Turneul naţional Croitoru String Virtuosi la final
21 Noiembrie 2018, 11:12
“Iată-ne după 10 zile, la sfârșitul turneului Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii, care a marcat sărbătorirea Centenarului Marii Uniri prin repertoriul abordat. Peste tot, spectatorii încântați de versiunea vioară solo - orchestră de coarde, ne-au spus că pentru ei acest concert a reprezentat un fragment de identitate națională, că s-au simțit mândri că sunt români. Cred că acest turneu și-a atins scopul principal și anume acela de a prezenta publicului meloman aceste bijuterii muzicale într-o versiune inedită. Cei prezenți la evenimente ne-au marturisit că deşi cunoşteau multe dintre lucrări, au avut impresia că această interpretare le-a pus în valoare în mod deosebit.”, declara Gabriel Croitoru, celebrul violinist care cântă pe vioara Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu la final de turneu.
Turneul naţional desfăşurat între 10 și 20 noiembrie, pentru prezentarea live a CDului Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii cu Croitoru String Virtuosi, solişti Simina şi Gabriel Croitoru, s-a încheiat printr-un concert susţinut pe scena Filarmonicii de Stat din Piteşti.
Gabriel Croitoru a construit orchestra Croitoru String Virtuosi din dorința de a continua relația profesională cu foștii studenți de la Universitatea Națională de Muzică din București la un nou nivel, acela de colegi de scenă. „Atât eu, cât și soția mea, violonista Ioana Croitoru, care predă alături de mine, am considerat mereu cariera de profesor ca fiind complementară celei de interpret. Astfel, în anul 2016 am înființat ansamblul Croitoru String Virtuosi, alcătuit în majoritate din foști studenți, actuali parteneri de scenă, iar succesul înregistrat în cei doi ani de activitate ne-a făcut să pornim într-o nouă experiență muzicală, care are în centru lucrări românești de mare popularitate. Această inițiativă reprezintă o premieră în domeniu, neexistând încă o imprimare a celor mai cunoscute piese din repertoriul tradițional românesc, în versiunea vioară solo-orchestră.”, declara Gabriel Croitoru înaintea turneului.
La finalul fiecărui concert au fost programate o sesiune de autografe și respectiv lansarea albumului produs de Asociația Culturală ”Croitoru Pro Enescu” și Media Sniper Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii, avându-i ca solişti pe Simina Croitoru si Gabriel Croitoru, alături de Orchestra Croitoru String Virtuosi, la pian Clementina Ciucu. Aranjamentele muzicale sunt semnate de Gabriel Croitoru, Sherban Lupu, Cornel Pană, Mugurel Scurtăreanu/Ioan Dobrinescu, Gheorghe Brănici. Producători: Asociația Culturală ”Croitoru Pro Enescu”, Media Sniper.
Itinerar
Filarmonica Oltenia – Craiova - 10.11.2018, ora 19
Filarmonica Banatul - Timișoara - 11.11.2018, ora 19
Filarmonica de stat Oradea - 12.11.2018, ora 19
Academia de muzică Gheorghe Dima - Cluj-Napoca, 13.11.2018, ora 19
Filarmonica Transilvania - Cluj-Napoca, 14.11.2018, ora 19
Sinagoga Bistrița - 15.11.2018, ora 19
Filarmonica de stat Sibiu - 16.11.2018, ora 19
Filarmonica de stat Râmnicu-Vâlcea, 18.11.2018, ora 19
Filarmonica de stat Pitești, 20.11.2018, ora 19
Program muzical
G. Enescu - Arie și Scherzino
G. Enescu - Nocturnă
C. Porumbescu - Balada
G. Enescu - Balada
C. Dimitrescu - Dans țărănesc
G. Dinicu - Căruța poștei
- Hora ceasornicului
- Hora mărțișorului
- Hora staccato
- Hora lui Dobrică
- Hora 7 scări
- Hora țiganilor
Orchestra Croitoru String Virtuosi, solişti Simina Croitoru si Gabriel Croitoru, la pian Clementina Ciucu (4,5,6). Aranjamente muzicale : Gabriel Croitoru, Sherban Lupu, Cornel Pană, Mugurel Scurtăreanu/Ioan Dobrinescu, Gheorghe Brănici.
Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin programele Anului Centenar
Producător : Asociaţia culturală Croitoru Pro Enescu, Media Sniper
Parteneri : Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Banatul din Timișoara, Filarmonica de stat din Oradea, Academia de muzică “Gheorghe Dima” - Cluj-Napoca, Filarmonica Transilvania - Cluj-Napoca, Societatea de concerte Bistrița, Filarmonica de stat din Sibiu, Filarmonica de stat din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica de stat din Pitești.