Radio România Cultural, în direct din Capitala mondială a artei contemporane, Veneţia
03 Mai 2017, 15:23
„Trăim un moment plin de nesiguranţă, un timp al conflictelor şi al riscurilor, din cauza atâtor voci conservatoare, dacă nu chiar înapoiate. Populismul reprezintă un pericol real, mai ales pentru artă şi cultură. Acest context istoric m-a făcut să orientez Bienala către artă şi artişti, deoarece cred că arta este rezistenţă per se, o alternativă in se. Şi nu contează dacă arta adresează probleme politice în mod direct sau face comentarii asupra situaţiei geopolitice. Arta nu a fost niciodată un mesaj, arta este plurivocă.” (Christine Macel, curatoarea celei de-a 57-a ediţii a Bienalei de la Veneţia)
Mai 2017: deschiderea unei noi ediţii a Bienalei de artă de la Veneţia. Eveniment emblematic al scenei internaţionale de artă contemporană, Bienala îşi deschide porţile odată la doi ani, începând cu anul 1895. În acest an, Bienala îşi aşteaptă vizitatorii între 13 mai şi 26 noiembrie, cu o expoziţie centrală intitulată VIVA ARTE VIVA, curatoriată de Christine Macel (120 de artişti din 51 de ţări), şi cu alte 85 de participări naţionale, în Pavilioanele naţionale istorice, aflate în Giardini şi la Arsenale, ori în centrul Veneţiei. Trei ţări sunt prezente pentru prima oară: Antigua şi Barbuda, Kiribati, Nigeria.
Veneţia devine astfel, încă o dată, timp de peste şase luni, capitala mondială a artei. România, şi ea, îşi pregăteşte propria expoziţie atât în Giardini – în Pavilionul naţional inaugurat în 1938 de către Nicolae Iorga – cât şi în miezul Veneţiei, la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică. România se află în acest an sub semnătura artistei Geta Brătescu, într-o expoziţie curatoriată de Magda Radu, istoric de artă şi curator, şi intitulată Apariţii. Personalitate centrală a artei contemporane româneşti, începând cu anii ’60, cu o operă complexă – de la desen la tapiserie şi film experimental –, Geta Brătescu, născută în anul 1926 şi încă activă în spaţiul atelierului său, marchează un eveniment unic pentru istoria participărilor româneşti la Bienala veneţiană: odată cu prezenţa sa în Pavilion, ne aflăm în faţa primei expoziţii solo a unei artiste, într-o istorie lungă de participări naţionale în grădinile veneţiene.
Despre o artistă fascinantă care s-a situat mereu într-un dialog cu literatura şi arta altor țări, despre fenomenul bienalei şi toată arta care apare şi creşte în jurul ei, despre VIVA ARTE VIVA şi ce înseamnă astăzi „reprezentare naţională” şi „identitate culturală”, despre graniţe sparte şi dialoguri interculturale, vom încerca să vorbim pe frecvenţele Culturii, la Radio România Cultural, între 10 şi 13 mai.
Criticul de artă Daria Ghiu, realizatoarea emisiunii Arte frumoase, ce se difuzează în fiecare sâmbătă între orele 18.30 şi 19.00, va fi prezentă la deschiderea Bienalei, în zilele dedicate presei, şi va realiza, ca odată cu fiecare ediţie începând cu anul 2011, transmisiuni în direct de la faţa locului, pentru emisiunile-brand RRC, Espresso, Oraşul vorbeşte şi GPS Cultural. Vor exista, de asemenea, două ediţii speciale Arte frumoase, una dedicată Getei Brătescu şi vocii sale prezente, pe 6 mai, şi o alta dedicată întregii Bienale, pe 13 mai.
Mai multe detalii despre Bienala de artă de la Veneţia şi prezenţa României pe: www.labiennale.org şi www.apparitions.ro.