Recital extraordinar al violonistului Liviu Prunaru și al pianistului Mihai Ungureanu pe scena Filarmonicii din Craiova
16 Aprilie 2022, 07:17
marți, 19 aprilie 2022, ora 19:00
Recital extraordinar
Liviu Prunaru
vioara Stradivarius "Pachoud" (1694)
Mihai Ungureanu
pian
În program:
Johannes Brahms: Sonata nr. 2 în La major, op. 100
George Enescu: Sonata nr. 3 în La minor, op. 25, "în caracter popular românesc"
LIVIU PRUNARU
Distins în toamna anului 2012 cu Titlul de "Cetăţean de Onoare" al Municipiului Craiova, Liviu Prunaru deţine actualmente statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw(Koninklijk Concertgebouworkest) din Amsterdam şi, în perioada 2013-2017, a fost solist concertist al Filarmonicii "Oltenia". Desfăşoară și o intensă activitate didactică ca profesor de vioară la Academia "Menuhin" din Gstaad (Elveţia). Cântă pe valoroasa vioară istorică Stradivarius "Pachoud", datată 1694.
Născut la Craiova, violonistul Liviu Prunaru şi-a început studiile muzicale la vârsta de şase ani. În 1990, şi-a continuat studiul sub îndrumarea lui Alberto Lysy, la Academia Internaţională de Muzică "Menuhin" din Gstaad/Elveţia, unde a avut ocazia de a se perfecţiona cu muzicieni celebri, precum: Yehudi Menuhin, Igor Oistrah, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Pierre Amoyal. Violonistul român şi-a completat pregătirea muzicală cu Dorothy DeLay în New York, unde a participat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Itzhak Perlman.
În primii ani de studiu, a câştigat numeroase concursuri naţionale, precum şi Premiul I la Concursul Internaţional "Kocian" din fosta Cehoslovacie. De asemenea, a obţinut numeroase premii şi distincţii la cele mai importante concursuri şi competiţii internaţionale de vioară: în 1991, Premiul I la Concursul "Lipizer" din Gorizia/Italia şi la Concursul "Molinari" din Elveţia; în 1993, este distins cu Premiul al II-lea la Concursul "Regina Elisabeta" din Bruxelles şi câştigă, totodată, faimosul Premiu "Eugène Ysaÿe"; în 1997, i se decernează Medalia de Aur la Concursul "Dong-A" din Coreea de Sud şi, în 1998, Medalia de Argint, la Concursul Internaţional din Indianapolis/S. U. A. În 1999, obţine Premiile I ale Concursurilor "Juilliard - Mendelssohn" şi "Nakamichi - Wieniawski", ambele desfăşurate în S. U. A. În acelaşi an, 1999, Liviu Prunaru îşi face debutul la "Lincoln Center's Tully Hall" din New York, cu Juilliard Symphony Orchestra.
A cântat ca solist în compania unora dintre cele mai prestigioase orchestre din lume: Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra Naţională din Belgia, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis, Juilliard Symphony Orchestra,Orchestra Naţională Radio - Bucureşti ş. a. A colaborat cu dirijori de renume - Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu.
A înregistrat CD-uri alături de Camerata Lysy, precum şi propriul CD, cu lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns şi Sarasate, acompaniat de pianistul Luc Devos. În 2005, a înregistrat alte trei CD-uri, ce cuprind integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de Beethoven (cu concursul pianistei Dana Protopopescu), "Anotimpurile" de Vivaldi, Concertul pentru vioară de Dvořák şi, recent, la Editura Casa Radio, a apărut CD-ul cu Sonatele pentru vioară şi pian de Grieg (tot cu Dana Protopopescu la pian).
MIHAI UNGUREANU
Solist concertist al Filarmonicii "Oltenia", pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu "Mi bemolul" de Franz Liszt pe scena Filarmoniciicraiovene; în anul 1977, a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie.
Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.
În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM(Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale. În calitate de director general (în perioadele 1990 - 2000 şi 2003 - 2009) şi de director artistic (între 2001 - 2003 și 2012 - 2016) al Filarmonicii "Oltenia", a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franţa, Belgia, Elveţia, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova).
Mihai Ungureanu s-a implicat şi în realizarea unor valoroase înregistrări discografice la casa Electrecord - Bucureşti, promovând atât repertoriul autohton, cât şi pagini de referinţă din creaţia universală (G. Enescu - Sonata a III-aîn caracter popular românesc,cu violonista Luminiţa Rogacev; J. Brahms - Cvartet cu pian, împreună cu ansamblul Trio"Consonanţe" - Craiova; Sonate și alte lucrări pentru violoncel și pian, cu Ioana Ostafi la violoncel ş. a.). Totodată, a imprimat 2 CD-uri la Casa de discuri Bella Musica(Freiburg, Germania), ce cuprind: J. Haydn - Sonata pentru pian și Două concerte pentru pian și orchestră, cu Orchestra de Camerădin Alicante, dirijor Alfonso Saura; G. Gershwin - Rhapsody in Blue, Concertul în Fa pentru pian și orchestră, în compania Orchestrei Simfonice aFilarmonicii "Banatul" - Timişoara, dirijor Camil Marinescu. În anul 2003, a înregistrat un CD cu muzică germană contemporană (Gerhard Rosenfeld), în colaborare cu violonista Jenny Abel, iar un an mai târziu a înregistrat în Germania, la Casa de discuri Hasted-WDR 3, un CD "Portret Pascal Bentoiu", în colaborare cu Nordwestdeutsche Philharmonie, sub conducerea muzicală a maestrului Horia Andreescu și cu participarea violonistei Jenny Abel. În 2007, a colaborat din nou cu violonista Jenny Abel la realizarea unui disc de sonate ale unor compozitori romantici germani (Joachim, Brahms, Dietrich, Robert și Clara Schumann).
Prețuri bilete: 80 lei; 40 lei grupuri; 20 lei (elevi, studenți, seniori)
Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16
Telefon: 0251.414.698
Program agenție: luni-vineri; orele 10:00-18:00