Pop-up cu artă înghețată și discuții despre lucrări renumite la Timișoara
20 Octombrie 2022, 13:06
Sâmbătă, 22 octombrie, timișorenii interesați să descopere ce înseamnă arta „înghețată” sunt invitați să ia parte la un eveniment la care vor avea loc discuții despre artă și acțiuni care au făcut istorie, acestora fiindu-le asociată și o expoziție spontană cu lucrări de artă înghețate. Întâlnirea inedită este inițiată de Institutul Prezentului în cadrul unui program de evenimente mai larg care se cheamă Necenzurat / Uncensored Act.
În orașul de pe Bega, la Indecis (str. Coriolan Brediceanu, nr. 2), începând cu ora 16:00, artistele Neda Kovinić, din Belgrad, și Andrea Palašti, din Novi Sad, vor prezenta istoria unor lucrări de artă recunoscute în Serbia tumultuoasă a anilor 90. Artistele au readus în prezent aceste lucrări, legându-le de teme relevante în societatea de azi, în cadrul unor ateliere cu studenți la arte din Timișoara derulate în această săptămână în oraș.
Evenimentul de sâmbătă aduce împreună artiști, public pasionat de artă și oameni curioși să descopere o altă față a procesului creativ. Discuțiile inițiate de artistele Neda Kovinić și Andrea Palašti aduc pe masă întrebări legate de rolul artei în societate, cu atât mai mult în contextul de tumult general precum cel pe care îl trăim în prezent: războiul aflat în plină desfășurare în inima Europei, victimele, migrațiile, criza economică și energetică, inflația, frica și neliniștea. Întrebarea este: oare toate acestea inspiră arta, are arta un rol de schimbare în societate sau ajută la o evadare dintr-un prezent dificil?
Neda Kovinić are ca referință lucrarea „Tristețea” a Grupului ŠKART (1992–1993) care a debutat în 1992 cu această acțiune, care își propunea să construiască relații umane prin intermediul artei și în cadrul căreia artiștii au mers în diverse locuri din oraș și-au împărțit trecătorilor poeme tipărite pe bucăți de carton. Expozițiile lui Kovinić documentează un proces de cercetare colectivă sub formă de instalații și intervenții în spațiul public.
Andrea Palašti trăiește la Novi Sad, unde activează ca artist și profesor la Academia de Artă. Aceasta cercetează în prezent lucrarea „Artă înghețată” a Grupului Led Art (1993–1994). În 1992 artistul sârb Nikola Džafo a făcut senzație când a invitat publicul să pună la păstrare într-un Frigider, pentru un viitor mai bun, lucruri personale. Acest Frigider a devenit lucrarea sa de artă. Iar în anul următor, Nikola Džafo a creat împreună cu alți artiști grupul LED ART (Artă înghețată), care a susținut acțiunea-expoziție cu același nume, „Artă înghețată”, prin care artiștii și publicul au pus la păstrare prin înghețare într-un camion frigorific mai multe opere de artă și obiecte de uz zilnic.
Urmărește pe rețelele de socializare Institutului Prezentului - Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu alte evenimente care discută rolul artei în societate.
Acțiunea de sâmbătă, 22 octombrie, este inclusă într-un proiect care este parte a „Programului Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Parteneri ai proiectului: Minitremu, Lapsus, Indecis și The Secret Garden Bookshop.
IP — Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.