Peste 120.000 de elevi din toată țara au colectat 1.664 de tone de deșeuri în doar 3 luni
06 Mai 2022, 13:51
Rezultate impresionante raportate de programul ASAP România pentru primul trimestru din 2022
02 mai 2022. Peste 1.600 de tone de deșeuri au fost colectate în 174 de unități de învățământ din toată țara, partenere în programul Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), un demers de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România. ASAP urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor și construiește alături de unitățile de învățământ din România cea mai extinsă rețea de colectare și reciclare a plasticului.
De la începutul anului până în prezent, peste 120.000 de elevi din 17 reședințe de județ au strâns 1.664 de tone de deșeuri, din care 189 de tone de deșeuri au fost trimise spre centre de reciclare, contribuind activ la reducerea impactului asupra mediului. Primele locuri în clasamentul național cu cele mai mari cantități de deșeuri colectate sunt ocupate de elevii din București, Iași, Zalău, Ploiești și Bistrița.
„Suntem extrem de bucuroși că în doar 3 luni avem o mobilizare și implicare atât de mare în rândul elevilor și profesorilor din România. Vorbim despre o medie națională de peste 13 kilograme de deșeu colectate per elev. Dacă în luna ianuarie aveam doar 13 unități de învățământ care raportau cantitățile de deșeuri colectate, în martie am ajuns la 174, un barometru care dă măsura responsabilității și implicării tinerei generații pentru un mediu mai curat prin colectarea separată a deșeurilor”, a declarat Mihaela Tutunaru, Coordonator program ASAP.
Cifrele raportate sunt centralizate și analizate prin intermediul ExpertDeseuri.ro, o platformă integrată de evidență, raportare și analiză a cantităților de deșeuri predate de instituțiile școlare înrolate în programul ASAP. Este pentru prima oară când școlile din România au acces la un sistem integrat de raportare, care le permite să analizeze cifrele de colectare în timp real și să ia eventuale măsuri pentru îmbunătățirea cantităților de deșeuri predate. Fiecare școală beneficiază de un cont propriu pe această platformă. ExpertDeseuri.ro este un sistem online dezvoltat de Asociația ECOTECA, un ONG cunoscut pentru expertiza sa tehnică în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, care s-a alăturat ca partener în programul ASAP de la începutul anului 2022. Sistemul este utilizat actualmente de mii de companii și instituții din România, iar mai nou el a devenit accesibil și unităților de învățământ prin programul ASAP.
"Școlile sunt un pilon important al comunității, ele ne dau speranța că generațiile următoare de cetățeni vor avea grijă de comunitatea lor mai bine decât am facut-o noi. Prin implicarea în acest program ne dorim să dezvoltăm competențele tehnice ale responsabililor cu administrarea deșeurilor în cadrul școlilor, să facilităm și să impulsionăm colaborarea între părțile implicate în colectarea pentru reciclare a deșeurilor și să măsurăm aceste activități prin evaluarea cantităților de deșeuri colectate separat. Vrem să ajutăm școala să devină, ea însăși, un campion al comunității și din perspectiva responsabilității față de mediu. Colectarea separată în instituțiile de învățământ din România este încă la început, însă, cu sprijinul programului ASAP, cei peste 3 milioane de elevi, cadre didactice și personal adiministrativ din învățământul preuniversitar din România pot trimite la reciclat peste 100.000 tone în fiecare an școlar. Nu mai puțin important, tinerii implicați în acest program național înțeleg astfel importanța administrării responsabile a deșeurilor, practică în mod real colectarea separată a deșeurilor și duc exemplul mai departe în comunitate", a declarat Raul Pop, Director Programe în cadrul Asociației ECOTECA.
Cu ajutorul datelor extrase din platforma ExpertDeseuri.ro, specialiștii de la Ecoteca pot analiza aproape în timp real compoziția deșeurilor predate (câte sunt reciclabile și câte amestecate, cum evoluează de la o perioadă la alta, cât de eficient colectează separat deșeurile o școală față de alta etc). Totodată, aceste cantități de deșeuri sunt transformate automat în elemente de calcul al amprentei de carbon a fiecărei instituții de învățământ. Platforma permite o monitorizare atentă a procesului de colectare a deșeurilor în instituțiile școlare, de la pubelă până la stația de sortare. ASAP contribuie astfel la îmbunătățirea constantă a fluxului gestionării corecte a deșeurilor și face primii pași spre "înverzirea" școlilor din România.
Misiunea ASAP este creșterea conștientizării asupra provocărilor gestionării plasticului, de la utilizare responsabilă, la colectare separată și reciclare. Programul contribuie intens la promovarea educației pentru mediu și crearea unui model de colectare separată aplicabil instituțiilor de învățământ. ASAP este deja activ în 17 municipii reședință de județ din țară: Constanța, Brașov, Iași, Brăila, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Bistrița, Târgoviște, Târgu Mureș, Slobozia, Bacău, Deva, Ploiești – și în Sectoarele 1, 2, 3 și 6 din București, discuțiile fiind în desfășurare și la Sectoarele 4 și 5 pentru o implementare la nivelul întregii Capitale.
La sfârșitul anului 2022, elevii din toate cele 41 de reședințe de județ și din Capitală vor interacționa cu programul, urmând ca acesta să fie implementat la nivelul întregii țări până la finalul anului 2025. Peste 550.000 de elevi din aproape 1.000 de instituții de învățământ din orașele care s-au alăturat inițiativei contribuie deja activ la o lume fără plastic.
***
Despre ASAP România
ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectare separată și reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu în rândul publicului țintă și de a crea cea mai mare infrastructură pentru colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România.
ASAP este un program susținut de Lidl România, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.