POT și iarna, POT mereu | Art-terapie și educație prin cultură pentru copii și tineri instituționalizați
05 Noiembrie 2022, 08:30
Ca urmare a celor două ediții POT junior art camp, o tabără de creație dedicată copiilor de la Casele de tip familial „Sf. Elena” din Corabia, Asociația Tangent a lansat, în 2022, un proiect de educație prin cultură pentru peste 100 de copii și tineri instituționalizați din județul Olt. Aflați mai multe despre etapele și rezultatele acestui proiect din articolul de mai jos.
POT și iarna!
Din februarie și până în noiembrie 2022, Asociația Tangent a desfășurat proiectul de educație prin cultură POT și iarna!, în parteneriat cu DGASPC Olt, UNATC „I.L. Caragiale” și Primăria Municipiului Caracal, fiind co-finanțat AFCN.
Axat pe mijloace artistice interdisciplinare, proiectul a avut ca scop combaterea fenomenului de excluziune socială și a dificultăților corelate cu trauma abandonului și diverse forme de abuz cu care se confruntă copiii și tinerii instituționalizați din România.
Mai jos, se regăsesc în ordine cronologică toate activitățile culturale și educaționale derulate în cele 10 luni de implementare, iar mai multe informații puteți găsi pe siteul www.potcamp.ro.
Arta ca formă de incluziune socială
Între 21 și 24 februarie 2022, a avut loc workshopul online Arta ca formă de incluziune socială, la care au participat peste 30 de tineri artiști și pedagogi din domenii conexe. Scopul acestei serii de întâlniri online a fost de a facilita accesul la informație aplicată din psihologie și pedagogie artistică unor persoane interesate să desfășoare activități creative cu copii și tineri din grupuri sociale vulnerabile.
Workshopul i-a avut ca invitați și coordonatori pe Florentina Niculescu, psiholog clinician și psihoterapeut, specializată în lucrul cu trauma și relațiile abuzive, violența în familie, abuzurile fizice și sexuale (www.florentinaniculescu.com), lect.univ.dr. Andreea Jicman, profesor la catedra de Master Pedagogie Teatrală al UNATC „I.L. Caragiale”, profesor în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, membră în echipa de management a proiectului de educație teatrală UNATC Juniorșimembră a diverselor proiecte culturale pentru copii și tineri din medii defavorizate, iar în ultimă instanță, la workshop au susținut prezentări și coordonatorii atelierelor de dans, teatru, muzică și pictură de la POT junior art camp.
6 ART WEEKS, ateliere creative pentru copii și tineri instituționalizați
Din rândul participanților la workshopul Arta ca formă de incluziune socială au fost aleși 28 de tineri artiști și pedagogi pentru a realiza principala activitate a proiectului POT și iarna!: 6 ART WEEKS.
Între 12 martie și 17 aprilie 2022, timp de 6 weekenduri consecutive, echipa de traineri a coordonat 6 ateliere creative de teatru, dans, muzică, pictură, povești și ecologie pentru 120 de copii și tineri de la Casele de tip familial din Slatina, Caracal, Balș și Corabia.
„Am văzut ochi mari cu gene lungi și bucuroase, mâini hotărâte, timiditate cu strungăreață, priviri inteligente și ascuțite, nevoie infinită de încurajare, nevoie de comunicare, de afecțiune, de atingere, de îmbrățișare.” - Theodora Sandu, actriță și trainer atelier TEATRU
„Prin ceea ce am creat la atelier împreună cu ei, le-am dovedit că pot realiza ce își doresc având răbdare și primind răbdare de la cei care vor să îi ajute.” - Clara Pop, scenografă, interior designer și trainer atelier PICTURĂ
„Mulți au fost interesați de mișcările complexe și foarte dinamice, care le dădeau șansa să se exteriorizeze și să își descarce anumite emoții latente. Am folosit această ocazie pentru a-i invita să exprime prin mișcare ceea ce simțeau în acel moment.” - Eduard Drog, instructor dans sportiv, antreprenor și trainer atelier DANS
„Mulți dintre ei, preponderent cei de vârste mai mari, au fost interesați să afle ce pot face pentru a proteja natura și pentru a-și eleva standardele de calitate a vieții.” - Sabina Armeanu, actriță, antreprenor în domeniul sustenabilității și trainer atelier ECOLOGIE
POT art therapy journal
După atelierele creative din primăvară, echipa editorială a proiectului a realizat și o revistă: POT art therapy journal, care cuprinde interviuri cu diverși specialiști precum Alexandra Cucu, psihoterapeut centrat pe persoană, dans-terapeut și terapeut craniosacral sau directorul general al DGASPC Olt, Rădița Piroșca.
POT art therapy journal prezintă detaliat, din perspective multiple, impactul educației non-formale și al art-terapiei asupra copiilor și tinerilor instituționalizați din județul Olt, conținând inclusiv o amplă analiză cu date statistice realizată în baza unor chestionare de tipul Înainte/După.
Revista poate fi citită și în format digital aici: https://potcamp.ro/revista-pot-si-iarna-asociatia-tangent-proiect-educational/
Conferință | Pedagogii alternative pentru copii și tineri instituționalizați
Ultima activitate a proiectului POT și iarna!, conferința Pedagogii alternative pentru copii și tineri instituționalizați, a avut loc pe 29 octombrie 2022, la sediul CINETic, în cadrul ei fiind lansată și revista POT art therapy journal.
La evenimentul moderat de Edda Coza, managerul proiectului POT și iarna!, au luat cuvântul atât instructorii atelierelor creative, cât și o serie de invitați speciali cu pregătire practică și teoretică în domeniul pedagogiei printre care se numără profesori și studenți de la UNATC „I.L. Caragiale” precum lect.univ.dr. Andreea Jicman și drd. Roxana Filip.
„De multe ori, proiectele culturale și educaționale dedicate grupurilor sociale vulnerabile rămân în interiorul contextelor în care se desfășoară, fără ca publicul larg să aibă acces la rezultatele și beneficiile lor. Prin această conferință, ne-am propus să facem cunoscute metode și practici ale art-terapiei și pedagogiilor alternative ce contribuie la dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor și tinerilor instituționalizați, având ca studiu de caz atât atelierele creative derulate sub egida proiectului POT și iarna!, cât și alte activități pe care asociația noastră le-a implementat cu succes, din 2020, în parteneriat cu DGASPC Olt.”
- Edda Coza, Președinte Asociația Tangent
Conferința este disponibilă și online, pe canalul de Youtube al Asociației Tangent.
POT și iarna! este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.