Românii in lume - Ion Popescu
16 Decembrie 2018, 15:24
Duminica 16 decembrie ora 20.30
In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.
Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.
ICR Beijing, în colaborare cu Centrul Internațional de Studii Academice pentru Nai din cadrul Conservatorului de Muzică Xi’an, organizează un concert dedicat Centenarului Marii Uniri și Zilei Naționale a României și a unuimasterclass, susținute de maestrul Gheorghe Zamfir, în perioada 22-23 decembrie, la Conservatorul din Xi’an.
Program:
- 22 decembrie – masterclass susținut de Gheorghe Zamfir pentru profesori din mai multe orașe ale Chinei și studenții conservatorului; cursuri susținute de Ionuț Preda și Raluca Pătuleanu;
- 23 decembrie – concert;
Programul concertului va cuprinde lucrări românești, dar și piese din repertoriul internațional de nai. Invitarea unui artist de renume internațional și colaborarea cu partenerii chinezi cresc vizibilitatea culturii române în China și a evenimentelor organizate de ICR Beijing. Parteneriatul cu Centrul Internațional de Schimburi Academice pentru Nai, din cadrul Conservatorului de Muzică din Xi’an a început în luna iulie, încă de la înființarea Centrului.
Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează pe 18 si 19 decembrie concertul Corului Psaltic ANASTASIOS la Budapesta și Seghedin,eveniment dedicat preluării de către România a PreședințieiConsiliului Uniunii Europene.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Fundația Löwendal și Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova organizează in perioada: 29 noiembrie 2018 – 20 ianuarie 2019 o expoziție dedicată pictorului, scenografului, graficianului, scriitorului și pedagogului Baron George Löwendal (1897, St. Petersburg – 1964, București).
Institutul Cultural Român de la Paris organizează, în cadrul Sezonului România-Franţa, la Galeria Macadam de la sediu, expoziția „Mituri europene“, o retrospectivă a activității pictorului Gh. I. Anghel, al cărui vernisaj va avea loc în data de 18 decembrie 2018. Expoziţia va fi deschisă publicului până în 11 ianuarie 2019.
Institutul Cultural Român de la Stockholm va găzdui la sediu, în perioada 17 decembrie 2018 – 28 februarie 2019, expoziția retrospectivă a sculptorului româno-suedez Ion Popescu. Expoziția va conține o serie de lucrări din colecțiile personale ale sculptorului.
Expoziţia include lucrările: Ektara (140 x 52x15 cm, în lemn, bronz, granit negru, 2006), Vinge (30 x 14 x 12 cm, bronz, 2004), Sarkofag för en tanke (45 x 22x 9 cm, marmură, 2009), Konungarnas konung(126x30x30 cm, lemn, 2003), Min hästsko(50x 10x 10, aluminium, lemn, 2010),Snövit (40x25x6 cm, marmură, 2015),Filosof (820 x 40x 15 cm, lemn, 1990)
Expoziţia va servi drept cadru pentru evenimentul organizat cu ocazia Zilei Culturii Române în 2019.
Ion Popescu este un sculptor român născut la Cogealac, Dobrogea în 1947 și stabilit din 1988 în Suedia. După studii la Institutul Politehnic (1965-1971) și Școala de Artă din București (1973-1975), unde a studiat sculptura cu Gabriela Manole-Adoc și istoria artei cu Ion Frunzetti, s-a perfecționat sub îndrumarea pictorului și graficianului Constantin Baciu și în atelierele sculptorilor Gheorghe Aldea și Pavel Mercea. Și-a făcut debutul în 1975 la o expoziție de grup în București. În perioada 1984-1987, a participat la simpozioanele de sculptură de la Podul Dâmboviței. După stabilirea în Suedia în 1988, a participat la mai multe expoziții de grup.
„Sunt un sculptor care observă și evaluează. Adesea pășesc în spații bogate de idei din care îmi aleg una ce se pretează cel mai bine la a fi materializată – transformată într-o opera de artă tridimensională sau multidimensională. Sunt în cautarea unor idei încărcate de poezie, filosofie, matematică, muzică. Întotdeauna încerc să confer artei mele un sens.“ Ion Popescu
Seară de prezentare a albumelor de fotografie semnate de artistul fotograf Teodor Dădălău
Seara de prezentare va avea loc în cadrul seriei „Cafeneaua Românească“, un cadru cultural dinamic, în care vocea publicului va juca un rol principal, în calitate de participant activ la discuțiile și temele din program, oferind o platformă de dezvoltare și consolidare a relației cu publicul local, prin implicarea directă și fidelizarea acestuia către proiectele ICR Tel Aviv.
Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează mai multe evenimente de prezentare a unei serii de volume românești care urmează să fie traduse în limba poloneză. În toamna acestui an, la editura poloneză Universitas au apărut primele cinci volume din seria intitulatăRumunia dzisiaj (România astăzi), coordonată de poetul, traducătorul și teoreticianul literar Jakub Kornhauser.
Institutul Cultural Român de la Varşovia, colaborator de tradiţie al Centrului Internaţional pentru Cultură din Cracovia, va fi partener al expoziţiei „Arhitectura independenţei în Europa Centrală“, în care arhitectura modernistă din România va ocupa un loc important, fiind reprezentată atât prin lucrări originale, cât şi prin fotografii și reproduceri ale unor planuri şi schiţe originale. Curatorii expoziţiei sunt Łukasz Galusek, dr. Żanna Komar, Helena Postawka-Lech, dr. Michał Wiśniewski şi Natalia Żak.
Expoziţia va fi însoţită de o serie de prelegeri, reunite sub titulatura „1918. Cultura noii Europe“.
Institutul Cultural Român de la Viena organizeaza spectacolul literar-muzical„Rumänisches Roulette“, care va avea locîn datele de 18 și 22 decembrie 2018, la Teatrul Akzent din Viena.
În datele de 18 şi 22 decembrie actriţa Mercedes Echerer, alături de muzicienii Aliosha Biz (vioară), Imre Lichtenberger-Bozoki (trompetă, trombon), Adrian Gaspar (acordeon) şi Nenad Vasilic (contrabass), va susţine spectacolul literar-muzical „Rumänisches Roulette“. Artisților li se vor alătura ca invitați: Andreea Chira (nai), Branko „Bako“ Jovanovic (chitară), Alexander Wladigeroff (trompetă) și Konstantin Wladigeroff (clarinet).
Expoziţie de fotografie documentară de Ziua Naţională a României în landul Salzburg
Institutul Cultural Român de la Vienasusține expoziţia de fotografie documentară „Rumänisches Tagebuch / Jurnal de România“, cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a României în landul Salzburg,în perioada 1 Decembrie 2018 - 2 februarie 2019, Galeria Schloss Wiespach din Hallein, landul Salzburg.