Terapia prin artă propusă de Fundația ESTUAR pentru refugiații ucraineni
27 Septembrie 2023, 13:29
Fundația ESTUAR continuă activitățile cu refugiații ucraineni începute încă din februarie 2022, de această dată sub formă de terapie prin artă, prin intermediul a patru ateliere de desen în care psihologi și terapeuți ai fundației vor ghida și interpreta procesul creativ al persoanelor interesate să participe la concursul de desene propus de UNHCR și brandul global UNIQLO, ”Hope Away from Home / Speranța departe de casă”, într-un eveniment dedicat, joi, 28 septembrie, începând cu ora 11.00, la Romexpo.
Acest concurs de artă îi invită pe tinerii cu vârsta între 10 și 30 de ani să creeze desene pe tema "Hope Away from Home / Speranța departe de casă" pentru a susține refugiații. Cele mai bune desene vor apărea pe tricouri UNIQLO, iar câștigătorii vor primi premii speciale de la UNHCR. Lucrările pot fi atât desene manuale, dar și pe un computer sau tabletă. Toate informațiile despre competiția globală sunt disponibile aici.
Terapia prin artă, cu accent pe terapia prin desen, implică procesul de creare a desenelor pentru a ajuta indivizii să exploreze și să exprime emoții și gânduri, facilitând astfel înțelegerea mai profundă a sinelui și a relației cu propriile lor trăiri interioare. Aceasta poate fi o formă eficientă de comunicare non-verbală, adesea folosită pentru a trata probleme precum anxietatea, depresia, traumele, și poate fi adaptată pentru toate vârstele, de la copii la adulți.
Sprijinul acordat de Fundația Estuar la Romexpo, dar și în centrul de zi al fundației pentru refugiații ucraineni înseamnă consiliere de tip prim ajutor psihologic, psihoterapie față în față și online, grupuri de sprijin psihologic, însoțire la psihiatru și intervenție specifică pentru persoane cu probleme de sănătate mintală. De-a lungul timpului, fundația a mai facilitat și alte ateliere de terapie prin artă pentru acest grup țintă, însă focusul este pe discuții și dezbateri atât individuale, cât și de grup.
„În practica fundației noastre, folosim în programe terapia prin artă, tocmai pentru că reprezintă o modalitate eficientă de a ajuta oamenii să-și exprime și să-și gestioneze emoțiile, să exploreze traumele și să dezvolte abilități de comunicare, fiind o modalitate non-verbală și creativă de a comunica și de a înțelege experiențele și traumele trecute ale refugiaților ucraineni. Pentru mulți dintre acești oameni, vorbirea despre experiențele lor poate fi extrem de dificilă și dureroasă, situație pe care o întâlnim la întâlnirile săptămânale cu ei. Prin intermediul artei, ei pot să-și exprime sentimentele și trăirile fără a se simți judecați sau constrânși de limbajul verbal,” explică Amedeea Enache, director executiv Fundația Estuar.
Începând cu luna mai 2022, Fundația Estuar este co-chair, alături de Organizația Mondială a Sănătății și de Ministerul Sănătății, al Grupului de Sănătate Mintală și Sprijin Psiho-Social (MHPSS) pentru refugiații din Ucraina. Obiectivele acestui grup sunt asigurarea unei platforme tehnice pentru o mai bună coordonare și focalizare a răspunsului de urgență inter-agenții la nevoile MHPSS ale populațiilor de interes din România, dar și promovarea/sprijinirea intervențiilor MHPSS de calitate prin activități comune de consolidare a capacităților pentru a asigura standarde de calitate prin utilizarea capacității existente în interiorul țării.
În continuarea programelor desfășurate anul trecut, Fundația Estuar oferă până la sfârșitul lui 2023 sprijin psihologic pentru refugiații ucraineni, printr-un proiect realizat în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (United Nations High Commissioner for Refugees - UNHCR). Organizațiile și centrele din București și din țară care oferă suport refugiaților ucrainieni și au nevoie de asistență psihologică, pot beneficia de sprijin din partea Fundației Estuar.
Programul gândit pentru următoarea perioadă este de tip suport social și psihologic, în persoană la Centrul Fundației Estuar din București și la Romexpo, intervenții sociale și terapeutice în centrele de refugiați din București și intervenții terapeutice online. Dacă sunteți o organizație care lucrează cu refugiați ucraineni și aveți nevoie de suport psihosocial, așteptăm o cerere trimisă prin email la office@estuar.org.
Despre Fundația Estuar
Fundația Estuar este o organizație non-profit cu statut de utilitate publică înființată în anul 1993, care își propune să sprijine dezvoltarea sistemului de sănătate mintală din România prin proiecte realizate la nivel național în parteneriat public-privat cu instituții publice locale de asistență socială, educaționale, de ocupare și la nivel european prin proiecte de cercetare și inovare.
Prin intermediul acestor acțiuni, Fundația Estuar își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu probleme de sănătate mintală și să încurajeze o dezbatere deschisă și responsabilă în societatea românească despre sănătate mintală.
Pentru mai multe informații despre activitățile Fundației Estuar și despre proiectele sale, vizitați www.estuar.org.