Seratele muzicale OPERA FANtastica LUMINIȚA ARVUNESCU ÎN DIALOG CU LEONTINA VĂDUVA
16 Septembrie 2016, 16:25
Miercuri, 5 octombrie 2016, ora 19:00, în Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni va avea loc o nouă ediție a seratelor muzicale OPERA FANtastica, inițiate și moderate de Luminița Arvunescu .
După succesul primei ediții, care a avut-o ca invitată pe celebra soprană Nelly MIRICIOIU (stabilită în Marea Britanie) — ediție organizată de Luminița Arvunescu și Fundația Calea Victoriei în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni, OPERA FANtastica se alătură seriei evenimentelor dedicate sopranei Leontina Văduva cu ocazia celebrării a 30 de ani de carieră internațională pe care le organizează Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, cu o nouă ediție a sa, având-o ca invitată pe apreciata soprană Leontina VĂDUVA.
Pe lângă dialogul pe care Luminița Arvunescu îl va dezvolta cu invitata sa pe teme de repertoriu și oportunități de carieră, serata din 5 octombrie va conține și o serie de momente muzicale susținute de câțiva dintre discipolii Leontinei Văduva în arta cântului: sopranele Alexandra DOBOȘ-RODRIGUEZ și Ramona PĂUN, tenorul George Ionuț VÎRBAN și mezzo-soprana Florentina SOARE, cărora li se vor alătura pianista Diana IONESCU — director artistic al Vibrate Festival — și violonista Clara CERNAT — profesor de vioară la Conservatorul din Toulouse și director artistic al festivalului Rencontres Musicale de Nailloux.
Cu această ocazie, vor fi expuse și câteva dintre costumele purtate de Leontina Văduva pe scena Teatrului Capitole din Toulouse, costume ce vor fi însoțite de poveștile doamnei Michelle AMOUROUX, Directoarea Atelierelor Capitole.
Evenimentul este organizat de Luminița Arvunescu, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Național Cotroceni și creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Théâtre du Capitole din Toulouse, Muzeul Național 'George Enescu', Societatea Română de Radiodifuziune, Universitatea Națională de Arte 'George Enescu' din Iași, Kaufland România, Unirea Shopping Center, Floria.ro, Wagner Arte Frumoase și Povești, Domeniile Sâmburești și Acqua Carpatica, Aurel Vîrlan Photography, Theateragentur 'Luisa Petrov', Grand Hotel Continental, Valentina Bălașa Ario și Kitarodia.
Participarea la eveniment se face pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile, prin confirmare până la data de 1 octombrie 2016 pe e-mail: office@musicarte.ro sau mihai.stan03@gmail.com.
* * *
Pasionată de lumea spectacolului de operă, Luminița Arvunescu își dorește să adune în jurul ei prin acest proiect, pe de o parte, artiștii de operă — spre a le iscodi memoria și a le afla pildele personale — și, pe de altă parte, cât mai mulți spectatori ai teatrului liric; genericul ales, Opera — Fan (tastica), indicând foarte precis această dublă adresare: către un public 'Opera — Fan' și, în același timp, către acei artiști care fac din Operă, prin talentul și efortul lor, un tărâm 'fantastic'.
Fiecare întâlnire va avea spațiul ei: în funcție de invitat, de tematica discuției, de ceea ce inițiatoarea proiectului și-a propus să lase înregistrat pe banda memoriei colective. Va avea muzică și proiecții video, discuții libere cu publicul și surprize bine ascunse, va încerca să combine, cât mai fluent, detaliile din viața privată a invitaților cu cele de context, indiciile esențiale pentru o carieră în domeniul teatrului liric cu exemplele și poveștile de succes și, va recupera poate, multe absențe.
Luminița Arvunescu este una dintre cele mai familiare și apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate.
A absolvit Secția de Muzicologie — ca șefă de promoție — la actuala Universitate Națională de Muzică din București și are un doctorat obținut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societății Române de Radiodifuziune din 1990 — specializată în Muzica de Operă — iar în 1996 a contribuit la pregătirea și lansarea primului post de muzică clasică din țară, Radio România Muzical, de pe poziția de editor, poziție pe care a ocupat-o până în 2004.
Ca realizator — radio, s-a remarcat prin emisiunea Seara de operă : nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical și Radio România Cultural de 19 ani și distinsă cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali ( 1998 ) și Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român ( 2008 ). A arhivat zeci de interviuri cu personalități artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar câțiva dintre cei mulți care i-au acordat interviuri în exclusivitate.
A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondențe muzicale săptămânale. Și, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin, în 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes.
A semnat numeroase articole, recenzii și interviuri în diferite publicații. Face parte din Juriul Galei Operelor Naționale Române.
Organizatori: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Național Cotroceni și creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București
Parteneri instituționali: Théâtre du Capitole din Toulouse, Muzeul Național 'George Enescu', Societatea Română de Radiodifuziune și Universitatea Națională de Arte 'George Enescu' din Iași
Parteneri: Kaufland România, Unirea Shopping Center, Floria.ro, Wagner Arte Frumoase și Povești, Domeniile Sâmburești și Acqua Carpatica, Aurel Vîrlan Photography, Theateragentur 'Luisa Petrov', Grand Hotel Continental, Valentina Bălașa Ario și Kitarodia
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Blitz Tv, Revista Tango — Marea Dragoste, The Art of Living, Ziarul Metropolis, Senso Tv, Tonica, Liternet.ro, B365, Ceașca de Cultură, Calendar Evenimente, Agenția de Carte, ArtOut, ArtLine, PR Wave, 4Arte.ro, Orașul Meu, În Oraș, Bucharest Cultural Events, Bună Dimineața București, Catchy, Autentici.ro, Gazeta de Știri, Online Gallery, Jurnal de București, societatesicultura.ro, Business Woman, RoEvents, Enciclopedia Muzicală, Societatea Muzicală, România Pozitivă, Bună Ziua Iași, IQads și Revista Muzicală