Românii în lume - Europalia - România ţară invitată de onoare
09 Iunie 2019, 07:06
Interviu cu Doamna Liliana Țuroiu - Președintele Institutului Cultural Român
In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.
Ediţia a 27-a a Festivalului EUROPALIA, care va începe la 1 octombrie 2019 şi în cadrul căreia România are în premieră statut de invitat de onoare, a fost anunţată pe 6 iunie 2019, la Palatul Egmont din Bruxelles, sediul Ministerului belgian de Afaceri Externe.
"Este o plăcere să găzduim în Palatul Egmont această conferinţă care marchează lansarea oficială a Festivalului de Artă Europalia. Organizarea programului pentru Festival este o provocare pentru fiecare ţară (...), dar sunt sigur că vom avea o deschidere de succes în octombrie. Vreau să mulţumesc din nou tuturor echipelor împlicate, în special Institutului Cultural Român pentru o cooperare foarte bună”, a afirmat ministrul belgian al Afacerilor Externe, Didier Reynders.
Koen Clement, manager general al EUROPALIA International, a prezentat un istoric în imagini a celor 50 de ani de existență a Festivalul Europalia, manifestarea culturală împlinind 50 de ani de la înfiinţare.
Prezentarea programului artistic a fost făcută de Dirk Vermaelen, director artistic al EUROPALIA International, de istoricul de artă Doina Lemny, care a vorbit despre opera lui Constantin Brâncuşi, expoziția Brâncuși fiind unul dintre principalele evenimente ale Festivalului, și de Horia Barna, director artistic EUROPALIA România.
"2019 este anul cel mai important al României în ceea ce priveşte mandatul politicii externe din ultimii 30 de ani. Ne dorim ca EUROPALIA 2019 să devină piatra de temelie a diplomaţiei culturale româneşti. (...) Suntem bucuroşi să vedem cum crește în Europa, în acest moment, interesul generat de cultură. Aş vrea să mulţumesc EUROPALIA International, echipei Institutul Cultural Român și să felicit artiștii români implicați în programului festivalului EUROPALIA România 2019", a declarat Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Egmont.
Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume și este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată o dată la doi ani, sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles și în zonele învecinate, inclusiv în alte ţări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg și Germania. Europalia acoperă, pe o rază de 400 km, cu un public potențial de 50 de milioane de persoane.Festivalul a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală. Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă seria de evenimente organizate în limba ebraică și destinate descendenților evreilor originari din România, cu un nou eveniment din cadrul „Cafenelei Românești”, care l-a avut ca invitat pe scriitorul de origine română Moshe Granot, membru al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Ebraică.
Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Ebraică și cu grupul „Shorashim Romanim – Rădăcini românești” si a avut loc la sediul diul ICR Tel Aviv, la data de 6 iunie 2019.
Proiectul expozițional „Le livre voyageur. Les livres belges à Bucarest – Les livres roumains à Bruxelles”
Perioada: 11-21 iunie 2019
Proiectul este organizat de Biblioteca Academiei Române, în colaborare cu Universitatea Liberă din Bruxelles și ICR Bruxelles, în perioada 11-21 iunie și urmărește să evidențieze circulaţia în spaţiul românesc a cărţii imprimate în Belgia francofonă într-o perioadă efervescentă, când sintagma „România - Belgia Orientului“ era frecvent utilizată.Prima participare a Filialei Seghedin a ICR Budapesta, la „Săptămâna cărții”, de la Seghedin, cu prezentarea volumului autobiografic Alain Sobel: Száműzetés Töredékek (Egy emigráns jegyzetei (1914-1946)/ Fragments d’exil – Les carnets d’un émigréData: 13 iunie 2019Filiala Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta participă în premieră la manifestările dedicate „Săptămânii cărții“ la Seghedin, alăturându-se Consulatului Onorific al Franței la Seghedin și Alliance Francaise din Szeged, într-un eveniment organizat sub egida Sezonului România-Franța.
Participarea românească la Festivalul de Arhitectură de la Londra, ediția a XII-aPerioada: 13-30 iunie 2019Institutul Cultural Român de la Londra susține participarea românească la cea de-a XII-a ediție a Festivalului de Arhitectură de la Londra, în perioada 13-30 iunie 2019.
Institutul Cultural Român de la New York organizează premiera spectacolului „LIAR”, o producție româno-americană a teatrului independent PopUP Theatrics, reunind actori, regizori și dramaturgi români și americani în cadrul programului „Romanian American Studio Theater”. Timp de 12 zile vor avea loc repetiții cu noua distribuție, finalizate cu două reprezentații, în 13 iunie și în 14 iunie.
Ivan Patzaichin, ca multiplu campion internațional la caiac-canoe al cărui nume îl poartă colecția de modă, va prezenta această colecție în data de 13 iunie, în timpul Paris Fashion Week Men (18-23 iunie) la Hôtel de Behague. Defilarea va cuprinde 20 de ţinute.Concert susținut de artiștii Eduard Stan și Remus Azoiței, cu ocazia încheierii Președinției României la Consiliul UEData: 11 iunie 2019Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, organizează un recital de muzică clasică susținut de artiștii români de renume internațional, pianistul Eduard Stan și violonistul Remus Azoiței în seara de 11 iunie la Sala Barocă a Muzeului Național de Istorie din Stockholm. Evenimentul marchează încheierea deținerii Președinției Consiliului UE de către România în perioada ianuarie - iunie 2019.