Spectacol Aniversar dedicat sopranei Silvia Voinea, pe scena Operei Naționale București
30 Octombrie 2018, 06:00
Opera Națională București prezintă sâmbătă, 3 noiembrie, ora 18:30 „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo – Spectacol Aniversar dedicat sopranei Silvia Voinea cu ocazia împlinirii a 50 de ani de carieră.
Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat – invitat.
De-a lungul celor peste trei decenii de activitate artistică pe scena Operei Naționale București, soprana Silvia Voinea a evoluat alături de toți artiștii teatrului, cu veteranii din generațiile precedente, cu colegi de generație și cu următoarele generații de artiști care au debutat alături de ea.
Mari artiști i-au fost parteneri de scenă și în cele mai importante teatre europene, nume precum Peter Schreier, Theo Adam, Alain Vanzo, Albert Voli, Kari Nurmela, Giuseppe Todaro, Kurt Moll, Bruno Sebastian, Günther Neumann, sub baghete prestigioase ale dirijorilor Kurt Mazur, H.Zimmerman, H.Kegel în regia unor personalități cum ar fi Jean Claude Riber, Giancarlo del Monaco, Spyros Evanghelatos, Günther Lose, Harry Kupfer, Raymond Rossius, Pierre Fleta.
Pe parcursul carierei internaționale a desfășurat colaborări de lungă durată cu Komische Oper Berlin și Berliner Staatsoper (15 ani), Semper Oper Dresda (5 ani), Teatrul Regal din Liège (3 ani), Opera din Klagenfurt (4 ani); turneele personale au purtat-o prin orașe din Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Danemarca, Elveția, Franța, Finlanda, Grecia, Germania, Italia, Jugoslavia, Bulgaria, Rusia, Polonia, Lituania, Spania.
După premiera producției cu „Lakmé” de la Opera din Liège, un articol foarte elogios apărut în La Wallonie – Liège, era intitulat … Lakmé, Madame, c’est vous! … Silvia Voinea rămâne ultima mare intepretă a rolului Lakmé de pe scenele europene din secolul al XX-lea.
Din 1990 până în prezent este profesor de canto la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti unde, în anul 2001, a obţinut titlul de Doctor în Muzică susţinând teza intitulată Incursiune în Istoria Artei Cântului şi a Esteticii Vocale, apreciată cu calificativul Magna cum Laude.
Pentru montarea spectacolului „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo de pe scena Operei Naționale București, regizorul Ion Caramitru vine cu o concepție nouă, ambele intrigi tratând gelozia umană și consecințele ei transpuse într-un realism puternic, după cum însuși declară: „Există în spectacolul de operă subordonat până la perfecțiune muzicii (note, măsuri, arii, balet, cor) un spațiu foarte generos pentru un soi de realism magic al spectacolului. Cu cât este mai mare convenția, cu atât mai mare libertatea. Este vorba despre realism de la început până la sfârșit. Nu vă lăsați înșelați de iluzia artei artistului. Cavalleria Rusticana se desfășoară în culori de alb și negru, Pagliacci se petrece într-un decor colorat; costume, scenă, decor palpabil, dar ambele ascund o crimă din gelozie.”
Fiind unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, „Cavalleria rusticana” justifică prezența sa în repertoriul teatrelor din întreaga lume. Inspirația cu care compozitorul a găsit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor și caracterul pasional al melodiei, tipic italiene, justifică gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio altă creație a lui Pietro Mascagni.
„Pagliacci” este o operă în două acte compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrările care figurează în repertoriul permanent al teatrelor lirice de pretutindeni.
(Video: Sebastian Bucur/ Opera Națională București)
Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00).
Partener oficial: Enel România
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas, Agapitos Cofetărie, enRose
Partener: Artmark
Parteneri de tradiție: RFI România
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Observator Cultural, Agerpres, Business Review, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei