Românii in lume - Viorica Cortez
14 Octombrie 2018, 06:00
Duminica 14 octombrie ora 20.30
In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.
Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.
Institutul Cultural Român de la Paris, în colaborare cu Societatea de Autori şi Editori de Muzică din Franţa (SEAM), Societatea Muzicală Franceză „George Enescu“ şi cu Asociaţia Noesis și Ambasada României în Republica Franceză, organizează festivalul Les rencontres Internationales „Georges Enesco“, ediţia a V-a.
Mezzo-soprana Viorica Cortez - presedinte al Societatii Muzicale "George Enescu" de la Paris - este si presedintele juriului Concursului International de Canto din cadrul acestui eveniment.
ICR Bruxelles susține participarea scriitorului și scenaristului Răzvan Rădulescu, co-scenarist al filmului Alice T., r.: Radu Muntean, la Festivalul Filmului din Europa Centrală și de Est de la Luxemburg - CineEast, ediția a XI-a, care are loc în perioada 4-21 octombrie 2018 si a actritei Ioana Iacob la Festivalul International de Film de la Gent care are loc in perioada 9-19 octombrie.
Institutul Cultural Român din Budapesta organizează, împreună cu Galeria Hybrid Art Space din Budapesta, expoziția colectivă „NeMărginit – Neașteptata Constelație“, cu lucrările artiștilor români Anna-Bella Papp și Adrian Kiss, alături de artistul brazilian Bruno Baptistelli și de artista maghiară Zsófi Barabás.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Asociaţia Este'n'Est (România) şi AltCinema (Republica Moldova), organizează a VIII a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţiei Anim'est la Chişinău. Evenimentul va avea loc la Cinematograful Odeon din Chişinău.
Artistul vizual Alexandru Ciubotariu este curatorul expoziției „Animația experimentală“ ce va fi prezentată pe toată durata festivalului (18-21 octombrie).
ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează colocviul științific dedicat cărturarului român Dimitrie Cantemir. Evenimentul va avea loc marți, 16 octombrie 2018, la Universitatea Istanbul. Prin acest eveniment, ICR Istanbul marchează 345 de ani de la nașterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir, promovarea operei și personalității lui Dimitrie Cantemir în context european, la confluenţa dintre Occident şi Orient și evidențiază contribuţia lui Dimitrie Cantemir la modernizarea societăţii româneşti din punct de vedere educativ, spiritual, sociocultural, politic şi diplomatic.
ICR Istanbul organizeză pe 19 octombrie concertul extraordinar susținut de doi muzicieni de marcă: Gabriel Croitoru și Tiberiu Soare, recunoscuți pe plan mondial, având zeci de premii naționale și internaționale. Evenimentul va avea loc în contextul marcării celor 140 de relații diplomatice între România și Turcia.
Institutul Cultural Român de la New York, în colaborare cu The Arthur Rubinstein International Music Society, susţine debutul tânărului pianist Daniel Ciobanu pe scena muzicală americană, cu un concert extraordinar de pian, susţinut la Carnegie Hall, în data de18 octombrie 2018.
Accademia di Romania, în colaborare Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Dipartimento di Scienze Politiche dell’Università Roma Tre, Centrul Româno-Italian de Studii Istorice (Universitate București), Associazione Italiana Studi di Storia dell'Europa Centrale e Orientale – AISSECO, organizează seminarul de studii istorice intitulat „Voci și figuri ale diplomației românești în Italia (XIX-XX)“, la Accademia di Romania, în data de 19 octombrie 2018.
ICR Praga susţine prezentarea spectacolului performativ Into My GongSelf la Teatrul 21 din Praga, la data de 21 octombrie.
Into My GongSelf este un proiect interactiv, la granița între muzică live, sculptură sonoră, performance, ritual și meditație, o provocare pentru artiști și pentru public.
O nouă orientare estetică și spirituală creata de compozitoarea Mihaela Vosganian, elemente vizuale si acustice li se alatura dansul prin prezenta Lilianei Iorgulescu intr-o
Instalație sonoră performativă, Into My GongSelf care este totodată, nu doar o propunere artistică, ci este concepută pentru a crea un spațiu vizual și sonor de intrare într-o stare profundă de relaxare care stimulează pacea interioară și armonia sau de extrovertire a unor fațete ale propriilor noastre „umbre“, sau, care poate facilita viziuni interioare, prin activarea unor stări de conștiință modificată.
Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează in perioada 17-19 octombrie la Szczecin o suită de evenimente românești, dedicate personalității și operei lui Constantin Brâncuși.
În 2018, Liceul de Arte Plastice „Constantin Brâncuși“ din Szczecin, singurul liceu de profil din oraș și singurul din Polonia, a cărui denumire este strâns legată de cultura română, aniversează 70 de ani de existență.