Strălucirea muzicii lui Beethoven și Brahms, în Săptămâna Luminată la Ateneul Român
21 Aprilie 2022, 06:39
Joi, 28 și vineri, 29 aprilie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” prezintă, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un concert condus de dirijorul german Ido Arad. Programul este alcătuit din Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 73, Imperialul, de Ludwig van Beethoven, cu Michael Abramovich în ipostază solistică, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68 de Johannes Brahms.
Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 73 de Ludwig van Beethoven, cunoscut în special sub numele de Imperialul, a fost ultimul opus concertant al compozitorului, fiind interpretat în premieră pe 28 noiembrie 1811, la Leipzig. În „Imperialul”, pianul răspunde prin cvasi-cadenţe unui conglomerat orchestral masiv, într-o manieră de virtuozitate instrumentală, care va fi etalată, la Ateneul Român, de solistul Michael Abramovich, un cunoscut pianist de origine română, stabilit la Berlin.
Primele note scrise de Brahms pentru debutul său simfonic datează cu 14 ani înainte de prima audiție a simfoniei, care a avut loc pe 4 noiembrie 1876, la Karlsruhe. Brahms este „un artist al timpului său, al stilului eclectic şi al întâlnirii genurilor, iar simfoniile ascund sensibilităţi camerale”. Secvenţele intermediare din simfoniile lui Brahms sunt „când lirice, când ludice, discrete sau subtile. Caracter aspru, interiorizat, dar mucalit şi jovial, Brahms a compus, în Simfonia nr. 1, unul dintre cele mai exuberante şi strălucitoare finaluri din istoria muzicii”, punctează muzicologul Mihai Cojocaru.
Concert simfonic
Joi și vineri, 28 și 29 aprilie 2022 ora 19.00, Sala mare a Ateneului RomâmOrchestra simfonică a Filarmonicii ”George Enescu”
Dirijor
IDO ARADSolist
MICHAEL ABRAMOVICHProgram
Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 73, ImperialulJohannes Brahms
Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68Prețurile biletelor sunt:
Categoria I : 100 lei;
Categoria II : 95 lei;
Categoria III : 85 lei;
Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.
Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.
IDO ARAD
Ido Arad , dirijor german de origine israeliană, s-a născut în Florida și a urmat studiile în Tel Aviv. A studiat chitara clasică la Düsseldorf și dirijatul cu profesorul Lutz Köhler la Universitatea de Arte din Berlin. A fost invitat recent să dirijeze la Teatrul Massimo din Palermo și la Teatrul Municipal din Bologna. De asemenea, s-a aflat la pupitrul unor orchestre prestigioase: K ärtner Sinfonie Orchester, Mozarteum Orchestra din Salzburg, Semperoper din Dresda, Teatrul de Stat din Salzburg, Baletul de Stat din Berlin, filarmonicile din Cottbus și Südwestfalen. În perioada 2016-2018, a activat la Opera Națională din Berlin, ca asistent al lui Sir Donald Runnicles. De asemenea, în calitate de dirijor permanent la Teatrul Mittelsächschesche Freiberg și la Stadttheater din Bremerhaven, a dirijat numeroase producții de operă.
MICHAEL ABRAMOVICH
Michael Abramovich s-a născut la Bucureşti, dar a petrecut o mare parte din copilăria sa la Ierusalim, unde a fost îndrumat la pian de profesorii Esther Narkiss şi Viktor Derevianko. Şi-a perfecţionat studiile la clasa Ninei Svetlanova din New York, după ce a obţinut o bursă de studii din partea Fundaţiei Culturale America-Israel. De la debutul său din 1994 pe scena new-yorkeză Merkin Hall, Abramovich a susţinut recitaluri în Mexico City, Salt Lake City, St. Petersburg, Israel şi multe oraşe germane. Arta sa a încântat publicul în prestigioase săli, precum Mozarteum Salzburg, Philharmonie Köln, Birmingham Symphonie Hall, Palais des Beaux-Arts Bruxelles, Festspielhaus Baden-Baden, Cité de la Musique Paris, Rheingau Musik Festival, Concertgebouw Amsterdam şi Megaron Atena. Ca solist, a evoluat alături de ansambluri precum Orquesta Sinfónica de Euskadi, Asian Youth Orchestra, Orchestra Simfonică din Ierusalim.