România 100 – versuri și muzici de la 1918, la Biblioteca Națională
30 Octombrie 2018, 06:55
După un nou succes obținut luni, 29 octombrie, de excepționalul și multipremiatul Duo Kitharsis, de această dată, în cadrul Stagiunii de Colecție, ediția a II-a, manifestare găzduită de Biblioteca Națională a României, vă invităm la un nou spectacol eveniment.
Volumul V al stagiunii amintite îi are invitați pe soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur și actorul Marius Bodochi, și se va desfășura sub genericul “România 100”. Manifestarea este programată pentru luni 5 noiembrie 2018, de la ora 17,30, în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) și este parte a proiectului ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național.
Cei trei mari artiști ai scenelor românești vor readuce în atenția spectatorilor creația poetică si muzicală de la 1918. Vom putea asculta cântece pentru voce și pian și miniaturi pentru pian create de Tiberiu Brediceanu, unul dintre delegații de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, precum și poezii de mare rafinament semnate de importanți creatori de la 1918: George Coșbuc, Octavian Goga, Alexandru Vlahuță, Ion Minulescu.
Accentul expoziției adiacente va cădea pe tipărituri valoroase, partituri din "Proprietatea autorului", cu o dedicaţie autografă pentru Viorel Cosma, datând 1957. Majoritatea acestor lucrări semnate de Tiberiu Brediceanu au fost editate la "Librăria Arhidiecezană", Sibiu (Nagyszeben) şi fac parte din colecţiile "Doine şi Cântece poporale româneşti" sau "Cântece poporale, culese şi întocmite pentru voce şi piano", cu o prefaţă a autorului scrisă la Braşov, în 1927.
Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.
Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro
Marius Bodochi este unul dintre cei mai valoroși și iubiți actori din România. Este o vedetă atât a Teatrului Național Ion Luca Caragiale din București, pe scena căruia joacă din anul 2004, cât și a filmului românesc.
A debutat în anul 1982 pe scena Teatrului Național din Cluj Napoca.
A făcut creații interpretative memorabile în "Richard II", "Visul unei nopți de vară", "Regele moare", "Amadeus".
Între 1991 și 2000 a fost profesor la Universitatea "Babeș Bolyai" Cluj, Facultatea de Litere, Catedra de Teatru.
A primit numeroase premii si distinctii: Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Medalia Meritul Cultural clasa I, Premiul Galei Tânărului Actor, Premiul pentru cel mai bun actor - Fundația Silvia Popovici, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara.
Soprana Sorina Munteanu a absolvit Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte, specializarea Canto, în 1995, obţinând mai apoi un master în domeniu la Academia Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, instituţie unde a obţinut şi Doctoratul în muzică.
Silvia Sorina Munteanu este prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti. De-a lungul carierei, a colaborat cu Teatrele de Operă de la Timişoara, Cluj-Napoca, Budapesta, Sofia, Craiova şi cu Filarmonicile din Bucureşti, Arad, Timişoara, Oradea, Baia-Mare, Ploieşti, Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi.
A susţinut concerte, spectacole de operă şi recitaluri în: SUA, Spania, Portugalia, Belgia, Bulgaria, Serbia, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Elveţia.
Viorela Ciucur este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, este doctor în muzicologie, din 2003 este şi profesor asociat la Universităţii din New Jersey, a susţinut peste 300 de recitaluri şi peste 50 de concerte cu orchestrele ţării, a cântat pe scene din Germania, Italia, Anglia, Olanda, Austria, Grecia, Canada.
Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR
Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
Co–organizator: Biblioteca Națională a României
Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Programul Oportunități la tine acasă (dezvoltat de UCIMR), Exces Music și Asociația Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.
Volumul 6 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 12 noiembrie, de la ora 17:30, iar tangouri românești și sud-americane vor fi interpretate de Analia Selis și ArgEn Tango.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.