Ascultă Radio România Cultural Live

Subjective Geometries 18 noiembrie 2022 - 27 ianuarie 2023

16 Noiembrie 2022, 13:11

Galeria Sector 1 are plăcerea să prezinte expoziția de grup Subjective Geometries, curatoriată de Maria Rus Bojan, cu vernisajul vineri, 18 noiembrie 2022, între orele 18:00-21:00, str. Băiculești, nr. 29, București, în cadrul Combinatului Fondului Plastic.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 noiembrie 2022 - 27 ianuarie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 14:00 - 19:00, iar duminica și lunea, cu programare telefonică.

Analizând dinamica complexă dintre geometrie și percepție vizuală, expoziția „Geometrii Subiective” propune o incursiune în opera a șapte artiste contemporane a căror preocupare comună este reflecția poetică asupra configurației spațiului vizual.

Imaginată ca o structură fluidă răspândită pe planuri și direcții multiple de interpretare, expoziția aduce în prim plan câteva poziții artistice a căror viziune originală și concentrare de semnificații gravitează în jurul paradigmelor artei minimaliste și abstracțiunii geometrice.

Lucrările din această prezentare, realizate de șapte artiste de vârste și generații diferite, sunt răspunsuri subiective la viața contemporană, condensate într-un vocabular vizual ce reflectă o gamă largă de influențe, de la matematică și tehnologii informatice, la filosofie și geometrie sacră, cosmologie, fizică cuantică, teoria complexității, mișcarea de pictură Color Field, chimie și arhitectură.

Această perspectivă artistică feminină vine să confirme că nu există supremație sau barieră de gen atunci când este vorba despre creația abstractă, ci același impuls de a urmări experimente artistice inovatoare, utilizarea materialelor noi și găsirea celei mai pure expresii artistice a experiențelor trăite.

Preocupată cu expresii vizuale și conceptuale pure, Arantxa Etcheverria (n.1975, Franța, locuiește și lucrează în București), este fascinată de formele dramatice ale arhitecturii moderniste, pe care le întâlnește în țara ei adoptivă, România.  Geometriile arhitecturale neașteptate, precum forma ferestrelor și a ușilor, unghiurile pereților abrupți, sau scările curbate, sunt transfigurate în volume sculpturale cu suprafețe tactile și compoziții picturale în care paletele restrânse de culori le atenuează „marginile dure.” Aceste reconfigurări geometrice sunt mai mult decât studii ale formelor în spațiu, ele sunt rezoluții vizuale ce sintetizează experiența spațiului poetic.

Irina Dumitrașcu Măgurean (n.1985, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca) practică o fotografie care se adresează sferei non-reprezentaționalului, punând accent pe diverse experimente care surprind momente efemere într-o continuă interacțiune a luminii și a spațiului. Lucrările ei sunt compoziții geometrice minimale, în care detaliile, liniile, formele și texturile amplificate îngustează elementele existente ale realității până când acestea devin materie independentă, abstractă. Reflectând asupra intensității luminii și a percepției intangibilului, fotografiile ei Polaroid evocă nevoia unei reconcilieri poetice a neantului cu realitatea, de a deveni o situație, o stare sau chiar poezie în stare pură.

Machteld Rullens (n.1988, trăiește și lucrează la Haga) lucrează cu elemente sculpturale care fac trimiteri la istoria picturii și arhitecturii. Cutiile ei de carton pictate sunt atât câmpuri de culoare organizate în diverse forme și compoziții geometrice, precum și sculpturi tridimensionale cu texturile cele mai diverse. Aplicând pe întreaga circumferință a lucrărilor porțiuni mari de culoare care dau impresia că se topesc, plutind aparent paralel cu suprafața lucrării într-un spațiu atmosferic nedeterminat. Machteld Rullens creează un efect dramatic care sporește efectul de intimitate și monumentalitate moale a sculpturilor.

Mihaela Hudrea (n. 1989, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca) înfățișează un univers aflat într-un dublu proces de contracție și de expansiune – creând abstracții picturale care par să explice modul în care tehnologia recalibrează percepția noastră despre lume.

După cum ea însăși afirmă în manifestul ei artistic, „pictura abstractă cere un amestec de percepție, intuiție și cunoaștere, o doză de mirare colectivă combinată cu cercetare științifică despre locul nostru în Univers.”

Dintr-o perspectivă mai analitică, Virginia Toma (n. 1983, trăiește și lucrează în București) apelează la matematică și imagistică digitală pentru a transcrie geometrii liniare, structurate în grile obsesive „care dezvoltă procese de gândire desfășurate în mecanisme calculate ce precedă procesul artistic.” Jucându-se cu proporțiile și cantitățile, cu simetriile și noțiunile abstracte care stau la baza geometriei (cum ar fi punctul, linia, suprafața), artista dezvoltă rețele de spații generative, angajând toate elementele structurale într-un amplu dialog.

Culorile telurice echilibrează perfect suprafețele geometrice ascuțite în picturile Oanei Năstăsache (n.1991, trăiește și lucrează la Cluj). Artista extrage elemente vizuale din naturi statice sau peisaje, alimentând o fuziune a formelor abstracte cu reprezentările din natură, în compoziții ritmice, calde, ce alternează semnele gestuale cu formele geometrice. Rafinate, extrem de intuitive și sofisticate în simplitatea lor, picturile ei sunt încercări estetice de a îmblânzi aceste suprafețe contrastante, uneori agresive, prin găsirea unor soluții vizuale armonioase.

Vanessa Singenzia (n. 1990, locuiește și lucrează în Cluj-Napoca) abordează intuitiv practica ceramicii, prin diverse strategii care permit alternarea elementului sculptural cu cel conceptual. Jucându-se cu diferitele tactilități ale materialelor folosite, artista potențează expresivitatea formelor ceramice utilizând culori vii ce subliniază compozițiile și raportul de forțe. Lucrările ei, care includ atât obiecte funcționale, cât și sculpturi abstracte, sunt caracterizate de umor și caracter, și o prospețime aparte, dezvoltând un limbaj formal atrăgător susținut de soluții conceptuale și tehnice inovatoare.

Punând în valoare aceste dinamici artistice de sintetizare ale experiențelor individuale în forme ce funcționează ca adevărate matrici de cunoaștere, această expoziție ne oferă șansa unei racordări la noile idei și conținuturi emergente în creația contemporană.

De la percepţia sensibilă a arhitecturilor cotidiene și spaţiului intuiţiei geometrice, de la spațiul miturilor și simbolurilor, la spaţiul artistic şi metafizic, expoziția articulează un spațiu poetic unde experiența valorificată prin creație capătă valențe universale.

(Maria Rus Bojan, curatoarea expoziției)

Maria Rus Bojan este critic de artă și curator independent din România, care trăiește și lucrează la Amsterdam. De-a lungul carierei sale de 30 de ani, Maria Rus Bojan a organizat proiecte internaționale, care au inclus figuri importante ale scenei artistice românești precum Ana Lupaș, Cornel Brudașcu, Ion Grigorescu, Paul Neagu, și a contribuit la debutul celor mai de succes artiști din ziua de astăzi, incluzând artiști precum Victor Man, Adrian Ghenie, Ciprian Mureșan și Alin Bozbiciu. Colaborarea ei de lungă durată cu artistul german Ulay (1943-2020) a condus la publicarea monografiei autorizate „Whispers”, care a fost distinsă cu Premiul AICA Olanda în 2015. A curatoriat prima retrospectivă internațională a lui Ulay la Centro Parraga Murcia, 2005 și a contribuit ca expert la retrospectivele artistului de la Schirn Kunsthalle Frankfurt, 2016, și Stedelijk Museum Amsterdam, 2020. Maria Rus Bojan a fost co-curator al Performing History, Pavilionul României la Bienala de la Veneția în 2011. Între 2017-2020 a fost curatoarea a trei expoziții retrospective și redactor al mai multor publicații dedicate renumitei artiste poloneze Magdalena Abakanowicz. A curatoriat, alături de Bogdan Ghiu, expoziția „Aripa secretă”, desfășurată în cadrul Bienalei Art Encounters 2021 de la Timișoara și este curatoare, împreună cu Thierry Morel, a viitoarei expoziții „Pictural Affinities: Cornel Brudașcu and Alin Bozbiciu” la Cromwell Place, Londra, în decembrie 2022. Maria Rus Bojan este președintele Fundației Europene ArtEast, iar din 2008 conduce MB Art Agency, o platformă pentru proiecte curatoriale și consultanță artistică dedicată artei est-europene.

Înființată în 2017, Galeria Sector 1 a dezvoltat un program bazat în principal pe expunerea artiștilor contemporani formați în contextul puternicei comunități artistice de la Cluj și pe reprezentarea patrimoniilor câtorva artiști români post-avangardiști. În prezent, galeria se concentrează pe dezvoltarea unui program divers care să (re)prezinte talentele emergente, precum și artiști consacrați, români și internaționali.

Contact: Andreea Stănculeanu -Gallery Founder, andreea@sector1gallery.com

Cristina Bută - Artistic Director, info@sector1gallery.com

WebsiteInstagramFacebook

Mulțumiri speciale: Golden CARGO

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Bugetul total al proiectului este 217.146 euro, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 195.431 euro. Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro. RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 14:30

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România

Performance-ul 2025: Nouameapiesă? , pe un text semnat de dramaturgul Peca Ștefan, va fi prezentat, itinerant, în...

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România
Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 03:00

Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025

Luni, 14 aprilie, de la ora 17.00, la Galeria ARTOTECA a Bibliotecii Metropolitane București (Șoseaua Mihai Bravu, nr. 4), va...

Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025
Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 01:12

Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”

Electric Castle revine între 16 și 20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida cu cea de-a 11-a ediție, reunind peste 200...

Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”
Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 00:06

Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor

În Săptămâna Patimilor, Opera Națională București prezintă publicului două spectacole tematice destinate...

Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor
Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 00:00

Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului

În perioada 22-25 mai 2025, Bucureștiul devine gazda unuia dintre cele mai rafinate evenimente dedicate muzicii de...

Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului
Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Muzică-Dans-Arte 11 Aprilie 2025, 06:50

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”

Classix anunță un nou eveniment în cadrul ediției din 2025 : concertul Dances of the Night , programat vineri, 11...

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 17:35

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie
Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 12:26

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot...

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
Texte și pretexte
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VEȘTI ȘI POVEȘTI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
12:15 - 12:45
Muzică și poveste
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
12:00 - 13:03
Știri
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru