Românii în lume - Gigi Căciuleanu
19 Mai 2019, 06:57
Duminica 19 Mai ora 20.30
In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.
„Text Shop“, performance-ul one man show al lui Gigi Căciuleanu,organizat de Institutul Cultural Român (ICR), va avea loc vineri, 24 mai, de la ora 19.00, în Sala Mare a ICR, în cadrul Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni Aici-Acolo 2019. One man show-ul Gigi Căciuleanu propune o formă originală de interactivitate cu publicul: artistul se joacă cu cuvintele, ilustrându-și textul cu mișcări coregrafice de o expresivitate deosebită.„M-am hotărât să propun astăzi publicului o formulă inedită de spectacol în care aş citi pe viu, în felul meu, câteva dintre textele mele. Care sunt de fapt, de cele mai multe ori, subtexte pentru momentele de dans pe care poate chiar le-a văzut. Astfel, spectatorului i se dă posibilitatea nu numai să intre în lumea poetului ci şi în cea intimă, secretă, a coregrafului. Aceea a făcătorului de dans. Textele sunt citite, în mod aleatoriu, de pe foi volante“, a spus Gigi Căciuleanu, despre spectacolul său .
Expoziția itinerantă a artistului Tudor Banuș, „Delir controlat”, propune o incursiune în opera fantastică a artistului și o „recuperare” a acestuia în spațiul românesc. Prima parte a proiectului va debuta la Muzeul de Artă din Constanța vineri, 17 mai 2019, de la ora 15.00 și va fi deschisă până pe 12 iunie.
Expoziția va continua la Muzeul de Artă din Ploiești, în perioada 3 - 21 iulie și la Muzeul de Artă Carol I Brăila, în perioada 23 iulie – 15 august 2019.
Cu o stilistică amintind de Bosch, Escher sau Dali, universul descris de Tudor Banuș este unul al delirului controlat, deschizând lumi paradisiace în care apar recurent motivul Creatorului, al cărții și al timpului. „Descui teme contemporane cu chei de demult, unele ruginite, care au făcut cândva epocă. În spatele ușii deschise, la temelia subconștientului, palpită memoria folclorului românesc, cu acea bogăție de arhetipuri care-mi conferă o distanță profitabilă față de răvășita lume în care creez astăzi”, scrie Tudor Bănuș despre propriile creații. Expoziția retrospectivă va cuprinde aproximativ 100 de lucrări din opera artistului. Selecția lucrărilor s-a făcut pe trei paliere tematice: lucrări care au apărut pe prima pagină din publicațiile: Le Monde, New York Times, Die Zeit, L'Express; lucrări din seria Tandem, rezultat al colaborării pe care Tudor Banuș o are cu Șerban Foarță, în rubrica dinObservatorul Cultural și seria de zmei care a reprezentat ilustrația Enciclopediei Zmeilor de Mircea Cărtărescu.
Concert Teodora Enache, în formulă de trio, la Brussels Jazz Weekend
Data: 26 mai 2019
ICR Bruxelles susține participarea muzicienilor formației de jazz Teodora Enache Trio și lansarea albumului All About Joy la Festivalul Brussels Jazz Weekend (24-26 mai). Concertul va avea loc în data de 26 mai, pe scena amplasată în Place du Luxembourg, situată în fața Parlamentului European din Bruxelles.ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, DGPC (Direcția Generală a Patrimoniului Cultural din Portugalia) și Museu Nacional dos Coches - Muzeul Național al Caleștilor din Lisabona, organizează expoziția „NEMȚOI” a sculptorului Ioan Nemțoi. Expoziția cuprinde 61 de lucrări complexe din creația sculptorului și va avea loc la Museu Nacional dos Coches (MNCoches - Muzeul Național al Caleștilor) din Lisabona, în perioada 23 mai - 6 octombrie.
Premiera britanică a performance-ului „Leaking Territories” de Alexandra Pirici la Imperial War MuseumPerioadă: 22-28 mai 2019ICR Londra organizează premiera britanică a performance-ului „Leaking Territories” la Imperial War Museum, în cadrul Festivalului Block Universe, spectacol susținut de artista Alexandra Pirici împreună cu 6 dansatori români.
Muestra de Cine Rumano 2019 - Zilele Filmului Românesc în în Madrid și 5 orașe spaniole
Perioada:
· Tenerife - 21 mai - 25 iunie 2019
· Barcelona - 2-31 mai 2019
· Sevilia - 9-30 mai 2019Expoziția „Atlasul Frumuseții” la sediul Delegației UE la WashingtonPerioada: 15-31 mai 2019Institutul Cultural Român de la New York în colaborare cu Ambasada României la Washington organizează expoziţia de fotografie „Atlasul Frumuseţii”, dedicată frumuseţii universale şi esteticii feminine, în luna mai, la sediul Delegației UE in Washington, D.C. „Atlasul Frumuseţii” este un proiect de succes mondial, recunoscut în întreaga lume, realizat de o artista romancă, Mihaela Noroc, iar prezentarea lui într-un cadru oficial instituțional, precum Delegația UE la Washington, generează un impact deosebit asupra publicului diplomației mondiale.
Institutul Cultural Român a primit invitaţia, din partea organizatorilor Salonului internaţional Révélations, de a organiza prezenţa României, ca ţară invitată în spaţiul Banquet, la ediţia care va avea loc la Paris, în perioada 22-26 mai, fiind găzduită de prestigioasa clădire-monument pariziană, Grand Palais.
Perioada: 22-26 mai 2019
Institutul Cultural Român de la Paris susține prezenţa scriitorului Iulian Bocai la a 32-a ediţie a Festivalului Primului Roman de la Chambéry, în perioada 22-26 mai şi are România ca invitat de onoare. Scriitorul Iulian Bocai (pseudonimul lui Iulian Curuia) este unul din laureații ediției din acest an a Festivalului Primului Roman, cu volumul său Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu, apărut la editura Polirom, în 2018.Institutul Cultural Român de la Paris susține prezenţa cineaștilor români la cea de-a 72-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care va avea loc în perioada 14-25 mai.Juriul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes a selecţionat lungmetrajul La Gomera de Corneliu Porumboiu pentru participarea în competiţia oficială (pentru Palme d’Or) a ediţiei din 2019. Totodată, scurtmetrajul Ultimul drum spre mare de Adi Voicu a fost selecţionat în competiţia oficială a prestigioasei selecţii paralele Semaine de la Critique Cannes.
Romanian Europe, European Romania - Zece eseuri despre România
Perioada: 15 mai - 31 iulie 2019
ICR Praga susţine zece scriitori români invitaţi să scrie câte un eseu despre România. Tema eseului este „Romanian Europe, European Romania”. Cele zece eseuri vor fi ulterior difuzate prin Radiodifuziunea cehă (stația Vltava) și vor fi publicate în ziarul Deník N in perioada 15 mai - 31 iulie.
Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Studio Piksel Bergen, susține participarea românească la programul Piksel Fest Spill 2019, din Bergen, Norvegia, cu expoziția „Signal to Noise”, deschisă în perioada 25 mai - 16 iunie.
Pe data de 24 mai, artista româncă Tincuța Heinzel va participa la vernisajul expoziției, urmând să țină și o prezentare în cadrul deschiderii despre conceptul expus.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui, în perioada 23 mai - 21 iunie, expoziția de artă contemporană „Confluențe”, semnată de tânăra artistă română Bianca Boroș.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 23 mai, la sediul ICR Tel Aviv, cu participarea din România a doamnei Lăcrămioara Stratulat - Director al Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iași.
ICR Varșovia împreună cu Ambasada României în Republica Polonă susțin participarea românească la cea de-a zecea ediție a Târgului Internațional de Carte de la Varșovia, care se va desfășura în perioada 23-26 mai.
Pentru prima dată oaspete de onoare al manifestării varșoviene, moment simbolic de aniversare a 100 de ani de relații diplomatice româno-polone 1919-2019, în care România deține, totodată, președinția Consiliului UE, dorim să prezentăm forța și diversitatea literaturii române, precum și bogăția culturii române.
IRCCU Veneţia susține, prin promovare, participarea poetei Ana Blandiana la Poetry Vicenza 2019, Festival internațional de poezie contemporană și muzică, în data de 26 mai.