Persecutarea artiştilor la nivel mondial, în 2016
14 Martie 2017, 14:00
Dintr-un articol semnat de Sofia Anastasio pentru Francemusique aflăm că organizaţia non-guvernamentală ” Freedom of musical expression”, Freemuse, a publicat ultimele cifre legate de persecutarea artiştilor în lumea întreagă. În 2016, muzicienii au reprezentat cele mai multe victime ale actelor de violenţă fizică.
Urmărirea atentatelor împotriva libertăţii artistice în întreaga lume – este lupta pe care ONG-ul Freemuse o poartă de la înfiinţare, în 1998. Fondată de danezul Ole Reitov, în asociaţie cu Unesco, Freemuse contorizează în fiecare an atacuri ale căror victime sunt muzicienii, cineaştii sau artiştii plastici. De o parte, sunt violenţele fizice (asasinate, încarcerări, torturi); de cealaltă parte – cenzura. Dacă cifrele în sine se constituie într-o declaraţie, ONG-ul readuce aminte că acestea reflectă numai informaţiile pe care membrii săi au reuşit să le adune. În consecinţă, rezultatele reflectă mult mai puţin din ceea ce se întâmplă în realitate.
Conform cu ultimul lor raport, 1028 de atacuri au fost înregistrate în 2016 iar muzicienii au reprezentat cea mai mare parte din victimele atacurilor fizice. Anul trecut a fost marcat de asasinarea a doi muzicieni, Amjad Sabri din Pakistan şi Pascal Treasury Nshimirimana din Burundi, precum şi execuţia unui băiat de 15 ani de către Organizaţia Stat Islamic pentru că asculta muzică occidentală.
Iranul se află în fruntea listei negre ce cuprinde cele mai multe violenţe fizice; acolo s-a înregistrat încarcerarea a 19 artişti. Urmează Turcia, Egiptul, Nigeria, China şi Rusia.
În ce priveşte cenzura, Ukraina este în capul listei, cu 557 de acţiuni înregistrate. Situaţia se explică parţial prin interzicerea a numeroase filme ruseşti, pornind din 2014. După Ukraina vin Kuweit, China, Egiptul şi India. În 2016, cinematografia a fost zona artistică cea mai cenzurată, la nivel internaţional.