Romanian Design Week participa la London Design Festival cu sapte proiecte care abordeaza SCHIMBAREA
15 Septembrie 2020, 11:07
Romanian Design Week prezinta online la London Design Festival, sub tema Schimbare/Change, o serie de proiecte de design conceptual semnate de tineri designeri emergenti, ale caror practici se concentreaza pe procese si celebreaza experimentul ca parte esentiala a procesului creativ. Vernisajul expozitiei va avea loc online, pe 15 septembrie, la ora 10:00. Accesul este liber, prin inregistrare prealabila aici. Prezenta in cadrul London Design Festival este sustinuta de Institutul Cultural Roman din Londra si UniCredit Bank.
Capsula curatoriata de Maria Neneciu, Project Manager Romanian Design Week si Jimmy MacDonald, Director comercial al Adorno si fondator al London Design Fair, face parte din Virtual Design Destination by Adorno. Platforma cuprinde paisprezece colectii de design parte din London Design Festival, cu peste 200 de piese exclusive.
Tema pentru prima editie a Virtual Design Destination by Adorno este „New Reality”.
Expozitia cuprinde lucrari semnate de co/rizom, un proiect care incearca sa dezvolte un set universal de instrumente pentru mestesugari; Agnes Lukacs, care da nastere unui manifest vizual ecologic prin obiecte realizate din hempcrete - un biocompozit care s-a nascut in contextul unei nevoi tot mai presante de schimbare a modului in care abordam resursele; Dare to Rug, care ne prezinta covoare derivate din desene acrilice ce exploreaza legatura dintre lumina si spatiu; Stefan Pavaluta - Cabinetul Weave (pentru DeltaCraft), care combina tehnici traditionale din Delta Dunarii cu prelucrarea contemporana a materialelor naturale; Radu Abraham, ale carui lucrari spectaculoase au adesea o abordare intuitiva si personala, in cautarea sa pentru volume si proportii; UAU – care atrage prin compozitiile jucause si gesturile sculpturale ale ceramicii si Stardust Architects, ce impresioneaza prin procesul ludic din jurul proiectelor sale.
Proiectele selectate reflecta tema de anul acesta a Romanian Design Week, CHANGE, chestionand rolul designului pentru un viitor mai bun, intr-o perioada in care creativitatea a devenit mai importanta ca niciodata. Orientata spre viitor, dar cu puternic interes pentru mostenirea creativa a mestesugului, capsula impresioneaza prin originalitatea lucrarilor, precum si prin prezenta unor factori de schimbare si inovare. Abilitatea designerilor romani de a analiza si utiliza materiale si forme noi este contracarata creativ de libertatea de exprimare si de gesturile intuitive.
Proiectele prezentate in aceasta colectie sunt un manifest pentru optimism si pentru puterea creativitatii.
Romanian Design Week este un eveniment cultural finantat de Ministerul Culturii.
Parteneri RDW 2020
Un proiect: The Institute
Prezentat de: UniCredit Bank
Partener principal : IQOS, care prin Design si Tehnologie sustine conversatia despre noi perspective
Parteneri: Absolut, Almalux Lighting, ASAP, Electrica, Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria, Urban Monkey
Sustinut de: Jidvei, Savana, Siniat
Co-producatori : Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Expo Arte
Parteneri culturali: Combinatul Fondului Plastic,Institutul Cultural Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Uniunea Artistilor Plastici
Parteneri media strategici: Rock FM, Radio Romania Cultural
Parteneri media: Contemporary Lynx, Designist.ro, Feeder.ro, Glamour, Igloo, Inspirationist.net, IQads, RFI Romania, Modernism, Molecule F, Munteanu, Sapte Seri, V Fair, Zeppelin, Zile si Nopti, World Architecture Community
Echipe de creatie: Gavrila & Asociatii, Radu Manelici + Sebastian Pren
Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania
Romanian Design Week 2020 dezvolta anul acesta o editie speciala, menita sa evidentieze rolul esential al designului in proiectarea unui viitor mai bun, intr-o perioada in care creativitatea a devenit mai importanta ca niciodata. Festivalul abordeaza SCHIMBAREA, tema anuntata inca de la inceputul anului, actualizandu-si discursul si proiectele prezentate in acord cu transformarile si contributiile aduse de industriile creative in perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0.
Romanian Design Week s-a impus in cele sapte editii de pana acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din Romania - o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului si a industriilor creative locale: arhitectura, urbanism, design de interior, design grafic, ilustratie, design vestimentar, design de obiect sau a altor initiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principala resursa de dezvoltare.
Un proiect dezvoltat de The Institute, festivalul promoveaza designul romanesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic si cultural. Este primul proiect dedicat in intregime designului, care se adreseaza atat publicului, cat si profesionistilor, trasand anual o harta a evenimentelor si spatiilor ce promoveaza designul.
Adorno este o galerie digitala pentru cele mai bune colectii de design si artizanat din intreaga lume, condusa de partenerii Kristian Snorre Andersen (CEO), Martin Clausen (CTO), si Jimmy MacDonald (CFO).
Selectate de o retea de curatori din marile orase in care designul este extrem de bine dezvoltat, colectiile Adorno ofera o perspectiva unica asupra diverselor comunitati creative din lume si celebreaza munca designerilor care le modeleaza. Fiecare colectie prezinta piese unice sau in editie limitata precum mobilier, textile, ceramica, sculptura si design-art. Cu fiecare noua colectie lansata, Adorno adauga un nou capitol la povestea designului global.