DEEP SOUND OF MARAMURES: Instalația lansată în 2016 la Amsterdam Fashion Week va fi prezentată, în premieră absolută în România, la Club Control
08 Mai 2017, 08:31
The Deep Sound of Maramures propune o premieră muzicală și științifică în România: instalația lansată în 2016 la Amsterdam Fashion Week va fi prezentată, în premieră absolută, la Club Control
Proiectul The Deep Sound of Maramures, inițiat de Peter Gate, prezintă în premieră în România conceptul de 4D Imersive Interactiv Sound, dezvoltat în colaborare cu architectul taiwanez Jia-Rey Chang. Arhitectul taiwanez Jia-Ray Chang, expert în arhitectură parametrică interactivă și în codificare creativă, design, realitate virtuală sau augumentată, va da cea de-a patra dimensiune prezentării The Deep Sound of Maramures găzduită, pe 10 mai, de la ora 21.00, la Club Control din București.
Transmisia din Club Control va putea fi urmărită live la adresa:
https://livestream.com/Romania-Live-Events/TheDeepSound
Arhitectul taiwanez Jia-Ray Chang, expert în arhitectură parametrică interactivă și în codificare creativă, design, realitate virtuală sau augumentată, va da cea de-a patra dimensiune prezentării The Deep Sound of Maramures găzduită, pe 10 mai, de la ora 19.00, la Club Control din București. În premieră absolută pentru România, instalația creată de Jia-Ray Chang generează un spațiu 4D imersiv interactiv, urmărind sunetele străvechi ale Maramureșului, restructurate electronic de antropologul experimentalist Peter Gate. Varianta inițială a soft-ului care va fi folosit pentru spectacolul de la București a fost lansată anul trecut, la Amsterdam Fashion Week, în cadrul unui performance pentru care Jia-Ray Chang a colaborat cu designerul David Laport. “Spațiul este o creatură vie” – spune Jia-Ray Chang, care se alătură mișcării The Deep Sound of Maramureș, un proiect care integrează, în structuri artistice contemporane, cercetări antropologice din aria acustică tradițională.
Două concepte de cercetare, traduse într-un limbaj estetic contemporan, doi cercetători care explorează noi limbaje de expresie, într-un performance care va fi prezentat în premieră la București miercuri, 10 mai, începând de la ora 21.00, în Club Control. Vă așteptăm miercuri, 10 mai, de la ora 21.00, în Club Control din București. Strada Constantin Mille, numărul 4. La Universitate.
Intrarea este liberă!
- Cei care doresc să știe mai multe despre structura academică și de cercetare a proiectului “The Deep Sound of Maramures” sunt așteptați marți, 9 mai, începând de la ora 17.00, de ARCUB, la Hanul Gabroveni, Sala Cafenea. Proiectul va fi prezentat în cadrul unei conferințe la care vor participa: antropologul Petru Pap - inițiatorul proiectului Deep Sound of Maramureș, Jia-Rey (Gary) Chang – doctor în arhitectură și design urban, dr. Anuța Pop – coordonatorul Ansamblului Maramureșul și Andreea Ciortea, manager cultural - inițiator al proiectului IA Sibiu.
"Mișcările care însoțesc muzica Deep Sound nu sunt forme fixe. Ele sunt forme vii! Pentru ca audiența să aibă o călătorie unică, voi crea elemente vizuale vii, care vor urmări, deopotrivă, emoția muzicii și a spațiului, îmbinate. Nu este vorba despre un efect vizual obișnuit, care să fie parte a unui concert, ci mai degrabă de un set de imagini care interacționeaza în timp real cu performanța muzicii live Deep Sound”, spune Jia-Ray Chang.
Jia-Rey (Gary) Chang. Născut în Taiwan, a studiat designul urban la UCLA, îndrumat de faimosul architect american Neil Denari, înainte de a-și urma fascinația pentru arhitectură interactivă și parametrică sau pentru cercetările privind așa numita "HyperCell" - o componentă arhitecturală de inspirație biologică. A cercetat capacitățile de auto-asamblare și auto-adaptare bazate pe dezvoltarea biologică evolutivă sau principiile comportamentale ale roiului, mediile interactive în relație cu mișcările corpului sau diverse tipuri de programare digitală de inspirație biologică. Extrem de interesat de teme transdisciplinare dezvoltate în colaborare cu comunitățile artistice, în special cu zona de design sau modă, Jia-Rey Chang a dezvoltat în Europa proiecte privind codificarea creativă, vizualizare 2D sau 3D, design interactiv, realitate virtuală sau augumentată și a pus la punct diverse tehnologii de urmărire a mișcării.
Peter Gate. Licențiat în antropologie psihologică la secția de etnologie a Universității de Litere și Științe din Baia Mare, Petru Pap – care evoluează sub titulatura artistic Peter Gate - , este masterand în antropologie arhitecturală a aceleiași facultăți. Regizor și scenarist de teatru, Peter Gate este fondatorul Asociației pentru Cultură și Civilizație, inițiatorul proiectului The Deep Sound of Maramures, un performance multidisciplinar lansat la Paris în anul 2015. Prezentat la Haga, apreciat la Paris și, la finalul anului trecut, într-o transmisie duplex între Baia Mare și Sociology State University din New York, proiectul The Deep Sound of Maramures este, în egală măsură, o provocare pentru lumea muzicală, adăugând legende și o reinterpretare inedită celui mai pur stil electro contemporan. A asigurat regia și coloana sonoră a filmului documentar “Tsapinarii - Tribul Muntelui” - film cu șase selecții oficiale și două premii: FIFE 2015 Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră a unui film românesc și Premiul special al juriului pentru imagine la Filmul de Piatră, în 2015.
The Deep Sound of Maramures – curs universitar la New York. Antropologia sunetului, un proiect amplu de cercetare condus de Petru Pap, a fost lansat în urmă cu cinci ani și, între timp, a atras atenția lumii academice, atât celei românești, cât și celei internaționale. Cercetarea a pornit de la studiul sunetului în general, în forma cea mai evoluată a plajei auditive, o bătaie într-un lemn, o crenguță care se rupe și alte structuri acustice considerate identitare, în măsura în care devin mentale dacă o comunitate este expusă la ele într-un interval considerabil de timp. Acest proiect de cercetare academică are nevoie și de un vehicul de popularizare, o zonă care să se numească muzică și să fie accesibil unui public larg, spune Petru Pap, prin urmare conferințele care prezintă partea academică a proiectului sunt urmate de concerte. Ideea a fost suficient de apreciată încât să atragă atenția comunității științifice internaționale. Printre cei care s-au implicat în cercetările lui Petru Pap se numără profesorul Lee Blackstone, de la catedra de antropologie a Sociology State University din New York, care a inclus aceste cercetări în propriul studiu tematic și, totodată, a lansat un curs cu acest nume, The Deep Sound of Maramures, la Universitatea din New York.
“Scriu despre munca lui Petru Pap, care este în egală măsură antropolog și muzician experimentalist. L-am contactat pentru proiectul meu academic, intitulat “Viitorul trecutului este azi: O examinare sociologică a muzicii și a identității românești”, iar Petru mi-a oferit o perspectivă unică asupra muzicii contemporane românești. Proiectul The Deep Sound of Maramures mi-a atras atenția inițial prin prezentările video disponibile online, care combină o estetică actuală, plină de geometrii neobișnuite generate pe calculator, cu secvențe ale ruralului maramureșean. Misterul acestora a fost accentuat de muzică: atmosfera audio creată de Petru este însuflețită în ritmuri pulsante și calme în același timp, elementele electronice se avântă în spațiu și în afara lui. Pianul acustic și vocile din mediul rural maramureșean înnobilează o muzică menită să evoce un spirit particular: acela al legendarei regiuni a Maramureșului.
Prof. Lee Blackstone,
Sociology State University New York
Parteneri : Institutul Cultural Roman, Arcub, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Primăria Municipiului București, IA - La Blouse Roumaine, IA SIBIU, Quick Mobile, Zetea Transilvania, Helios și Club Control.
Partener media principal: Agerpres
Parteneri media: Radio Guerilla, Modernism, Radio Romania Cultural, Ziarul Metropolis, IQAds, Market Watch, ArtOut, Webcultura, Arts United, Zile și Nopți, BestMusic, IConcert, Iabilet.ro, Metalhead, Hyperlitaratura, Graiul Maramuresului.