Peste două zile se deschide expoziția lui Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Kunsthalle, din Hamburg
12 Octombrie 2016, 09:01
Artistul Dan Perjovschi expune pentru prima dată la Muzeul de Artă Kunsthalle, din Hamburg. Vernisajul va avea loc vineri, 14 octombrie 2016, de la ora 19.00, iar intrarea este liberă. Totodată i se va decerna Premiul „Rosa Schapire”, pentru contribuția sa în arta contemporană.
Este pentru prima dată când se decernează acest premiu, care va deveni tradiție la Muzeul de Artă Kunsthalle, din Hamburg. Selecția laureatului a fost făcută de profesorul Kasper König, o figură proeminentă în lumea artei contemporane.
„În urma invitației lui Hubertus Gaßner de a desemna primul câștigător al premiului pentru artă „Rosa-Schapire”, oferit de Asociația Prietenii Muzeului de Artă, am început să mă interesez despre particularitățile Muzeul de Artă din Hamburg și despre Asociația Muzeului. După ce am analizat structurile, dependențele și situația știință-artă a acestui muzeu, mi-a fost ușor să îl aleg pe Dan Perjovschi. Este un artist care analizează circumstanțe complexe și care aduce acele conjuncturi, cu ușurință, prin mijloace asemenea unui joc, în fața noastră, și le îndeamnă să danseze. Astfel, muzeul devine atât un loc de comunicare și socializare, cât și un loc al conștientizării estetice. Totodată, desenele sale limitate de spațiu, leagă microcosmosul printr-un inventar concret, local, de macrocosmosul comediei umane univesale, dar și de cel al tragediei. Și asta numai cu ajutorul unui marker. Mă bucur pentru debutul lui Dan Perjovschi la premiul Rosa-Schapire, si mă bucur că va depăși în mod cert așteptările mele. Îi sunt recunoscător artistului pentru provocarea de a ridica stacheta pentru acest nou premiu”, a declarat Kasper König.
Dan Perjovschi a început să lucreze la expoziție din 9 octombrie. Desenele sale caracteristice se vor regăsi atât în aripa veche a muzeului, cât și în cea nouă. Subiectele sunt cele uzuale, de la politică internă și externă, Europa, cultură, până la subiectul Kunsthalle.
Pentru aripa nouă a muzeului, dedicată artei contemporane, artistul va include o altă intervenție de-a sa. „Am adus 8 table negre realizate în 2009 pentru o expoziție care a avut loc la Muzeul de Artă Contemporană Vojvodina de la Novi Sad. Fiecare tablă are un subiect: granițe, politică, dragoste, economie etc. Acestea vor fi amplasate pe perete și voi desena în jurul lor. În cultura contemporană germană, există tablele lui Josef Beuys (unul dintre principalii artiști din Germania modernă) care făcea lecții politice și sociale, într-o Academie liberă. Principiul era: fiecare om poate fi artist. De aceea am decis sa expun și tablele în expoziția de la Kunsthalle Hamburg”, spune Dan Perjovschi.
Expoziția va fi deschisă în perioada 15 oct. 2016 - 29 ian. 2017.
Dan Perjovschi, născut în 1961, a devenit cunoscut prin mai multe expoziții naționale și internaționale, printre care se numără Pavilionul românesc la Bienala de la Veneția 1999, Zollverein World Heritage (Essen, 2003), Muzeul Ludwig (Köln, 2007) și Muzeul de Artă Modernă (New York, 2007). Iubitorii de artă din Hamburg îl recunosc de la festivalul Subvision 2009, organizat de actualul director al Galerie Gegenwart, Dr. Brigitte Kölle. Până acum, în Germania, a avut peste 60 de expoziții personale și de grup.
„ROSA SCHAPIRE ART PRIZE”
Este acordat pentru prima dată de Asociația „ Freunde der Kunsthalle” a Muzeului de Artă Kunsthalle din Hamburg (Germania). Potrivit organizatorilor, premiul onorează un artist remarcabil, contemporan, a cărui operă de artă se califică drept o contribuție valoroasă și strălucită la colecția unui muzeu tradițional, dar aspirațional, precum Hamburger Kunsthalle.
Rosa Schapire (1874-1954) a fost recunoscută de către oamenii din timpul ei ca un pionier grandios în domeniul artei moderne contemporane. Plină de entuziasm și dorința de acțiune, a luptat pentru desființarea percepțiilor tradiționale în artă. A fost o prietenă, un susținător și un avocat pentru arta contemporană. Angajamentul ei înrăit a fost extrem de curajos pentru timpul în care a trăit.