Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Sarah Brightman – o voce unică, tulburătoare

14 August 2020, 06:09

Vineri, 14 august, cântăreața, compozitoarea, actrița și dansatoarea engleză Sarah Brightman împlineşte 60 de ani.

Sarah Brightman s-a născut la 14 august 1960, la Berkhamsted, Hertfordshire, în Marea Britanie, fiind unul din cei şase copii ai Paulei şi ai lui Grenville Brightman.

La vârsta de 3 ani lua deja lecţii de balet la Elmhurst School for Dance, apoi apărea pe scenele festivităţilor locale, iar la vârsta de 11 ani este trimisă la o şcoală de teatru unde va trebui să locuiască într-un internat, o perioadă de care nu îşi va aminti cu plăcere.

A studiat la Tring Park School for the Performing Arts şi la Royal College of Music.

A debutat pe scenă, la vârsta de 13 ani, în „I and Albert”, la Teatrul Piccadilly din Londra.

La 16 ani, s-a alăturat grupului „Oamenii lui Pan” şi a apărut la showul de televiziune Top Of The Pops. La scurt timp, în cariera lui Brightman s-a resimţit o schimbare crucială când coregrafa Arlene Phillips a recrutat-o ca vocalistă a grupului Hot Gossip, care, câteva luni mai târziu a intrat în Top 5 din Marea Britanie cu melodia „I lost my heart to a Starship Trooper”.

A lansat, apoi, mai multe single-uri disco ca interpretă solo. A fost promovată de Tina Turner, care, aflată în turneu în Anglia, a remarcat-o drept o voce sublimă şi i-a oferit un contract de backing vocals pentru următorul său album.

La doar 18 ani, Sarah Brightman se mărită cu producătorul Andrew Graham Stewart, însă la scurtă vreme, mariajul se va dovedi un eşec total.

În anul 1981, și-a făcut debutul în teatrul muzical, în „Cats”, acolo unde avea să îl întâlnească pe compozitorul Andrew Lloyd Webber, cu care s-a căsătorit la 22 martie 1984.

În anul 1982 a jucat în „Nightingale”, o operă pentru copii scrisă de Charles Strauss, iar în 1983, a înregistrat „Requiem Mass” compusă de Webber, alături de Plácido Domingo. Ambii cântăreţi au avut un succes copleşitor la Londra şi New York, si mulţumită acestui succes, ea a fost nominalizată la un premiu Grammy pentru cel mai bun artist nou de muzică clasică şi a dost aleasă pentru rolul principal în opereta „Văduva Veselă”, la New Sadler’s Wells Opera.

Sarah Brightman a continuat să fie prezentă în mai multe musical-uri pe Broadway, inclusiv „Fantoma de la Operă”, premiera la Londra având loc în 1986, unde a interpretat rolul Christine Daae. Producţia arăta o Sarah Brightman uluitoare, care poate cânta atât pop, cât şi soprană, trecând de la una la alta cu o uşurinţă uimitoare.

Ea a fost prezentă şi pe afişul musicalului „The Original London Cast Album”, lansat în format CD în anul 1987, și vândut în peste 40 de milioane de exemplare în întreaga lume, acesta fiind albumul cu cele mai mari vânzări al artistei din cariera sa.


AFP PHOTO/VALERIE MACON (Photo by Valerie MACON / AFP)

A urmat retragerea ei de pe scenă, pentru o perioadă, divorţul de Lloyd Webber, la 3 ianuarie 1990, sinuciderea tatălui ei, în 1992, apoi şi-a reluat cariera muzicală, producătorul fiind Frank Peterson, acelaşi care a fost şi alături de „Enigma”.

A debutat apoi, alături de tenorul italian Andrea Bocelli, cu piesa „Time To Say Goodbye”, care a devenit cel mai de succes și cel mai rapid single vândut din toate timpurile în Germania, a urcat în toate topurile din întreaga Europă, unde a rămas timp de zeci de săptămâni la rând. Single-ul a constituit un record de vânzări al tuturor timpurilor, cu peste 12 milioane de exemplare vândute în întreaga lume.

La 15 mai 2004, Brightman este prezentă la decernarea premiilor Arabian Music Awards, la prima ediţie a evenimentului, zeci de artişti arabi reunindu-se la festivalul de muzică care premia cei mai buni artişti şi cele mai bune videoclipuri muzicale ale anului.

În anul 2005, a apărut la premiile Henri Nannen Awards, interpretand o arie din opera Turandot, Nessun Dorma, iar în 2006 a participat la International Children’s Peace Prize cântând melodia „Hijo de la Luna”.

În anul 2008, Sarah Brightman debuta în film, în „Repo! The Genetic Opera”, un musical – operă rock, în reagia lui Darren Lynn Bousman.

În vara anului 2009, Sarah a filmat pentru producţia „Cosi” sau „Prima noapte”, în care ea joacă rolul unui dirijor, alături de Richard E. Grant, iar mai recent, a înfiinţat propria casa de producţie, Instinct Films.

În noiembrie 2013, Brightman a donat întregul profit de circa 500.000 dolari SUA, în urma show-ului din Mexico City, celor afectaţi de urmările uraganului Ingrid din statul mexican Guerrero.

Sarah Brightman a devenit singurul artist care a fost invitat de două ori pentru a cânta la Jocurile Olimpice, în 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, unde a cântat piesa „Amigos Para Siempre”, alături de tenorul spaniol Jose Carreras, audiența globală estimată fiind de un miliard de oameni, apoi, în 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, a cântat în duet cu cântărețul chinez Liu Huan, piesa „You and Me”, audienţa mondială estimată atunci fiind de nu mai puţin de 4 miliarde de oameni. De asemenea, ea a fost invitată să cânte în anul 2007, la concertul în memoria Prinţesei Diana, unde a cântat melodia „All I Ask Of You”, alături de Josh Groban.

Sarah Brightman a înregistrat cele mai mari succese alături de producătorul Frank Peterson, printre cele mai importante înregistrări aflându-se „Dive” (1993), „Fly” (1995), „Timeless”/”Time To Say Goodbye” (1997), „Eden” (1998), „La Luna” (2000), „Harem” (2003) sau „Symphony and Winter Symphony” (2008), ultimele patru albume ajungând toate în primele poziţii ale topurilor Billboard fiind însoţite şi de turnee mondiale de popularizare.

Sarah s-a aflat pentru prima dată la Bucureşti pentru un concert de popularizare a albumului „Harem” apoi a revenit la 13 noiembrie 2014, la Sala Palatului, cu o producție grandioasă, „Dreamchaser”, artista fiind acompaniată de o orchestră formată din 51 de muzicieni.

Sarah Brightman este unul dintre cei mai importanţi interpreți ai genului muzical crossover clasic din întreaga lume, are vânzări la nivel mondial de peste 30 de milioane de discuri și 2 milioane de DVD-uri, iar Recording Industry Association of America a numit-o cel mai bine vândut artist clasic de sex feminin al secolului XXI în Statele Unite ale Americii.

Ea a cântat în engleză, spaniolă, franceză, latină, germană, italiană, hindi şi mandarină şi este singurul artist care a ajuns simultan în primele poziţii atât în topurile Billboard de muzică de dans cât şi în cele ale muzicii clasice.

Ea a obţinut peste 180 de discuri de aur și platină, pentru vânzări, în 38 de țări din întreaga lume.

Se estimează că Sarah Brightman are o avere de circa 30 de milioane de lire sterline, fiind unul dintre cei mai bine cotaţi artişti de gen din Marea Britanie.


MIHAILESCU / AFP)

Sarah Brightman a primit, între altele, în 2001, Cheia de Aur a oraşului Chicago, în 2004, Cheia de Aur a oraşului Istanbul, în 2012 premiul UNESCO „Artist for Peace”, iar în 2 iunie 2016, însemnele Ordinului de Merit al Republicii Italiene. De asemenea, la 10 septembrie 2018, ea a pimit titlul de Doctor Onorific al Universităţii din Hertfordshire, ca o cunoaştere a contribuţiei sale importante la dezvoltarea teatrului şi a muzicii.

Pe 21 octombrie 2019, Sarah Brightman, cea mai de succes si cea mai bine vândută soprană din lume, a concertat la Sala Palatului din București, în cadrul turneului ,,HYMN: Sarah Brightman in concert’’. A doua zi, Sarah a concertat şi la Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă.

HYMN este cel de-al 15-lea album al artistei şi a fost lansat la 9 noiembrie 2018, fiind prima înregistrare de studio a artistei de la lansarea, în 2013, a albumului de succes „Dreamchaser”.

Turneul mondial „HYMN: Sarah Brightman in Concert’’ a început în anul 2018, în America de Sud şi a cuprins peste 125 de spectacole pe cinci continente pe parcursul anilor 2018 şi 2019.

Unul din lucrurile inedite ale concertelor din acest turneu mondial l-a reprezentat colaborarea artistei cu Swarovski pentru realizarea costumelor sale şi a tiarelor orbitoare.

de Răzvan Moceanu - RADOR

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 14:30

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România

Performance-ul 2025: Nouameapiesă? , pe un text semnat de dramaturgul Peca Ștefan, va fi prezentat, itinerant, în...

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România
Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 03:00

Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025

Luni, 14 aprilie, de la ora 17.00, la Galeria ARTOTECA a Bibliotecii Metropolitane București (Șoseaua Mihai Bravu, nr. 4), va...

Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025
Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 01:12

Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”

Electric Castle revine între 16 și 20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida cu cea de-a 11-a ediție, reunind peste 200...

Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”
Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 00:06

Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor

În Săptămâna Patimilor, Opera Națională București prezintă publicului două spectacole tematice destinate...

Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor
Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 00:00

Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului

În perioada 22-25 mai 2025, Bucureștiul devine gazda unuia dintre cele mai rafinate evenimente dedicate muzicii de...

Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului
Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Muzică-Dans-Arte 11 Aprilie 2025, 06:50

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”

Classix anunță un nou eveniment în cadrul ediției din 2025 : concertul Dances of the Night , programat vineri, 11...

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 17:35

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie
Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 12:26

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot...

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 10:00
Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii
Ascultă live Radio România Cultural
09:05 - 09:30
PET CLUB
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
09:00 - 09:30
Deutsch 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
09:05 - 10:00
TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC PENTRU COPII (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:00 - 11:50
De Voie Bună 1
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
09:03 - 13:00
Slujba de Paște de la Catedrala Mitropolitană
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru