Un nou act de vandalism la The Art Gallery of Western Australia
O operă de artă a fost din nou ținta activiștilor de mediu. Aceștia au colorat cu spray sigla corporației de petrol și gaze Woodside pe o pictură expusă la The Art Gallery of Western Australia din Perth. Pictura Down on His Luck este semnată de Frederick McCubbin și datează din 1889.
23 Ianuarie 2023, 14:27
Lucrarea a fost protejată anterior prin aplicarea de către muzeografi a unui strat de perspex. Capodopera a fost evaluată, în urmă cu 10 ani, la 3 milioane de dolari și face parte din colecția muzeului din 1896. În timpul protestului, activiștii au etalat steagul aborigenilor, iar unul dintre ei și-a lipit o mână pe peretele unde era expusă pictura. Demonstranții au spus că vor să atragă atenția asupra „profanării continue a artei rupestre sacre Murujuga de pe peninsulă, de către Woodside, cel mai mare exploatator de combustibili fosili din Australia”. Trebuie să oprim orice industrie pe Burrup, sau în curând nu va mai rămâne artă”, a spus artista Joana Partyka, unul dintre protestatarii implicați, citată de The Guardian. „Emisiile toxice de la Burrup Hub -Woodside distrug cea mai veche și cea mai mare galerie de artă rupestră din lume”, a spus Partyka în declarație.
„Artiștii din această regiune sunt expuși în această galerie. Casa lor, țara pe care o pictează, este în prezent sub ape (amintesc de inundațiile recente). Companiei Woodside îi place să-și pună logo-ul pe orice, în timp ce pulverizează emisiile toxice peste arta rupestră. Trebuie să oprim orice exploatare industrială pe Burrup sau în curând nu va mai rămâne artă”, au mai declarat protestarii.
În replică, reprezentanții Woodside spun că operațiunile din peninsula Burrup nu au avut un impact negativ asupra artei rupestre din regiune.
Protestul din Australia nu este primul de acest fel din lume. Recent, opere de artă celebre semnate de Monet, Picasso și Vincent van Gogh au fost atacate de protestatarii care militează împotriva crizei climatice. Aproapape 100 de directori ai galeriilor și muzeelor spun că cei care atacă opere de artă din întreaga lume nu sun conștienți de fragilitatea acestora și se declară „profund zguduiți” de astfel de atacuri.
Surse: