TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] – Work in Progress
17 August 2021, 16:51
Au trecut 4 luni de când TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] a făcut cunoștință cu publicul. Între timp, am lansat o parte dintre evenimentele noastre și le pregătim de zor pe celelalte. Pe 12 august, în timpul săptămânii Pride 2021, ne-am strâns în grădina organizației MozaiQ pentru a face un bilanț cu ce s-a întâmplat până acum în cadrul proiectului și ce urmează să se întâmple în următoarele luni.
Un polimuzeu fluent în multiple limbaje artistice, TRIUMF AMIRIA - Muzeul Culturii Queer [?] cercetează, diseminează și pune în lumina reflectoarelor cultura queer și producția artistică queer (literatură, arte vizuale, teatru și performance, sound etc) din România. Practica sa implică dragoste și empatie ridicate la o putere hiperbolică.
TRIUMF AMIRIA - Muzeul Culturii Queer [?] este expresia în continuă schimbare a unui proces complex de queering ~ gândire critică despre ceea ce înseamnă un muzeu, astfel că se dezvăluie sub forma unui hibrid între o instituție reală posibilă în contextul din România și un construct ideal.
TRIUMF AMIRIA este despre trecut, despre viitor și de multe ori despre necunoscut.
Despre trecut în sensul celor 20 de ani care s-au scurs de la abrogarea în 2001 a articolului 200 din Codul Penal, un moment esențial în istoria recentă a României: dezincriminarea relațiilor dintre persoanele de același sex, și cultura queer care a fost produsă în aceste două decenii. De aceea proiectul nostru are ca unul dintre scopuri recuperarea producției culturale queer din ultimele două decenii.
Munca de cercetare în istoria culturală queer a ultimilor 20 de ani a început în 2020, iar curatorii celor trei secțiuni sistematizează și arhivează texte, cronici, lucrări, apariții, evenimente catalizatoare, artiști și artiste.
Cercetarea TRIUMF AMIRIA se axează și pe investigarea noțiunii de muzeu, de instituție culturală – instrument de comunicare a istoriei, artei și culturii într-un sens queer, adică unul care își asumă, mai mult decât a îndeplini funcțiile principale ale unui muzeu, pe scurt, cercetare, colectare, conservare și expunere în scopul de a crea cunoaștere, rolul de susținător activ al culturii comunitare, în sensul de a sprijini producția artistică și practicile artistice queer și de a crea spațiu pentru acestea, dar și de liant între o cultură marginală (sau mai multe?) și societate într-un cadru extins. „În cadrul Muzeului lucrăm foarte mult cu grija (caring): grija pe care ne-o acordăm unii altora în interiorul echipei, în procesul de lucru, inclusiv în ceea ce privește bunăstarea psihică, dar și grija față de colaboratoare, colaboratori, participanți, parteneri și public, precum și în colectarea materialelor care urmează să devină ampla arhivă a posibilei instituții queer. TRIUMF AMIRIA caută totodată să dezvolte și să adapteze practici care implică o structură non-ierarhică, fluidă, care lasă mereu spațiu de manifestare unor perspective queer noi, care chestionează și se chestionează constant”, spune Mihaela Cîrjan, coordonatoarea muzeului.
TRIUMF AMIRIA este și despre viitor: despre încurajarea producției culturale noi prin expoziții, ateliere, tururi ghidate, spectacole de teatru și performance-uri, lecturi publice, petreceri, evenimente de networking, organizate în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă Contemporană și Centrul de Teatru Educațional Replika.
Primele rezultate consistente ale cercetării și reflecției despre cultura queer și necesitatea unei instituții discursive care sa o sprijine și să o disemineze sunt vizibile pe www.triumfamiria.ro – unde poate fi accesat și lecturat manifestul TRIUMF AMIRIA – și în programul de evenimente culturale, care a început la finalul lunii aprilie 2021 și continuă până la finalul proiectului.
Secțiunea de literatură a TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] a demarat în luna aprilie a anului 2021 cu o serie de ateliere de scriere creativă queer alături de scriitorul Adrian Schiop, cunoscut pentru romanele sale „Soldații. Poveste din Ferentari” și „Să ne fie la toți la fel de rău”.
„Adrian Schiop este unul dintre cei mai hot autori contemporani, iar amprenta acestuia asupra literaturii queer locale este indiscutabilă. Am fost plăcut surprinși de numărul extrem de mare de persoane interesate de atelierele acestuia de scriere creativă și, credem noi, am navigat cu atenție timp de trei luni prin texte de referință, dar și prin textele cursanților”, spune Vlad Viski, curatorul secțiunii de literatură.
Tot din zona de literatură, TRIUMF AMIRIA a organizat un atelier de traducere queer din care, până acum, s-a desfășurat prima jumătate (șase sesiuni săptămânale), coordonată de profesoara universitară Ruxandra Vișan. În septembrie urmează încă șase sesiuni susținute de traducătoarea și lucrătoarea culturală Laura Sandu.
„Primele ateliere de traducere queer cu Ruxandra Vișan ne-au învățat că limba este la fel de ideologică ca ideile politice. Alegerile lingvistice pe care le facem, felul în care ne poziționăm, cum recuperăm și ne jucăm cu diferitele cuvinte sunt forme de manifestare inclusiv pentru identitățile queer. Din toamnă vom continua cu atelierele de traducere queer, de această dată sub îndrumarea traducătoarei Laura Sandu”, punctează Vlad Viski.
În luna iunie, în cadrul proiectului a avut loc și un dialog cu Judith Butler, filozoafa americană care a adus contribuții semnificative la teoria feministă, teoria queer și filozofia politică, iar înregistrarea a strâns până acum peste 17.000 de vizualizări pe pagina noastră de Facebook. Dezbaterea a fost moderată de activista romă și cercetătoarea Carmen Gheorghe, iar în dialog cu Butler au intrat profesoara Ionela Băluță, cercetătoarea Irina Costache și cercetătorul Ovidiu Anemțoaicei.
„Prezența lui Judith Butler în cadrul TRIUMF AMIRIA a reprezentat un element important în imaginarea muzeului nostru, ca formă de punere în centru a subiectului queer și analiza tot mai detaliată a ce înseamnă corporalitate, gen, mișcări anti-gen, poziționări politice, toate acestea traduse în actul artistic”, este de părere Vlad Viski.
Secțiunea de arte performative din cadrul TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] a început cu unul dintre cele două ateliere de spoken word organizate vara aceasta. Sub îndrumarea trainerilor Carolina Vozian (pe partea de poezie) și Maria Sgârcitu + Paul Dunca/ Paula Dunker (pe performance), participantele și participanții au pregătit o seară performativă deschisă publicului la Centrul de Teatru Educațional Replika, desfășurată cu sala plină. În urma atelierului și cu sprijinul editurii Fractalia, cursantele și cursanții au publicat autonom zina „Precum Furtunile”, care poate fi găsită zilele acestea în cadrul evenimentelor din Pride.
Cel de-al doilea atelier de spoken word este în curs de desfășurare: participantele și participanții au lucrat deja împreună cu poeta Medeea Iancu și urmează să pregătească un performance săptămâna aceasta împreună cu artista multidisciplinară Mihaela Drăgan. Seara de performance are loc joi, 19 august, la același Centru de Teatru Educațional Replika.
Tot pe partea de arte performative TRIUMF AMIRIA a organizat împreună cu dramaturgul și regizorul Bogdan Georgescu, un atelier de scriere dramatică și autoreprezentare prin teatru pentru persoane trans și non-binare, care a avut loc în perioada 24 iunie – 3 iulie. În urma atelierului, Bogdan Georgescu și participanții lucrează împreună în acest moment la crearea unui spectacol despre persoanele trans și non-binare din România.
Spectacolul, aflat în prezent în lucru, va fi prezentat în premieră în cadrul festivalului de teatru TRIUMF AMIRIA, care va avea loc în perioada 14-19 septembrie, la Centrul de Teatru Educațional Replika și Centrul Național al Dansului București.
„Cele șapte spectacole selectate pentru a fi prezentate în cadrul festivalului de teatru sunt produse de asociații și companii independente, ceea ce cred că vorbește de la sine despre felul în care cultura queer s-a dezvoltat în România, cu susținerea unor anumite instituții de arte ale spectacolului, pe care aș putea să le număr pe degete.
Mă bucur că putem prin intermediul proiectului să contribuim la diversificarea peisajului teatral, prin realizarea unei noi producții, despre persoanele trans și non-binare, în regia lui Bogdan Georgescu.
Sper ca festivalul să fie o oportunitate pentru comunitate și pentru publicul larg de a se familiariza cu limbaje și tematici artistice queer, dar și de a construi o punte de comunicare și înțelegere, care să ajute pe viitor la dezvoltarea unei societăți românești mai incluzive”, spune Ioana Gonțea, curatoarea secțiunii de arte performative a TRIUMF AMIRIA.
Programul de arte vizuale a debutat la Zina Gallery (Cluj) cu „TRIUMF AMIRIA: MUSEUM WORKINGS” (09.07.–15.08.2021) un concept curatorial expansiv, multistratificat sub forma unui cluster de expoziții solo: „TRIUMF AMIRIA LOVE LETTER TO VEDA POPOVICI” – despre activism, imaginație politică și fragilitate radicală, „TRIUMF AMIRIA LOVE LETTER TO MIHAI MIHALCEA” – despre corpuri nesupuse ce scurtcircuitează spațiul public și panteoane ale consumerismului, „TRIUMF AMIRIA LOVE LETTER TO IRINA BUJOR” – despre empatie, identități fluide și viitoruri visate cu ochii deschiși; alături de o expoziție de grup intitulată „CHANGE – EXCHANGE” – construită în jurul unor teme precum sinonime afirmative pentru identități ce eludează definiții singulare, condiția artistului / curatorului, corpuri queer, prin lucrări participative propuse de Jasmina Al-Qaisi, Apparatus 22 și Georgiana Dobre & Kjersti Vetterstad. În plus, „TO CARVE A QUEER HOME” funcționează ca un post-scriptum cu publicații – The man with a hole in his tie de Alex Bodea, KILOBASE BUCHAREST A-Z, TRIUMF AMIRIA MANIFESTO – ce răsucesc și transformă formate de print. Totul într-un spațiu concentrat de circa 40 m2 ca un exemplu perfect de queering.
Dragos Olea, curator arte vizuale TRIUMF AMIRIA: „După cum sugerează elocvent și titlul, TRIUMF AMIRIA - MUSEUM WORKINGS (Lucrătura Muzeului / Modalitățile Muzeului), clusterul de expoziții de la Zina Gallery (Cluj) curatoriat împreună cu Sandra Demetrescu sub numele KILOBASE BUCHAREST include o serie de experimente serioase ~ ludice ~ ireverente cu forme de gândire muzeală. În plus, coagulează și fixează pentru ceea ce ar putea să devină istoria artei în România câteva practici artistice și aspecte cruciale despre rezistență prin artă, noi forme de convivialitate, criticalitate queer și introspecții în lumi mai bune”.
Pornind de la o cercetare în profunzime realizată pentru TRIUMF AMIRIA despre practici artistice în artele vizuale (și nu numai) care au acoperit subiecte queer în ultimii 20 de ani, KILOBASE BUCHAREST a dorit să producă în „TRIUMF AMIRIA - MUSEUM WORKINGS” primele expoziții solo ale unor artiști precum Mihai Mihalcea, o figură majoră pentru scena de dans și performance de după 1989; Veda Popovici, artistă, activistă, cercetătoare cu o influență semnificativă în reflecția asupra teoriilor feministe, queer și decoloniale; și Irina Bujor, o artistă eluzivă cu o practică aparte despre minorități și fenomene aparent minore. Responsabilitatea legitimării pe care o poartă un muzeu este transformată, cu această ocazie, în gestul imaginării expozițiilor solo ca scrisori de dragoste trimise artiștilor.
Programul de arte vizuale a inclus și o intervenție la Romanian Design Week 2021 printr-o selecție specială, în avanpremieră a lucrării participative CARTEA SCHIMBĂRII / THE BOOK OF CHANGE produsă de artistele Georgiana Dobre și Kjesti Vetterstad și va continua cu două expoziții la București și Timișoara.
Expoziția „Simți ~ Aluneci ~ Cânți. De la o scenă la alta” realizată în parteneriat cu MNAC la București are statutul de „Still Loading”. Reprogramarea pentru sfârșitul toamnei 2021, datorată unor întârzieri de natură administrativă, s-a dovedit a fi un prilej perfect să dezvoltăm și mai mult expoziția care va include un număr și mai generos de artiste și artiști, de lucrări și intervenții specifice locației.
„Simți ~ Aluneci ~ Cânți. De la o scenă la alta” devine în cel mai queer sens posibil un proiect tentacular vizavi de oraș și de apropierea de audiențe cât mai diverse. Elementul cel mai vizibil al cercetării despre producția artistică 2001- 2021 din zona de arte vizuale RO, expoziția se va dezvălui ca o celebrare a numeroase expresii artistice queer despre identitate, dorință, traumă, ecologie, ritualuri și vindecare, viitor în cele mai progresiste forme, diferență, stigmatizare, rasism, sistemul artei contemporane, recuperarea spațiului public, dezmembrarea definițiilor și a normelor opresive, limbaj și neologismele unui vocabular extins, fluiditate, generozitate”, spune curatorul secțiunii de arte vizuale, Dragoș Olea.
Programul TRIUMF AMIRIA va fi completat de o serie de activități educaționale sub diverse forme, de la ateliere și discuții care pornesc de la componentele muzeului, la dezbateri privind teme importante abordate în teoria queer, cu aplicație locală, la evenimente degajate care sperăm să surprindă plăcut publicul.
„Un demers absolut necesar, programul educațional al Triumf Amiria va aduce în discuție teme sensibile încă pentru societatea românească, încercând să creeze înțelegere dincolo de anumite narative normative. Programul urmărește să devină și o platformă de comunicare directă între grupuri de inițiativă queer și publicul larg, prin crearea de spațiu de exprimare în cadrul Muzeului. Surprinzător, programul educațional va aduce în discuție și cultura de club, un factor cheie al coagulării comunităților LGBTQIA+ și al culturii queer”, ne povestește Mihaela Cîrjan.
TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect realizat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul de Teatru Educațional Replika și artista Kjertsi Vetterstad (Norvegia).
---
Proiectul se desfășoară în perioada martie 2020 – martie 2022. Bugetul total al proiectului este 1.057.556 lei, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 951.800 lei.
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru
perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro