Ascultă Radio România Cultural Live

Peste 1.000 de coruri create în rețeaua națională Cantus Mundi și peste 100 de participanți la prima ediție a Forumului Cantus Mundi București

21 Noiembrie 2018, 10:53

Pe 15 noiembrie a avut loc prima ediție a Forumului Cantus Mundi București cu tema „Promovarea și integrarea mișcării corale în școala românească”, organizat la Hotel Sheraton București, la care au participat peste 100 de specialiști în educație. Evenimentul pilot a fost gândit sub forma unei platforme de comunicare structurată în 6 sesiuni complexe și interactive, în cadrul cărora reprezentanții instituțiilor de învățământ - directori, profesori, învățători, educatori -, specialiști din industria creativă, artiști, lideri ai mișcării corale, precum și un număr însemnat de oficiali - senatori, deputați și reprezentanți ai administrației publice și rectori ai unor importante instituții de cultură au dezbătut viitorul educației muzicale și al mișcării corale din România. Evenimentul a coincis cu atingerea numărului 1000 în rețeaua de coruri Cantus Mundi, ceea ce demonstrează amploarea acestui proiect național de integrare socială prin muzică.

Este o certitudine: mișcare corală din România are nevoie de această dezbatere. Prin această inițiativă reușim să ridicăm toate problemele cu care se confruntă cei care se ocupă de coruri în România. Mai important este că autoritățile publice, de la legislativ - parlamentari, senatori, deputați – și la executiv - secretari de stat din ministere - au luat contact cu problemele pe care le au acești formatori de copii, acești formatori de cetățeni. Forumul Cantus Mundi București va ridica aceste probleme la nivel de agendă publică și va face ca ceea ce înseamnă cântatul în cor, integrarea socială prin muzică să devină un subiect pe agenda publică a fiecărei comunități, un subiect care trebuie rezolvat prin implicare și prin activitate muzicală.” a declarat Emil Pantelimon, Manager al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constatin”.

Peste 100 de persoane au participat la Forumul Cantus Mundi București și au intrat în dialog deschis în cadrul sesiunilor care au atins mai multe arii de interes, de la beneficiile implicării copiilor și tinerilor în cântul coral și căile prin care poate fi comunicată și dinamizată activitatea corală în școală sau despre modurile de dezvoltare și extindere a repertoriului pentu copii, precum și pentru creșterea interesului pentru cântul coral în industria creativă. Specialiști și formatori cu experiență în ateliere educativ - culturale dedicate copiilor și tinerilor au abordat modele inovative de învățare prin joc și au prezentat metode de explorare și dezvoltare a creativității tinerilor prin muzică și dezvoltare personală.

Este foarte important ca profesorul să înțeleagă că noutatea, joaca și energia bună atrag. Sper că toți adulții care lucrează cu copiii să fie inspirați prin muzică și jocuri muzicale să ofere aceste lucruri copiilor și tinerilor. Deoarece altfel copiii nu vor fi dispuși și deschiși să învețe sau să se îndrepte către orizonturi noi. Dar atunci când toți suntem dornici să ne bucurăm de energia creatoare, atunci se întâmplă niște minunății. Cred că Forumul Cantus Mundi București a fost o întâlnire extrem de benefică pentru toți cei implicați și rezultatele nu vor întârzia să apară.” a spus Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constatin” și Director Artistic al Programului Național Cantus Mundi.

Dezbaterea dedicată politicilor publice în educația muzicală a facilitat trasarea unor concluzii concrete despre integrarea și dinamizarea activității corale în școli, cum ar fi suplimentarea orelor de educație muzicală pentru ciclul primar, nevoia de cursuri acreditate de dirijat coral și educație muzicală pentru cadrele didactice, introducerea activității corale în programa școlară și restructurarea orelor de muzică într-o formă mult mai accesibilă, precum și realizarea unor campanii publice de conștientizare în mediul școlar și de promovare a dimensiunii formatoare a muzicii corale.

Programul Național Cantus Mundi se află în locul de întîlnire între visurile mele și îngrijorările mele cu privire la societatea în care trăim. Nu doar că vă aflați în acel loc, sunteți una dintre soluții. Cred că sarcina noastră este să facem din muzică și un limbaj social, să facem punți între clasele sociale. Sunt cu tot sufletul alături de această mișcare și până la urmă muzica trebuie să ajungă în școli. Ceea ce faceți dumneavoastră este o muncă de echipă care trebuie aplaudată la orice nivel.” a declarat Gabriela Crețu, Senator, Președintă a Comisiei pentru Afaceri Europene și membră a Comisiei de Cultură si Mass Media, Senatul României.

Forumul Cantus Mundi București a inclus prezentări și propuneri din partea următorilor paneliști: Gabriela Crețu – Senator, Președintă a Comisiei pentru Afaceri Europene și membră a Comisiei de Cultură si Mass Media, Senatul României, Ion Hadârcă - Senator, membru al Comisiei învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și al Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării, Senatul României, Liliana Sbîrnea – Senator, membră a Comisiei de Cultură si Mass Media și a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, Senatul României, Cristina Iurișniți - Deputat, Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse, membră a Comisiei de învățământ și membră în Delegația parlamentară a Francofoniei, Camera Deputaților, Mădălin Voicu - Secretar de Stat, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Diana Moș - profesor universitar doctor, Universitatea Națională de Muzică din București, Gianina Corondan - prezentatoare, Vistiana Long - psihoterapeută, Valentina Sandu Dediu – profesor universitar, muzicolog și pianist, Rector al Colegiului Noua Europă, Grigore Cudalbu - compozitor, Conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București, Irina Sârbu - cantautoare, Sandra Ecobescu - Președinta Fundației Calea Victoriei, Virgil Popescu - compozitor și profesor, Emil Pantelimon - Manager al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, Anna Ungureanu - Dirijor principal al Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” și Director Artistic al Programului Național Cantus Mundi, Voicu Popescu - muzician, dirijor, artist liric și regizor muzical, Leila Popovici – Director al Programului Național Cantus Mundi, Zoli Toth – artist și formator Cantus Mundi,Ana Maria Rusu - formator Cantus Mundi și Andreea Soare - Coordonator balet la Opera Comică pentru Copii.

Evenimentul a fost moderat de Marius Constantinescu – jurnalist și Oana Drăgulinescu - muzicolog, Coordonator Departament Comunicare, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin și Alexandra Bogdan - Coordonator Programe și Proiecte Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”.

Prima ediție a Forumului Cantus Mundi București, organizată de Programul Național Cantus Mundi a fost susținută de Primăria Generală a Municipiului București, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Culturale și Ministerul Culturii și Identității Naționale. Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Selgros.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin.

După 7 ani de activitate, Programul a adunat sub umbrela sa peste 1.000 de coruri. Peste 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Limbajul muzical este cea mai nobilă formă de eliminare a diferențelor sociale, etnice, religioase și rasiale.” – Ion Marin, dirijorul de talie internațională și Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi.

Cantus Mundi București se desfășoară în cadrul Programului Național Cantus Mundi, cu sprijinul Primăriei Generala a Municipiului București, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Culturale.

A murit folkistul Marius Baţu
Muzică-Dans-Arte 23 Noiembrie 2024, 13:00

A murit folkistul Marius Baţu

Marius Bațu (n. 30 octombrie 1959, Constanța) a fost un interpret român de muzică folk care s-a remarcat în lumea...

A murit folkistul Marius Baţu
Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 14:40

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:19

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”

  Din 28 noiembrie, se deschide la Art Safari expoziția „Cele mai frumoase tradiții”, curator Cristian...

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:09

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice

Luni, 25 noiembrie 2024, de la ora 18.30, Curtea Veche Publishing lansează volumul Cum să te ratezi cu demnitate de Octav...

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:07

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT

În perioada 27 noiembrie - 1 decembrie 2024, Muzeul Național de Artă Timișoara vă invită la spectacolul intitulat...

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 10:08

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă

  În luna decembrie 2024 , mezzosoprana Ruxandra Donose , o voce apreciată pe marile scene de operă ale lumii, va...

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 09:18

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie

Scena intimă a Teatrului ACT  va găzdui pe  7 decembrie  un spectacol dedicat întregii familii,...

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 00:26

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie

Celebrul ansamblu Violoncellissimo va evolua pe 27 noiembrie 2024 pe scena Teatrului Național de Dans din Budapesta şi pe 5...

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Ascultă live

Ascultă live

00:30 - 01:00
Născut în România (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
MARI CONCERTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
00:00 - 01:00
Espańol 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru