Românii pot vota până pe 16 septembrie pentru a alege şase piese care să le reprezinte ţara în Cartea de cântece Uniunii Europene
02 Septembrie 2019, 21:29
Pana pe 16 septembrie, in Romania se vor putea vota cele sase cantece care vor reprezenta Romania in prima Carte de cantece a Uniunii Europene. Pana in prezent 65.000 de persoane din 26 state si-au votat favoritele. Romania este a 27-a tara a Uniunii Europene care voteaza. Toti romanii sunt invitati sa voteze.
Votul se desfasoara pe pagina www.eu-songbook.orgLista de cantece din care se poate vota este in limba romană. Lista de votare este tradusa in 24 de limbi.
Cele 54 de cantece nominalizate sunt separate pe sectiuni
Pentru "Cantece de dragoste" concureaza Aseara ti-am luat basma (folclor)De-ai fi tu salcie la mal (Muzica: Horia Moculescu/ Textier: Mihai Maximilian) Pana cand nu te iubeam (folclor, Anton Pann)Zaraza (Muzica: Benjamin Tagle Lara / Textier: Ion Pribeagu)Pe langa plopii fara sot (Muzica: Guilelm Sorban, Versuri: Mihai Eminescu), Ce bine ca esti (Muzica: Nicu Alifantis, Versuri: Nichita Stanescu)Dau viata mea pentru o iubire (Muzica: Marius Teicu/Textier: Eugen Rotaru)Cine iubeste si lasa (cules de Harry Brauner).
La sectiunea "Natura si Anotimpuri" sunt nominalizate Somnoroase pasarele (Muzica: Tudor Flondor / Versuri: Mihai Eminescu)A ruginit frunza din vii (D.G. Kiriac)
Copacul (Muzica: Zsolt Kerestely/ Textier: Ovidiu Dumitru)Mai am un singur dor (Muzica: Guilelm Sorban, Versuri: Mihai Eminescu)Au innebunit salcamii (Arhip Cibotaru, Tudor Gheorghe)Veniti privighetoarea canta (Muzica: Marian Nistor / Versuri: Alexandru Macedonski) Lasa-mi toamna pomii verzi (Muzica: Margareta Paslaru, Versuri: Ana Blandiana).
In selectia "Libertate si Pace" figureazaHora Unirii (Muzica: Alexandru A. Flechtenmacher)Amintire cu haiduci (Valeriu Sterian)Treceti batalioane romane Carpatii (anonim)Deschideti poarta soarelui (Anton Suteu)Acolo este tara mea (Tudor Gheorghe), Pui de lei (Ionel Bratianu)Trei Culori (Ciprian Porumbescu, 1880)Vibratii (C. Cezar), Vino Doamne (Vali Sterian),Ploaia care va veni (Florian Pittis / Pasarea Colibri).
Nominalizarile romanesti pentru "Cantece Populare" sunt Ciocarlia (Sile Dinicu) Lie, ciocarlie (folclorul popular)Ciuleandra (folclor), Alunelul (folclor)Ana Lugojana (Ion Vidu)Bun Ii Vinu' GhiurghiuliuCiobanas cu 300 de oiMocirita cu trifoi si Hora Staccato (Grigoras Dinicu)
Pentru "Cantece despre credinta" sunt anuntate in competitie Vin colindatorii (Tudor Gheorghe)Tatal Nostru (Anton Pann)Astazi s-a nascut Hristos (Timotei Popovici)Leganelul lui Iisus (Valentin Teodorian)Domn, Domn, sa-naltam (Gheorghe Cucu)Colo'n susu (Sabin Dragoi)Domnulet si Domn din Cer (Gheorghe Cucu)Miluieste-ma (Gheorghe Cucu)Marire-ntru cele-nalte (Nicolae Lungu)O, ce veste minunata (Dumitru Georgescu Kiriac).
La sectiunea "Cantece pentru copii" piesa reprezentativa se alege dintre O lume minunata (Mihai Constantinescu)Vine, vine primavara (Nicolae Saxu / George Breazul)In Padurea Cu Alune (Ion Nicorescu)Infloresc gradinile (Timotei Popovici)Ah, ce bucurie (Alexandru Pascanu)Am pierdut o batistuta (folclorul copiilor)O portocala (Marius Teicu / Anda Calugareanu)Oac Oac Diri Diri Dam (folclorul copiilor)Sade rata pe butoi (Alexandru Pascanu) Vulpe Tu mi-ai furat gasca (folclorul copiilor).
Cei doi editori "Songbook ai UE" din Romania, Grigore Culdalbu - Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si asistent universitar doctorand Alexandra Belibou - Universitatea Transilvania din Brasov, care au editat proiectul final de vot, au dat o declaratie comuna despre cantecele romanesti nominalizate: "Suntem bucurosi sa includem creatii romanesti in repertoriul european, prin intermediul acestui proiect, pentru a sustine si a promova unitatea in diversitate. In orice cultura, traditionala sau moderna, sunt aduse impreuna cele mai diverse calitati, dintr-o perspectiva sociala sau educationala, oglindind ceea ce este omul sau ce poate sa devina. Indiferent de genul muzical ales sau subiectul tintit, compozitiile romanesti demonstreaza existenta unui limbaj muzical autohton, plin de semnificatii ancestrale".
Dupa votul pentru cantecele romanesti, ultimul vot de cantece va avea loc in Italia unde de asemenea studenti, profesori si membri ai corurilor au nominalizat cantece din tezaurele nationale.
Cartea de Cantece a Uniunii Europene este un proiect democratic inedit initiat de o organizatie non-profit. Organizatia European Union Songbook a fost fondata in ianuarie 2015. Fondatorul si presedintele Jeppe Marsling explica motivele acestei initiative:"Suntem 27 de popoare in UE si cu totii stim prea putin unii despre altii! Sa impartasim comoara cantecelor nationale pare sa fie un mod direct de a ne cunoaste mai bine. Daca noi, cetatenii Uniunii Europene, vrem cu adevarat sa facem un pas de la aspectul economic carbune, otel, peste, la cel social si cultural, cu totii trebuie sa ne asumam responsabilitatea, cu atat mai mult cu cat in primul rand UE ne apartine noua, cetatenilor ei".
Prima editie a Cartii de cantece a UE este planificat sa fie publicata de Ziua Europei, pe 9 Mai 2020: 162 de cantece tiparite in limba originala si in traducere engleza, alaturat. In eventualitatea unui profit, acesta va fi folosit ca finantare pentru o a doua versiune, in toate cele 24 de limbi europene, in asa fel incat cu totii, indiferent de cunoasterea limbii engleze, vor putea canta si intelege versurile.