Romanii in lume - Mircea Teleaga, Vladimir Cosma
20 Ianuarie 2019, 14:48
In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.
Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.
În acest an, programul Institutului Cultural Român din Londra a debutat, în data de 8 ianuarie, cu o expoziție de pictură semnată de tânărul artistMircea Teleagă, deschisă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie. Înainte de închiderea acesteia la finalul săptămânii, tânărul pictor a fost prezent în galeria 12 Star a Reprezentanței, pentru o întâlnire cu publicul britanic ce a avut loc în seara zilei de 17 ianuarie.
Evenimentul aduce în prim plan creația unuia dintre cei mai apreciați artiști români ai tinerei generații, care își desfășoară activitatea în capitala britanică. În cadrul unui interviu acordat revistei Elephant, Emily Steer descrie pictura lui astfel: „Multe dintre lucrările lui Mircea Teleagă amintesc de scene din filmele sci-fi, în care peijsajele întunecate și sinistre din spațiul rural sunt întrerupte de scurte momente de viață - umane sau mai puţin umane.”
Cu acest prilej, dar și odată cu preluarea, de către România, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, ICR Londra lansează proiectul „12 Luni, 12 Creatori”, în scopul promovării creativității românești prin intermediul unor artiști români remarcabili stabiliți în Marea Britanie. Astfel, în fiecare lună a anului 2019, opera a doisprezece artiști aparținând unor domenii și generații distincte va fi adusă în atenția publicului britanic prin intermediul unor evenimente organizate la sediul Institutului sau în alte locații de mare vizibilitate.
Proiectul face parte din programul cultural ce marchează Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi este organizat cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în Marea Britanie şi al Ambasadei României la Londra.
Institutul Cultural Român de la Paris, împreună cu Ambasada României în Republica Franceză, sprijină prezentarea a doua concerte ale marelui compozitor Vladimir Cosma la Grand Rex, în 26 şi 27 ianuarie 2019, sub egida Preşedinţiei României a Consiliului UE. Concertul va cuprinde lucrările majore ale lui Vladimir Cosma pentru marele şi micul ecran, orchestrate, şi va fi un eveniment de înaltă ţinută, la care vor fi invitaţi ambasadorii acreditaţi la Paris. Maestrul Vladimir Cosma va dirija orchestra simfonică a arondismentului 7, în timp ce Corul orchestrei şi universităţilor din Paris va fi condus de Guillaume Connesson.
Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, organizează celebrarea preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în data de 24 ianuarie, la Ateneul din Madrid, printr-un concert de excepție, care va marca simbolic predarea ştafetei Austria-România, în interpretarea violonistului român Alexandru Tomescu (Stradivarius) şi a pianistului austriac FlorianFeilmair.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, Muzeul Național „Mihail Kogălniceanu“ din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău organizează o „Suită de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale și Comemorării Poetului Național Mihai Eminescu. Suita cuprinde: recital poetic, expoziții și Simpozion Științific Național «Aron Pumnul - Mihai Eminescu», în perioada de 15 ianuarie – 15 februarie 2019, la Rondul de la statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu“.
- Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Societatea de Etnologie din Republica Moldova și Comunitatea „Șezătoarea“ din Republica Moldova, propune proiectul „100 cămăși basarabene salvate de la dispariție“, în cadrul Programului CENTENAR și cu prilejul Zilei Culturii Naționale, eveniment care va avea loc în perioada 16 ianuarie – 15 februarie 2019, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.
- Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici“ din Chișinău, organizează proiectul „Expoziția de pictură a artistului plastic Valeriu Jabinschi: «În artă prin diversitate»“, care are loc în perioada 17 ianuarie – 17 februarie 2019, la Galeria Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchievici“ din Chișinău.
ICR Madrid organizează cea de-a IX-a ediție a Zilelor Filmului Românesc/ Muestra de Cine Rumano la Madrid, în perioada 23-31 ianuarie, și itinerarea acesteia la Barcelona, Valencia, Oviedo, San Cristóbal de la Laguna (Tenerife) și Sevilia în perioada aprilie-iunie 2019.
În luna ianuarie, la Madrid se va organiza a IX-a ediție a Muestra de Cine Rumano, festival care a devenit un punct de referință atât în rândul cinefililor interesați de cinematografia românească, cât și în rândul profesioniștilor.
Astfel, filmele care au premiera în Madrid, în luna ianuarie, la sediul Cinematecii Spaniole, Cine Doré, vor fi proiectate, în perioada februarie-iunie, în colaborare cu Filmoteca Catalană din Barcelona, Institutul Valencian al Audiovizualului și Cinematografiei din Valencia, Primăria din Oviedo, Fundația Cristino de Vera din San Crístobal de la Laguna și Cinemateca Andaluză în Barcelona, Valencia, Oviedo, Tenerife și Sevilia.
Accademia di Romania, în colaborare cu asociația IODEPOSITO,organizează o expoziție de Artă Contemporană românească la B#SIDE WAR Festival, în perioada 17 ianuarie – 17 februarie 2019, la Galeria de Artă a institutului. ICR Viena organizează proiectul expoziţional de grup „KAMA“, în perioada 7 ianuarie – 29 martie, la Galeria ICR Viena. Expoziția cuprinde o serie de lucrări realizate de studente în anul al III-lea la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti: Mihaela Barbu, Alexandra Chivulescuşi Karmen Laszlo, iar curatorul expoziţiei este Petru Lucaci.