Renumitul Cvartet Diotima, pentru prima dată la Sibiu
24 August 2017, 11:12
- Unul dintrecele mai solicitate cvartete din lume
- Își dedică o mare parte studiului compozitorilor contemporani
- Concertează pe cele mai mari scene ale lumii și au câștigat de mai multe ori premiul „Diapasons d’or”.
Cvartetul Diotima va susține în premieră la Sibiu, un recital în cadrul Festivalului „George Enescu”. Evenimentul va avea loc luni, 11 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Cvartetul Diotima a devenit celebru în întreaga lume datorită stilului unic de a aborda atât lucrări ale compozitorilor consacrați precum Bartók, Debussy, Ravel sau Onslow, cât și a apropierii față de lucrările moderne și contemporane. Colaborează cu compozitori contemporani din toată lumea, de la Helmut Lachenmann sau Brian Ferneyhough, până laToshio Hosokawa și Tristan Murail.
Exploratori ai muzicii, la 360 de grade
Cvartetul Diotima a fost înființat acum 21 de ani, în 1996, de patru laureați ai Conservatorului Național Superior de Muzică din Paris. Între timp, membri s-au mai schimbat, singurul care a rămas din formula originală este violoncelistul Pierre Morlet. Astăzi cvartetul este compus din: Yun-Peng Zhao, Constance Ronzatti, Franck Chevalier și Pierre Morlet.
Cu o interpretare spectaculoasă și deloc ușoară a lucrărilor pe care le aleg, cei patru muzicieni nu țin cont de dogme sau interdicții stilistice, ci acceptă orice provocare muzicală. Și-au construit o reputație datorită performanțelor muzicale și repertoriului pe care îl abordează. Încă de la începuturi, cvartetul a lucrat mai întâi la repertoriul contemporan, înainte de a explora repertoriul trecutului. Muzica lor este o călătorie constantă între secole, care reflectă un angajament față de creațiile actuale, dar și dorința de a evidenția marii compozitori clasici care îi inspiră, în special Bartók, Debussy și Ravel.
„Cvartetul Diotima este într-o continuă reînnoire. Suntem într-o neobosită căutare de repertorii, ceea ce ne permite să descoperim tot timpul noi perspective între vremurile noastre, clasicism, romantism și secolul XX. Suntem muzicieni de orchestră sau profesori. Am înțeles că trebuie să acordăm toată atenția acestui cvartet. Este o vocație unică ce ne îmbogățește și ne permite fiecăruia dintre noi să ne realizăm pe deplin”, a declarat violonistul Franck Chevalier, într-un interviu acordat jurnalistului cultural Bruno Serrou, în aprilie 2017.
5 premii Diapasons d’or
Quartetul Diotima se bucură de un real succes la public și în presa de specialitate. A performat pe marile scene ale lumii în cadrul mai multor festivaluri sau concerte: cu Berlin Philharmonie; Berlin Konzerthaus; Reina Sofia, Madrid; Cité de la musique Paris; Wigmore Hall și SouthBank Centre din Londra; Vienna Konzerthaus etc. De asemenea, a susținut recitaluri și în Statele Unite ale Americii, Asia și America de Sud. Au primit 5 premii Diapasons d’or. Dintre acestea, două Diapasons d’or de l’année, unul în 2004 și altul în 2011.
Programul pentru recitalul de la Sibiu
Lucrări comandate de Elizabeth Sprague Coolidge
Schoenberg – Cvartetul pentru coarde nr. 3 (1927)
Enescu – Cvartetul pentru coarde nr. 2 în Sol major op. 22 (1927)
Bartók – Cvartetul nr. 5 Sz. 102 (1927)
Cvartetul DIOTIMA
YUN-PENG ZHAO – vioară
CONSTANCE RONZATTI – vioară
FRANCK CHEVALIER– violă
PIERRE MORLET– violoncel
Reduceri pentru studenți, pensionari și persoane cu dizabilități
Biletele pentru oricare dintre recitaluri pot fi achiziționate de pe site-ul eventim.ro și din magazinele partenere Vodafone, Diverta și Librăriile Humanitas.
De astăzi, organizatorii pun în vânzare și bilete la preț special pentru studenți, pensionari și persoane cu dizabilități. Aceștia vor plăti numai 15 lei pentru un bilet la recitalurile următoare: 11 septembrie- Cvartetul Diotima, 12 septembrie- Victoria Vassilenko – recital pian și 18 septembrie- ERZHAN KULIBAEV – Recital vioară. Biletele cu reducere pot fi achiziționate de la Librăria Habitus.
Festivalul Internațional „George Enescu” se desfășoară în perioada 2-24 septembrie. În București vor avea loc 75 de concerte, iar alte 12 vor fi organizate în șapte orașe din țară: Sibiu, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Bacău și Ploiești.
La Sibiu vor avea loc cinci recitaluri, în perioada 10-22 septembrie 2017.
Programul recitalurilor de la Sibiu:
10 septembrie- Ansamblul L'Arpeggiata
Biserica Evanghelică, Piața Huet, Sibiu
Ora: 20.30
11 septembrie- Cvartetul DIOTIMA
Sala Festiva a Bibliotecii Județene ASTRA
Ora 19.00
12 septembrie- Victoria Vassilenko – recital pian
Sala Thalia
Ora: 19.00
18 septembrie- ERZHAN KULIBAEV – Recital vioară
SalaThalia
Ora: 19.00
22 septembrie- Maxim Vengerov & Vag Papian
MAXIM VENGEROV – vioară
VAG PAPIAN – pian
Sala Thalia
Ora: 19.00
Festivalul Internațional „George Enescu” se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Recitalurile Festivalului Enescu la Sibiu sunt co-organizate de Camera de Comerț Sibiu și Asociatia Culturala Play, în parteneriat cu Consiliul Judetean Sibiu și cofinanțate de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.