Ascultă Radio România Cultural Live

Românii in lume - Ernö Bartha - Duminica 16 Iunie ora 20.30

Românii in lume  - Ernö Bartha - Duminica 16 Iunie ora 20.30

16 Iunie 2019, 09:17

In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.

O lucrare a artistului Ernö Bartha, amplasată în Jardin du Luxembourg din Paris

Începând din data de 12 iunie 2019, Jardin du Luxembourg din centrul Parisului adaugă celor 106 statui clasice pe care le adăposteşte o lucrare contemporană românească. Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa de la Paris, a instalat în centrul acestei grădini din Cartierul latin, cu sprijinul Senatului francez şi al Ambasadei României la Paris, sculptura «Zgârie-nori» a artistului român Ernö Ciupe Bartha.

Originar din Cluj-Napoca, Ernö Bartha a ştiut să se facă auzit atât prin lucrări, cât şi prin iniţiativele sale singulare. Creator al parcului de sculpturi de fân Arkhai din satul Vlaha (lângă Cluj-Napoca) în 2008, reprezentantul României la Olimpiada culturală de la Londra în 2012, Ernö Bartha este unul dintre artiştii români şi europeni proeminenţi. El creează sculpturi din fân ecologic montat pe schelete metalice, convins că această formă de sculptură este una dintre cele mai pure şi concrete. Sculpturile sale reprezintă expresia unei tradiţii arhaice, artistul decizând să se întoarcă, cu o viziune ecologică de reconectare cu Natura, la o practică unică şi fără vârstă.

Sculptura instalată în Jardin du Luxembourg are 7 metri înălţime şi este constituită dintr-o osatură de metal peste care artistul a pus un strat de fân; totul este apoi învelit cu o plasă metalică şi un strat de silicon transparent. Soclul, realizat dintr-o structură metalică umplută cu dale de beton, este acoperit cu un strat de «numuliţi», fosile datând de 50.000 de ani şi aduse în gradina Luxembourg din regiunea Vlaha (Cluj). Întregul ansamblu cântăreşte două tone. Sculptura este un simbol polisemantic, al tenacităţii europene dar şi al unei viziuni ecologice a demersului creativ, care îşi propune să reprezinte natura într-un mediu urban. «Zgârie-nori» reprezintă acea dorinţă continuu reînnoită de a căuta împreună soluţii pentru ameliorarea lumii în care trăim.Jardin du Luxembourg este unul dintre cele mai frumoase parcuri «à la française» din Paris, dar şi un muzeu de sculpturi în aer liber. Inspirându-se din parcul florentin Boboli, Grădina Luxembourg a fost creată în 1612, la iniţiativa reginei Maria de Medicis. Fiind unul dintre cele mai cunoscute parcuri din Paris, vizitatorii pot descoperi aici statui ale reginelor Franţei, ale unor mari compozitori şi, mai nou, sculptura contemporană «Zgârie-nori» care poartă, pe placa explicativă a operei, drapelul românesc.

Participare românească la Gala Festivalului național de dans de la GyőrData: 20 iunie 2019Institutul Cultural Român de la Budapesta susţine participarea prim-balerinilor Cristina Dijmaru şi Bogdan Cănilă, de la Opera Națională București, la Gala Festivalului național de dans de la Győr, din cadrul celei de-a 15-a ediţii a Festivalului național de dans maghiar de la Győr. Gala Festivalului național de dans de la Győr are loc la Teatrul Național din Győr. Festivalul național de dans maghiar de la Győr se află la cea de a 15-a ediție în acest an. Festivalul național de dans este considerat ca fiind cel mai mare festival de gen din Ungaria.

Dansul Zmeilor - Crispus & Cobzality într-un show incendiar la IstanbulData: 20 iunie 2019Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, împreună cu Consulatul General al României la Istanbul, organizează un spectacol de muzică și dans susținut de Crispus & Cobzality, intitulat „Dansul Zmeilor”, în data de 20 iunie, în Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art din Istanbul, în contextul marcării finalului Președinției române la Consiliul Uniunii Europene.

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la LisabonaData: 23 iunie 2019Ambasada României la Lisabona, Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează un eveniment special dedicat Zilei Universale a Iei.La sediul Ambasadei vor avea loc un concert de muzică populară românească, susținut de colaboratori ai Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman” din Buzău și vernisajul expoziției de ii denumită „Zestrea Dianei”, adusă la Lisabona de către Diana Toma (colecție proprie) și un stand gastronomic.

ICR New York, în colaborare cu Bowery Poetry și Muzeul Național al Literaturii Române, organizează proiectul „Poetry 4 x 4 / Poezie 4 x 4”, serie de evenimente derulate succesiv în New York (21-24 iunie) și București (26 iunie - 2 iulie), cu participarea poeților români: Svetlana Cârstean, Claudiu Komartin, Adela Greceanu și Andra Rotaru și a poeților americani: Thomas Fucaloro, Mason Granger, Clementine von Radics și Gabriel Ramirez.

Accademia di Romania din Roma, în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, Universitatea Roma Tre, Departamentul de Științe Politice, Centro Romeno-Italiano di Studi Storici CERIS, organizează conferința internațională intitulată „Romanitatea orientală și Italia din Antichitate până în secolul XX”, la sediul institutului, în perioada 17-18 iunie.

Începând cu toamna anului 2018, Accademia di Romania din Roma a inițiat proiectul intitulat „I MERCOLEDÌ LETTERARI”, cu scopul de a promova scriitori români, a căror operă a fost tradusă în limba italiană și publicată la edituri din Italia, precum și scriitori italieni care promovează cultura română. Aceste întâlniri literare au loc atât la sediul Institutului, cât și în diferite locații de prestigiu din Roma, una dintre aceste întâlniri urmând a se desfășura la Biblioteca Europeană din Roma.Seria întâlnirilor literare „I MERCOLEDÌ LETTERARI” se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și al Biblioteche di Roma.

Simpozion dedicat Marșului Memoriei, de la Cluj la AuschwitzData: 19 iunie 2019Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Sionistă din România, organizează un simpozion dedicat Marșului Memoriei de la Cluj la Auschwitz.

„Marșul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de conștientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marșul a fost organizat în luna mai 2019 de către Asociația Sionistă din România (ASR) în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România și Fundația Caritatea, și a fost dedicat comemorării a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Transilvania de nord.Evenimentul beneficiază de susținerea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România, Institutul „Elie Wiesel” și Jewish Distribution Committee.

Festival del Pensiero In/Verso / Festivalul Gândului Invers/În Vers, la IRCCU Veneţia în cadrul ArtNight Venezia

Data: 22 iunie 2019

Deja devenită o tradiție, serata de poezie de la IRCCU Veneţia, care ajunge în anul 2019 la cea de-a VI-a ediție, intitulată „Festival del Pensiero In/Verso/ Festivalul Gândului Invers/În Vers” aduce în atenția publicului venețian și internațional creații ale poeților reuniți cu această ocazie. Evenimentul se va desfășura pe tiparul unei serate de poezie, fiind coordonat de profesorul, poetul, scriitorul și criticul de artă Enzo Santese.

Proiectul cultural „ArtNight Venezia – l’arte libera la note” a fost conceput și promovat de Universitatea Ca’ Foscari din Veneția și organizat în parteneriat cu Primăria Veneției, fiind deja la a IX-a ediție. Prin intermediul acestui proiect cultural, instituțiile culturale din Veneția – muzee, galerii, fundații, spații publice și private, librării – își vor deschide porțile și vor permite vizitarea de către cei care doresc să le descopere într-un mod neconvențional.

În cadrul acestui proiect cultural, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția continuă tradiția începută în anul 2014, prin organizarea celei de-a VI-a ediții a seratei de poezie „Festival del Pensiero In/Verso/ Festivalul Gândului Invers/În Vers”, în sala de conferințe a IRCCU Veneția

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie
Muzică-Dans-Arte 03 Ianuarie 2025, 03:26

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie
„La Traviata”, o călătorie emoționantă în inima operei, o seară desăvârșită de eleganță și pasiune
Muzică-Dans-Arte 31 Decembrie 2024, 08:24

„La Traviata”, o călătorie emoționantă în inima operei, o seară desăvârșită de eleganță și pasiune

Miercuri, joi și vineri, 8, 9 și 10 ianuarie 2025, înălțându-se dincolo de notele muzicale, „ La Traviata...

„La Traviata”, o călătorie emoționantă în inima operei, o seară desăvârșită de eleganță și pasiune
„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA
Muzică-Dans-Arte 27 Decembrie 2024, 07:36

„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA

MINA, Museum of Immersive New Art , organizează un Revelion unic dedicat părinților și copiilor, o experiență care transformă...

„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA
Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Muzică-Dans-Arte 27 Decembrie 2024, 07:36

Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025

Art Safari , cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță prima...

Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ
Muzică-Dans-Arte 23 Decembrie 2024, 07:15

Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ

Classix Festival , una dintre inițiativele culturale independente care s-a remarcat la nivel european prin colaborarea...

Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ
Pictorul Sorin Dumitrescu a trecut la Domnul!
Muzică-Dans-Arte 22 Decembrie 2024, 14:30

Pictorul Sorin Dumitrescu a trecut la Domnul!

Graficianul și pictorul Sorin Dumitrescu , discipol al Părintelui Constantin Galeriu a dispărut dintre noi, azi, 22...

Pictorul Sorin Dumitrescu a trecut la Domnul!
Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 decembrie
Muzică-Dans-Arte 20 Decembrie 2024, 08:20

Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 decembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 decembrie
Record de elevi la expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la MNArT
Muzică-Dans-Arte 19 Decembrie 2024, 21:37

Record de elevi la expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la MNArT

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția...

Record de elevi la expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la MNArT
Ascultă live

Ascultă live

05:30 - 06:00
Gust de vacanță (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
05:00 - 06:00
Espańol 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru