PORTRET: Sir Tom Jones – un muzician legendar
07 Iunie 2021, 06:23
Luni, 7 iunie, legendarul cântăreţ galez Tom Jones împlineşte 81 de ani.
Thomas John Woodward, pe numele său real, a venit pe lume la 7 iunie 1940, în orașul industrial Pontypridd, din Țara Galilor, părinţii săi fiind Thomas Woodward, de profesie miner în carierele de cărbune din Valea Rhondda, şi Freda Jones, casnică.
La vârsta la care toţi cocopiii învăţau să citească, Tom Jones a fost diagnosticat cu dislexie, însă tot atunci avea să demonstreze o mare pasiune pentru muzică, adorând, mai întâi, să asculte la radio blues-urile americane la modă, rock-ul și r&b-ul, apoi, în perioada şcolii, avea o plăcere aparte să cânte în corul şcolii şi la reuniunile copiilor.
În anul 1952, a fost diagnosticat cu tuberculoză, motiv pentru care a fost închis în casă timp de aproape doi ani.
Au urmat, apoi, anii de liceu, în care Tom Jones nu prea mai demonstra un apetit pentru a învăţa, ci aprecia petrecerile şi excesele cu prietenii. A fost şi motivul pentru care, la vârsta de 16 ani a abandonat şcoala, iar pentru a se întreţine, s-a angajat în construcţii, a fost agent de vânzări şi a cântat în cluburi de noapte.
În anul 1957, pe 2 martie, Tom Jones se căsătoreşte cu iubita sa din copilărie, cea care a devenit, peste ani, Lady Melinda Rose Woodward, cu care a fost alături până la moartea acesteia, în aprilie 2016, şi cu care are un fiu, pe nume Mark, născut chiar în anul căsătoriei părinţilor săi.
Deşi tatăl său îşi dorea să îi urmeze în cariera de miner, Jones se va dedica pasiunii sale din copilărie, iar în anul 1963, va începe să cânte cu trupa „Tommy Scott with the Senators”.
Un an mai târziu este descoperit de managerul şi compozitorul britanic Gordon William Mills, care îi va propune un contract de impresariat la Londra.
Astfel, tânărul care îşi va lua numele de scenă Tom Jones îşi începe cariera solo, primul său single fiind „Chills and Fever”, rămas fără vreun succes la public.
În anul 1965, Jones interpretează cel de-al doilea single al său, „It’s Not Unusual”, care va cunoaşte un succes remarcabil, şi care va ajunge a ajuns în Top 10 în SUA şi pe locul 1 în topul britanic al anului.
Interesant este faptul că piesa a ajuns celebră în urma refuzului postului public de radio britanic de a o difuza. Melodia a fost prealuată la un post de radio pirat, iar câteva luni mai târziu, ea devenea hit.
Tot în anul 1965, galezul interpreta piesa principală de pe coloana sonoră a filmului „James Bond – Thunderball”.
Această ascensiune îl va aduce, ca invitat, în emisiunea de televiziune „The Ed Sullivan Show”.
Au urmat mai multe melodii de succes pe care le-a interpretat, printre care „Once Upon a Time,” „With These Hands,” „Green, Green Grass of Home” – ajunsă pe locul 1 în Marea Britanie, „Detroit City,” „I’ll Never Fall in Love,” „I’m Coming Home” sau „Help Yourself”.
Această ascensiune de excepţie va primi şi o primă mare răsplată, artistul fiind distins, în 1966, cu premiul Grammy la categoria Best New Artist.
Binecunoscuta melodie „Delilah” este o baladă înregistrată de cântăreţul galez în anul 1968, fiind compusă de Les Reed pe versurile lui Barry Mason, cei doi autori obţinând în 1968 premiul Ivor Novello pentru „Best Song Musically and Lyrically”. Melodia a ajuns pe primul loc în topurile din Germania, Elveția, Irlanda, Norvegia, Austria şi Canada, în Marea Britanie a ajuns pe locul 2 în topuri și pe locul 6 între cele mai bine vândute single-uri ale anului 1968, iar în US Billboard a ajuns pe locul 15.
În anul 1969, Tom Jones a susținut pentru prima dată un spectacol în Las Vegas, la Flamingo Hotel. Spectacolele susținute în Las Vegas și stilul său vestimentar, cămășile pe jumătate descheiate și pantalonii strâmți au devenit marca personală a artistului.
Tot în Las Vegas, la studiourile Paramount, și-a întâlnit idolul, pe Elvis Presley, în timpul filmărilor pentru ‘‘Paradise, Hawaiian Style”. A susținut, alături de acesta, nenumărate duete în Las Vegas, până la moartea lui Elvis, în 1977.
Între anii 1969 – 1971, Tom Jones a avut propriul său show de televiziune, „This is Tom Jones”, care a fost difuzat în SUA și în Marea Britanie.
În anul 1971, Jones a lansat superhitul „She’s a Lady”, una dintre cele mai importantă melodii ale artistului.
În anul 1974, Jones s-a mutat cu familia în SUA, considerând că taxele pe care le încasa fiscul britanic erau exagerate. Pentru aceasta, el va cumpăra casa lui Dean Martin din Bel-Air, California.
În anul 1986, impresarul său, Gordon Mills, a murit, iar fiul său, Mark, a devenit managerul artistului.
În 1989, Tom Jones a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame din Los Angeles.
Pentru performanțele sale musicale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii l-a decorat pe Tom Jones cu Ordinul Imperiului Britanic, în anul 1999, iar în 2006, artistul a primit rangul de cavaler al Marii Britanii şi titlul de Sir.
Tom nu şi-a ascuns niciodată nenumăratele aventuri extraconjugale, însă a avut alături o soţie care i-a tolerat infidelităţile şi care i-a oferit dragoste necondiţionată.
În anul 2008, una din aventurile de doar patru zile, întâmplate cu 20 de ani în urmă, a ajuns în atenţia opiniei publice. Modelul Katherine Berkery, fosta Miss World 1973, care a rămas însărcinată cu Jones, a obţinut dovada ADN că fiul născut de ea era urmaşul biologic al lui Tom Jones. Drept pentru care, acesta a fost nevoit să îşi recunoască urmaşul, însă nu şi să-şi dorească să îl întâlnească.
În octombrie 2015, Tom Jones îşi lansa cartea autobiografică ”Over The Top And Back”, alături de un album nou, intitulat „Long Lost Suitcase”.
Aşa cum aminteam, în aprilie 2016, soţia sa, care i-a fost alături timp de 59 de ani, a pierdut lupta cu cancerul.
După ce a rămas singur, Sir Tom Jones a hotărât că nu se poate simţi confortabil în locuinţa din Los Angeles, drept urmare a vândut proprietatea împreună cu aproape toate lucrurile din ea, pentru 6,5 milioane de lire sterline, şi a revenit definitiv în Marea Britanie, un vis pe care soţia sa îl avusese în anii care au precedat suferinţa sa.
La acea vreme, media americană scria că Jonathan Berkery, fiul cel mic al lui Tom Jones, din relaţia Katherine Berkery, dormea pe o saltea într-un adăpost pentru oamenii străzii din New Jersey. Muzicianul de 29 de ani, la acel moment, folosind numele de scenă Jon Jones, nu l-a cunoscut niciodată pe Tom Jones şi nu a primit niciodată vreun telefon sau vreo felicitare de Crăciun de la celebrul său tată, însă spera că vedeta va accepta, într-o bună zi, să se întâlnească cu el.
Presa compara şi situaţia celor doi: în vreme ce Jonathan dusese în ultimii ani o viaţă de mizerie, trăind pe străzi şi încercând să-şi găsească o trupă cu care să se afirme, celebrul său tată adunase o avere considerabilă, estimată la circa 155 de milioane de lire sterline.
În septembrie 2017, Tom Jones, care era membru al juriului emisiunii „The Voice UK” de pe postul ITV, şi-a amânat un turneu în S.U.A. cu cinci zile înainte de a începe, din motive medicale, precizând ulterior că a suferit o operaţie la şold.
În anul 2018, a revenit ca antrenor la aceeaşi emisune TV, alături de Jennifer Hudson, Will.i.am şi Olly Murs.
În iulie 2018, legendarul cântăreţ galez şi-a cerut scuze fanilor pentru anularea a două concerte pe motiv de boală, el fiind spitalizat pentru tratarea unei infecţii bacteriene.
În anii 2011 (17 noiembrie) şi 2013 (1 noiembrie), Tom Jones a suţinut concerte la Sala Palatului din Bucureşti, primul pentru promovarea albumului „Praise & Blame”, apărut în primăvara anului 2010, ultimul, în cadrul turneului de promovare a albumului „Sorit in the Room”, apărut în 2012.
La 26 iunie 2019, Tom Jones a susţinut un concert pe BT Arena din Cluj-Napoca, cu piese clasice de pe cele peste 40 de albume înregistrate, cu care a câștigat admirația criticilor și fanilor. Sir Tom Jones a urcat pe scenă și timp de 2 ore a delectat publicul, care a cântat alături de el hiturile cele mai cunoscute: SexBomb, Delilah, It’s Not Unusual, What’s New Pussycat, Kiss, Mama Told Me Not To Come.
De-a lungul carierei, Tom Jones a editat 39 de albume de studio, 3 albume live, 16 compilații, având peste 100 de single-uri de succes. Materialele sale discografice s-au vândut, începând cu anul 1965, în peste 100 de milioane de exemplare, la nivel mondial.
Cele mai cunoscute şi mai iubite melodii ale sale sunt: „It’s Not Unusual”, „What’s New Pussycat?” (1965), „I’ll Never Fall In Love Again” (1967), „Help Yourself”, „Delilah”(1968), „Without Love”(1969), „She’s A Lady”(1971), iar albume reprezentative sunt „The Complete Tom Jones”, „The Best of Tom Jones” şi „Reload”.
A colaborat cu numeroși artiști: Robbie Williams, Van Morrison, Tori Amos, The Cardigans, Chicane, Zucchero, Natalia Imbruglia, The Pretenders.
Printre cele mai importante momente ale carierei sale remarcabile se disting premiile BRIT pentru cel mai bun artist bărbat și contribuția excelentă la muzică, premiul Silver Clef pentru întreaga cariera, premiul Hitmaker de la Hallwriting Hall of Fame, GQ Man Of The Year și prestigiosul premiu britanic Trust Awards.
Tom Jones a fost personaj de benzi animate în „The Simpsons”, „Duck Dodgers”, „The Emperors New Groove”, alte roluri de film incluzând „Mars Attacks” al lui Tim Burton, iar în 2012, el a debutat în primul sau rol alături de Brenda Blethyn și Alison Steadman, în „Playhouse Presents: King of The Teds” pentru Sky Arts.
de Răzvan Moceanu - RADOR