PORTRET: Dirijorul Cristian Mandeal împlineşte 75 de ani
18 Aprilie 2021, 06:37
Duminică, 18 aprilie, dirijorul şi pianistul Cristian Mandeal împlineşte 75 de ani.
El s-a născut la 18 aprilie 1946, în localitatea Rupea, judeţul Braşov.
Între anii 1965 – 1974, a urmat studii de pian, compoziţie şi dirijat la Liceul de Muzică din Braşov, apoi la Academia de Muzică din Bucureşti.
În anul 1980 s-a perfecţionat la Berlin, cu Herbert von Karajan, apoi, în anul 1990 a studiat suplimentar, la München, sub îndrumarea lui Sergiu Celibidache.
La sfârșitul studiilor, după o scurtă experiență în calitate de corepetitor la Opera Română din București, în anul 1977 şi-a început activitatea de dirijor permanent al Filarmonicii „Constantin Silvestri” din Târgu-Mureş, iar între anii 1980-1987 a fost dirijor permanent al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.
În anul 1987, Cristian Mandeal câştigă concursul pentru postul de dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, unde, în perioada 1991 – 2009 a devenit prim-dirijor şi director general al Filarmonicii.
Între anii 1999-2001, a fost director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa, iar în perioada 2000 – 2003 a fost dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento.
Între anii 2001 – 2008, a fost dirijor permanent al Orchestrei Naţionale Basce – San Sebastian, în perioada 2003 – 2008 a fost dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle”, fiind primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, iar în stagiunea 2006 – 2007 a fost dirijor oaspete principal al Filarmonicii din Belgrad.
Tot din anul 2006, a fost dirijor oaspete principal al Filarmonicii din Copenhaga şi a fost, de asemenea, director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania.
În anii 2001 şi 2003 a fost director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu” din Bucureşti.
După plecarea sa, în septembrie 2009, de la pupitrul Filarmonicii ”George Enescu” – orchestra de care şi-a legat destinul aproape 20 de ani – cariera lui Cristian Mandeal s-a desfăşurat mai mult în afara graniţelor.
În anul 2008, se înfiinţa, la Sinaia, la inițiativa violoncelistului și directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret, prima orchestră simfonică de tineret din România. Maestrul Cristian Mandeal a fost dirijorul Orchestrei Române de Tineret, de a cărei pregătire tehnică și artistică s-a ocupat. Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, sunt selectați dintre cei mai buni tineri muzicieni la nivel național.
În iunie 2014 Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal a concertat, în premieră pentru o orchestră din România, în Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare al Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin — Young Euro Classics. Orchestra Română de Tineret a susținut în perioada 18 iulie — 28 octombrie 2015 un turneu în Italia, Franța, Austria și Slovacia, iar pe 30 septembrie 2015 a deschis Festivalul Internațional „George Enescu”, la Sala Palatului din București.
În întreaga sa carieră dirijorală, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia în peste 1000 de concerte, în 35 de ţări din Europa, Asia, America de Nord şi America Latină şi a participat la numeroase festivaluri muzicale (precum cele de la Atena, Lisabona, Brescia-Bergamo, Bayreuth).
A colaborat cu orchestre de prestigiu din toată lumea, cu soliști de renume, cu orchestre de tineret, a condus cursuri de vară și a predat cursuri de măiestrie. Este invitat, de asemenea, în jurii ale concursurilor internaționale de dirijat.
Vastul său repertoriu cuprinde și primele audiții absolute a peste 50 de lucrări simfonice semnate de compozitori români și străini. A dirijat balet precum și opera „Stiffelio” de Verdi la Opera de Stat din Viena. A realizat numeroase înregistrări pe discuri LP și compact cu muzică de operă, muzică simfonică și de film, între care o reușită și apreciată versiune a celor nouă simfonii de Bruckner pentru Electrecord, a realizat numeroase înregistrări la Radiodifuziune. De asemenea a înregistrat simfonii și lucrări vocal-simfonice de Brahms pe nouă CD-uri, lucrări complete – simfonii, suite, piese concertante și lucrări de cameră, inclusiv cele două Rapsodii Române, de George Enescu – toate acestea pentru Arte Nova. Pentru Claves a înregistrat lucrări de Arambarri, Sorozabal și Aita Donostia, ca și muzică bască, pe patru discuri compact, în compania Orchestrei Simfonice Euskadi.
Cristian Mandeal este un neobosit promotor al muzicii lui Enescu, dirijând lucrări ale acestuia pe toate meridianele. Astfel, a dirijat capodopera „Oedip”, la Opera Națională din București, la Deutsche Oper din Berlin și – în versiune de operă-concert –, cu un succes remarcabil, la Festivalul Internațional de la Edinburgh, ediția 2002.
În ianuarie 2005, la Cagliari, a dirijat premiera italiană și primele șapte spectacole cu același „Oedip” enescian.
Cristian Mandeal a primit numeroase premii şi distincţii: Premiul Uniunii Compozitorilor din România, Premiul „Ionel Perlea”, Medalia Academiei Române, Premiul de Excelenţă al Forumului Muzical Român pentru popularizarea operei „Oedip” de George Enescu.
Este Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca.
La 1 decembrie 2000 a fost distins cu Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.
În anul 2006, Primăria Brașov i-a acordat titlul de Cetățean de onoare al municipiului Brașov, pentru întreaga sa activitate artistică.
La 24 ianuarie 2012, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Forumului Muzical lui Cristian Mandeal i-a fost acordat Premiul „Ludovic Spiess”, iar la 15 ianuarie 2016, Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Cristian Mandeal cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
La 25 octombrie 2009, de ziua Majestăţii Sale Regele Mihai, Orchestra de Cameră Radio, dirijată de maestrul Cristian Mandeal, a susţinut a doua ediţie a concertului de gală în scop caritabil, un eveniment organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României, în beneficiul tinerilor artişti din familii defavorizate.
În anul 2009, Cristian Mandeal a susţinut alături de Orchestra Naţională Radio, un concert extraordinar la Alte Oper din Frankfurt, în cadrul Zilelor Băncii Centrale Europene.
La 28 ianuarie 2011, Cristian Mandeal a dirijat Orchestra Naţională Radio pe scena acesteia după 20 de ani. Concertul a beneficiat şi de prestaţia pianistului rus Nicolai Demidenko pentru Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de S.Rachmaninov, iar în partea a doua, publicul a audiat Simfonia a VIII-a în do minor, op. 65 de D. Şostakovici.
La 21 septembrie 2014, Cristian Mandeal a susţinut alături de Orchestra Naţională Radio, un concert de excepţie, la ediţia a II-a a Festivalului RadiRo, la Sala Radio. Cristian Mandeal a fost atunci directorul de onoare al Festivalului, şi a fost amfitrion şi dirijor al primului concert pe care Orchestra Naţională Radio l-a susţinut în a doua zi a festivalului RadiRO, într-un program care a cuprins G. Enescu – Rapsodia română nr. 2 în re major, op. 11, R. Strauss – Ultimele patru lieduri şi R. Strauss – Simfonia Alpilor, op. 64.
Pe 28 aprilie 2017, dirijorul Cristian Mandeal a revenit la Sala Radio, într-un concert – eveniment alături de Orchestra Națională Radio. Invitata serii a fost Oxana Corjos, considerată printre pianiștii de referință ai generației sale, cu un repertoriu vast, o tehnică și o inteligență muzicală remarcabile. Programul concertului a cuprins Ma mère l’Oye, de M. Ravel, Burlesca pentru pian și orchestră de R. Strauss și Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27, de S. Rachmaninov.
La 5 februarie 2021, apreciatul dirijor s-a aflat din nou la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, iar pe scena Sălii Radio i-a stat alături cunoscutul violonist Gabriel Croitoru și vioara lui Enescu pe care acesta interpretează (instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”), în cadrul unui program dedicat integral lui Beethoven.
RADOR: Razvan Moceanu