Ascultă Radio România Cultural Live

SIMULTAN Festival 2022 - The Changing and the Indeterminate

06 Septembrie 2022, 10:47

Festivalul SIMULTAN, dedicat artelor interdisciplinare, revine cu o nouă ediție în perioada 10 - 18 septembrie 2022, având ca temă centrală The Changing and the Indeterminate.

Ediția XVII își propune să canalizeze idei și să genereze perspective noi în contextul (post)pandemiei globale și al urmărilor sale, precum și al reverberațiilor cauzate de războiul din Ucraina, elaborând activ prin intermediul unor producții artistice și teoretice teme și subiecte precum viitorul și potențialul artei într-o perioadă de transformări masive. Astfel, titlul ediției din 2022 ‘The Changing and The Indeterminate’’ își propune să memoreze, să exploreze și să valorifice această stare de tranziție prin reflecție speculativă, un tip de simulare euristică ca o reactivare conștientă a comportamentului trecut stocat în memorie.

Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 10 Sept. ora 19:00 la Muzeul Corneliu Miklosi, Take Ionescu, 56.

Programul complet și mai multe informații pe site www.simultan.org/2022. Biletele vor putea fi achiziționate doar de la locație. Toate detaliile aici.

Locațiile și programulcelei de-a XVII-a ediții

Festivalul se desfășoară în trei locații din Timișoara, aflate la o distanță de mers pe jos una de cealaltă - Muzeul Corneliu Mikloși, Comenduirea Garnizoanei și Escape Underground Hub.

Organizatorii propun publicului un program de opt zile care va include spectacole audio-vizuale, proiecții de artă video, expoziții și prezentări de artist.

Performance-uri audio-vizuale / 10-11 Sept. & 16-18 Sept. / Muzeul Corneliu Miklosi

Această secțiune aduce împreună la Timișoara 17 artiști activi în zona experimentală și proiectele lor. În creațiile lui Cătălin Crețu (RO) se regăsesc diferite genuri, de la muzică de cameră, corală şi opusuri simfonice la muzică electronică, muzică asistată de calculator, instalații și lucrări multimedia interactive.  Anne Wellmer (NL) folosește în munca ei înregistrări de teren, procesarea sunetului live și sunetul generat electronic, care se schimbă între muzică pe bandă, improvizație, instalație și performance. Proiectul  angstwurm 2.0  (micleusanu m.) investighează dinamicile turbulente care ne transformă progresiv în „agregate schizo-paranoide”. Artista sonoră crys cole (CA/DE) generează sunete subtile și imperfecte prin gesturi haptice și materiale aparent banale pentru a crea lucrări cu nuanțe texturate care acordează continuu urechea. Mario de Vega (MX) folosește frecvențe provocatoare despre care se spune că induc reacții viscerale audienței și sunetul ca instrument pentru a confrunta problemele contemporane înconjurătoare și experiențele personale de vulnerabilitate. Eryck Abecassis (FR) încearcă să obțină un lirism electronic amestecând zgomote și note, dezordine și melodie. Proiectul SINCRONIC TRASH al  o_b_i_e_c_t și Gabriel Almași (RO) urmărește crearea unor straturi sonore și vizuale fluide cu o evoluție stochastică. Billy Roisz (AT) este specializată în feedback-ul video și interacțiunea video/sunet folosind monitoare, camere, console de mixaj video, un videosynth auto-construit, computer, o chitară bas și, uneori, platane pentru a genera video și sunet. Ale Hop (DE) creează un repertoriu complex de tehnici de chitară neortodoxe cu drone psihedelice. Trio-ul de improvizație electronică experimentală Kamon Kardamom (HU) are o abordare bazată pe explorare continuă, extinzând granițele situației tradiționale de concert. KRASIS, proiectul colaborativ format din Annabelle Playe și Alexandra Rădulescu (FR) își propune să pună în evidență existența unui teren comun pentru conversație – o stare de spirit contemporană care intersectează mai multe puncte de vedere fără a șterge individualitățile. Creațiile artistei Zavoloka (UA) provin întotdeauna dintr-o bază conceptuală foarte puternică, dezvăluind creații care sunt mai mult decât muzică, combinând elemente tradiționale și mecanice pentru a arăta nemărginirea libertății sale creative.

Expoziții, proiecții de artă video și programe conexe / 12-18 Sept. / Comenduirea Garnizoanei

În timpul săptămânii, publicul va putea descoperi la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății nr.5, expoziția centrală ce cuprinde o selecție de artă video propusă de 41 de artiști din întreaga lume, strâns legată de tema din acest an a festivalului și selectată în urma unui apel deschis.

Expoziției centrale i se adaugă o serie de trei proiecte conexe, în parteneriat cu alte inițiative și organizații culturale. The Somatist, the Entropist and the Skeptic este un proiect artistic și orientat spre cercetare al artiștilor Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose și Cătălin Crețu iar programul din cadrul festivalului va consta într-o serie de instalații de artă interactive, la intersecția dintre artă și știință.

Programul Post Muzica, un proiect dedicat sunetului și artiștilor activi în zona experimentală a muzicii contemporane curatoriat de Micleuşanu M., va cuprinde șase lucrări audio-vizuale proiectate, realizate de artiștii Constantin Basica, Ioana Vreme-Moser, Silent Strike (Ioan Titu), Lala Misosniky, Cosmin Nicolae și Călin Torsan.

Tot la Comenduirea Garnizoanei, publicul va putea descoperi și o serie de cinci instalații multimedia concepute de Dorian Bolca, Claudia Chiriță, Denis Flueraru, Ștefan Sava și Andrei Tudose, create în cadrul atelierelor Where ART thou?. Proiectul este inițiat de Rezidența9 în parteneriat cu Simultan festival și este conceput ca un eveniment anual în jurul artei, științelor sociale și umaniste în care tehnologia este atât o metodă, un instrument de producție și comunicare, cât și o sursă de inspirație.

Prezentări / 11, 13, 15 Sept. / Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi & Comenduirea Garnizoanei

Festivalul include și o serie de prezentări și prelegeri performative. Anne Wellmer prezintă proiectul Sonic Portraits care invită participanții să se joace cu acustica spațiului, cu rezonanțele și cu distanța față de ascultător. Arne Hendricks explorează în mod deliberat granițele valorilor culturale specifice care definesc relația noastră cu planeta. Yun Lee va prezenta On Illegibility, o prelegere performativă despre politica de identificare în dezvoltarea și utilizarea tehnologiei biometrice, cum sunt recunoașterea facială și scanerele de amprente.

The Afterparty / 16-17 Sept. / Escape Underground Hub

Pentru weekendul de închidere al festivalului ne vom întâlni la Escape Underground Hub. Vineri, DJ set-ul lui MNNN (Mario de Vega) va cuprinde de la sunete brute la cele psihedelice și producție de muzică electronică contemporană.

Sâmbătă, Mini Zucchini (RO) experimentează cu stilurile new beat, electro și italo. DJ set-ul Ecei Özel (TR)  va include tranziții de electro, disco, leftfield techno, new wave, ce vor duce la momente foarte intense pe ringul de dans. Setul Albertei Balsam (NL) prezintă o combinație caracteristică de leftfield techno, electro, IDM, beat-uri întrerupte și break-uri, pivotând între experimente excentrice și beat-uri îndrăznețe și tăioase.

Actualizări zilnice pe Facebook event & Instagram

SIMULTAN este un festival anual organizat de Asociația SIMULTAN, dedicat artelor interdisciplinare – proiectelor media emergente, muzicii experimentale și proiectelor audio-vizuale, cu scopul de a susține formele noi de exprimare artistică.

Evenimentul din 2022 este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului și al Consiliului Local Timișoara prin Centrul de Proiecte și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, în parteneriat cu Direcția Județeană Pentru Cultură Timiș, Fundația9 și Multiplexity.

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 14:30

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România

Performance-ul 2025: Nouameapiesă? , pe un text semnat de dramaturgul Peca Ștefan, va fi prezentat, itinerant, în...

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România
Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 03:00

Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025

Luni, 14 aprilie, de la ora 17.00, la Galeria ARTOTECA a Bibliotecii Metropolitane București (Șoseaua Mihai Bravu, nr. 4), va...

Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025
Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 01:12

Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”

Electric Castle revine între 16 și 20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida cu cea de-a 11-a ediție, reunind peste 200...

Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”
Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 00:06

Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor

În Săptămâna Patimilor, Opera Națională București prezintă publicului două spectacole tematice destinate...

Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor
Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 00:00

Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului

În perioada 22-25 mai 2025, Bucureștiul devine gazda unuia dintre cele mai rafinate evenimente dedicate muzicii de...

Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului
Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Muzică-Dans-Arte 11 Aprilie 2025, 06:50

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”

Classix anunță un nou eveniment în cadrul ediției din 2025 : concertul Dances of the Night , programat vineri, 11...

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 17:35

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie
Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 12:26

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot...

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 00:00
MUSIC SHOW
Ascultă live Radio România Cultural
22:30 - 23:30
COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
23:00 - 23:30
Français 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
23:00 - 00:00
În nocturnă (selecţiuni) (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:00 - 23:30
Program Muzical
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
22:03 - 23:59
Hit Mix ( emisiune muzicală specializată)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
19:03 - 23:59
ROMANTICA - ASCULTĂ-ȚI MUZICA!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 23:30
Din suflet pentru tine
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru