Saloanele SoNoRo – al treilea episod, Sound Waves, disponibil online, pe platforma art.raiffeisen.ro
27 Aprilie 2022, 09:24
Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuală (art.raiffeisen.ro) lansează cel de-al treilea episod al Saloanelor SoNoRo: Sound Waves, o zi în însorita Californie cu Gilles Apap, un adevărat „enfant terrible” al viorii. Episodul este disponibil gratuit, pe art.raiffeisen.ro, și poate fi vizionat aici.
Saloanele SoNoRo este un proiect care poartă amprenta proaspătă și creativă a echipei SoNoRo și constă dintr-o serie de cinci filme despre muzică și muzicieni, fiecare dedicat unui subiect care ar fi putut să fie centrul unui salon muzical în alte timpuri, acum transformat într-un salon virtual.
„Arta este singurul lucru serios din lume și artistul este singura persoană care nu e niciodată serioasă.” Ne putem imagina că Oscar Wilde s-a gândit la Gilles Apap când a scris aceste cuvinte. Gilles este o pasăre rară – un violonist admirat la nivel mondial de colegii săi violoniști, de orchestre, de parteneri de muzică de cameră, de cântăreți de muzică tradițională din California până în Irlanda, de surferi și rechini. „Nebunia” sa artistică nu cunoaște limite – trece de la Mozart la ritmuri din Transilvania și de la Bach la tonuri irlandeze vechi cu eleganța unui magician de clasă mondială.
Descris de către Yehudi Menuhin drept „un adevărat violinist al secolului XXI”, Gilles Apap este cunoscut pentru virtuozitatea sa, modul unic de a aborda muzica, dar și pentru bucuria deosebită de a cânta. El combină repertoriul clasic standard cu genuri precum jazz și folk din întreaga lume. Născut în Algeria, într-o familie de francezi, a început studiul viorii în copilărie, în Franța; mai târziu s-a mutat în SUA, unde și-a continuat studiile la Institutul Curtis. Încă de la o vârstă fragedă, a ales să se îndepărteze de constrângerile industriei muzicale internaționale, căutându-și propria cale.
În calitate de solist, a cântat alături de orchestre precum Leipzig Gewandhaus, San Francisco și Vancouver Symphony, Hamburg Philharmonic ș.a. Alături de cvartetul său, „The Colors of Invention” (vioară, acordeon, contrabas și țambal), Gilles a prezentat o altă latură a muzicii de cameră pe care a contopit-o cu lucrări clasice ale unor compozitori precum Vivaldi, Rabel și Bartok și piese folk tradiționale. Cel mai recent proiect al său este trupa de etno jazz Meduoteran (vioară și saz sau bağlama), duo care participă la numeroase festivaluri de folk și jazz din întreaga Europă. Un alt proiect dezvoltat de Gilles este „The Transylvanian Mountain Boys” alături de care a lansat 3 discuri.
În filmul „Sound Waves” vom descoperi bucuria și măiestria interpretării lui Gilles Apap, dar și libertatea și spontaneitatea care se simt în tot ceea ce face.
Lucrările care vor putea fi ascultate în film sunt următoarele:
American Traditional (Gilles Apap & Slo County Stumblers)
Irish Reels (Gilles Apap & Stuart Mason)
Swing Duets (Gilles Apap & Amy Zi)
- S. Bach - Partita nr 3, partea a VI-a, Giga (Gilles Apap)
Eugene Ysaye - Sonata nr. 2 pentru vioară solo, Obsession (Gilles Apap)
George Enescu - Lăutarul (Gilles Apap)
Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuală a fost lansată în luna iunie 2020, cu intenția de a crea un hub cultural online, unde legătura dintre artiști și public să poată continua, în pofida restricțiilor impuse de pandemie. Până în prezent, 150 de proiecte culturale au putut fi urmărite pe platforma Raiffeisen Art Proiect în cele patru secțiunii: Teatru, Muzică, Explorator și Conversații. Platforma a fost urmărită de peste 250.000 de spectatori virtuali din România, dar și din alte țări, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franța etc.
Raiffeisen Bank se implică de peste 20 de ani în sprijinirea artei și culturii românești, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.
Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale romanești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.
Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo-Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (14 ani), SoNoRo Arezzo (11 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani) și SoNoRo Musikland – festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (3 ani).