VERSUS” a artistului Adrian Șerbănescu. Într-un labirint subtil al emoțiilor, expoziția VERSUS se naște ca o invitație la a explora polaritățile stărilor noastre. Sub forma unui poem vizual, dezvoltat în două spații (parter și etaj), expoziția VERSUS trimite la introspecție. Dacă în spațiul de la parter avem o instalație monumentală sub forma unui vapor care este lait-motivul reflecției asupra dualității umane, între nevoia de ajutor și aspirația spre liberare, la etaj, în contrapunct, conflictul se sfârșește, aici găsind pacea, prin peisaje idilice care emană viață. Expoziția va fi deschisă în perioada 06 – 15 septembrie 2023.
Galeria de Arta HUNEDOARA (Bulevardul Corvin) așteaptă iubitorii artelor plastice la deschiderea expoziției ”ARTjudeteanaHD”. Vernisajul va avea loc la ora 17. Este o radiografie a artelor vizuale din orașele județului Hunedoara. Expun artiștii: Torino Bocaniciu, John Pîrva, Andrei Rosetti, Daniel Bocse, Cătălin Dragomir, Adriana Popa, Ovidiu Munteanu, Kalman Sztrharszky, David Dan, Paul Drăgan, Mihăilescu Alexandru, Gilbert Platinca, Peter Karla Herta, Radu Dacian Chinta, Cipriana Chinta Robert Humel, Mădălina Trofin, Ionela Blaj, Cristian Sergiu Ianza, Francisca Humel, Lili Rub, Danut Ban, Adina Ion, Titus Blaj, Eva Mardari, Scurtu Florin, Dana Csiri, Victor Ioan, Cătălin Andrei Ciocan, Tibi Balasz, Tiberiu Fazakas, Dan Vifor Pichiu, Radu Rosian, Cosmin George Tamas, Alexandru Podea. Curator este Robert Humel.
Muzeul de Artă, Centrul „Constantin Brâncuși” din Craiova (Calea Unirii nr.15), începând cu ora 19, este gazda serii caritabile "Binele devine Artă”. Evenimentul este dedicat strângerii de fonduri necesare pentru susținerea Filialei Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din Romania. Va fi o seară petrecută într-un mediu de poveste, printre lucrări ale artiștilor din întreaga regiune Oltenia, care au fost donate pentru a putea fi puse în vânzare, cu scopul de a strânge fondurile necesare acoperii unui debit, de care depinde continuarea activității artiștilor în cadrul Uniunii Artiștilor Plastici Craiova.
Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, în parteneriat cu Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, organizează în perioada 7-26 septembrie expoziția de icoane pe sticlă „O, Maică Preacurată...”, prilejuită de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. La expoziție vor participa șapte iconari vâlceniꓽ Ion Filigean, Aurora Filigean, Mioara Comănescu, Elena Dican, Alina Cristea, Elena Radu și Gabriela Popescu. Vernisajul va avea loc la ora 12ꓽ00, în sala de expoziții amenajată în interiorul Școlii Primare din Stoenești, aflată la Muzeul Satului Vâlcean, Bujoreni. Expoziția poate fi vizitată până în data de 26 septembrie 2023. Curatoriꓽ Alina Cristea și Gabriela Popescu. Coordonator de proiectꓽ Gheorghe Dican.
La ora 12, Muzeul Municipal "Octavian Moșescu" din Râmnicu Sărat (str. Primăverii, nr. 4) așteaptă iubitorii artelor frumoase la vernisajul expoziției "Timpul creației" a artistului Mihai Coțovanu. Despre acesta criticul de artă Mircea Deac spunea: "Pictorul Mihai Coţovanu se situează în rândurile neoimpresioniştilor sau postimpresioniştilor. Ca şi peisajele, naturile statice se bucură de o similară atitudine estetică deoarece artistul se fereşte de subevaluare tematică sau de tratament superficial."
Vineri 8 septembrie, la ora 18, Galeria de Arta Helios din Timișoara (Piața Victoriei, nr.6) va găzdui vernisajul Expoziției "OPT". Expun pictorița Ioana Lavinia Streinu, care prezintă o serie de picturi pe pânză, din seria intitulată ”Topocentru”, și ceramistul Eusebio Spînu, care va fi prezent cu lucrări de pictură și ceramică, lucrări care cuprind preocupările acestuia din ultimii ani, intitulate ”Subiectiv” și ”Informal”. Expoziția va fi deschisă până pe 22 septembrie.
Tot pe 8 septembrie, de la Râmnicu Vâlcea, expoziția "Noi" a artistei Olga Popescu va fi vernisată la ora 18, la Galeriile Artex și Cozia 2 Pasaj. Curator - Gheorghe Dican. Critic de artă Gabriela Popescu.
Duminică 10 septembrie se va încheia turneul ”Citadele Culturale Sibiene”, un eveniment care îmbină arta plastică și muzica, în care protagoniști sunt: unul dintre cei mai originali și valoroși artiști plastici contemporani - Ioan Tămâian și unul dintre cei mai interesanți chitariști români – Tudor Niculescu Mizil. Spectacolele vor avea loc: la ora 12, la Biserica Evanghelică Fortificată din Bazna, în cadrul unui tradițional festival, ajuns la a VIII-a ediție și în care se celebrează gastronomia și cultura locului, și la ora 18, la Biblioteca orășenească din Avrig, în avanpremiera seriei de manifestări dedicate împlinirii a 200 de ani de la trecerea în eternitate a fondatorului învățământului în limba română din Țara Românească – Gheorghe Lazăr.