Ascultă Radio România Cultural Live

Outernational Days 2: Program discursiv

06 Iunie 2017, 15:24

 7-9 iulie, 2017 / Grădina Uranus  (Uranus 144) & The Ark (Uranus 150) – Bucharest

 

  • Sâmbătă, 8 iulie, 16.00 / Grădina Uranus:

Panel discussion: Apropriere culturală

Invitați:

  • Raed Yassin (muzician libanez și artist vizual, parte din formația Praed, organizator al festivalului Irtijal din Beirut, deținătorul record label-ului Annihaya)
  • Rose Satiko Gitirana Hikiji (profesor în cadrul departamentului de antropologie al University of Sao Paulo USP)
  • Jan Rohlf (co-fondator, director artistic și director de comunicare al festivalului CTM din Berlin)
  • Derya Yildirim (muzician turc și interpret la saz, activează în Hamburg, solistă în Grup Şimşek)
  • Valeriu Nicolae (reprezentant român/rroma special al Secretary General (SRSG) of the Council of Europe for Roma Issues, fondator al Policy Center for Roma and Minorities)

Moderat de:  John Doran (jurnalist britanic și scriitor, fondator și editor al revistei  The Quietus)

Cunoscută drept o practică de a prelua aspecte culturale de la minorități culturale, și estetica fără cunoașterea în prealabil a principiilor din spatele ei, aproprierea culturală este o idee ce intenționează să păstreze rasele și culturile în stare pură. De obicei implică membri ai unui grup dominant ce exploatează cultura unor grupuri mai puțin privilegiate – câteodată însoțită de lipsa de înțelegere a istoriei celor din urmă, a experiențelor și tradițiilor lor.

”Taking intellectual property, traditional knowledge, cultural expressions, or artifacts from someone else's culture without permission. This can include unauthorized use of another culture's dance, dress, music, language, folklore, cuisine, traditional medicine, religious symbols, etc. It's most likely to be harmful when the source community is a minority group that has been oppressed or exploited in other ways or when the object of appropriation is particularly sensitive, e.g. sacred objects.” (Susan Scafidi, professor of law at Fordham University, author of Who Owns Culture? Appropriation and Authenticity in American Law.

“A lua proprietatea intelectuală, cunoașterea tradițională, expresii culturale sau artefacte din cultura altcuiva, fără permisiunea acestuia. Acest lucru poate include utilizarea neautorizată a dansului, portului, muzicii, limbii, folclorului, bucătăriei, medicinei tradiționale, simbolurilor religioase etc. Este cel mai probabil să fie dăunător atunci când comunitatea-sursă este un grup minoritar ce a fost exploatat sau opresat în alte moduri, sau atunci când obiectul aproprierii este cu precădere sensibil, e.g. obiecte de cult.”Taking intellectual property, traditional knowledge, cultural expressions, or artifacts from someone else's culture without permission.  (Susan Scafidi, professor de drept  la Fordham University, autor al lucrării Who Owns Culture? Appropriation and Authenticity in American Law)

Aproprierea culturală rămâne un motiv de îngrijorare, din moment ce actul ”împrumutării” este unul exploatator, deoarece nu acordă minorităților aprecierea pe care o merită. Muzica și arta creată în cadrul minorităților ajunge să fie asociată cu membri ai grupului dominant. Ca rezultat, grupul dominant devine inovator, în timp ce grupurile defavorizate de la care împrumută continuă să înfrunte stereotipuri negative ce insinuază o lipsă a inteligenței și a creativității. În plus, atunci când membrii unui grup dominant apropriază cultura altor grupuri, consolidează stereotipurile despre minorități.

________________________________________________________________________________

  • Sâmbătă, 8 iulie, 17.30, Grădina Uranus

Panel discussion: Manele în Romania – de la paradox cultural la însemnătate socială

Invitați:

  • Margaret Beissinger (muzicolog American, cercetător și lector în departamentul de Limbi și Literaturi Slave la Princeton University, co-autor al Manele in Romania: Cultural Expression and Social Meaning in Balkan Popular Music)
  • Adrian Schiop (scriitor român și jurnalist independent, cu trei romane publicate și un doctorat în manele)
  • Andrei Dinescu (muzician român, parte a grupurilor Impex, Shamanelism, Steaua de Mare)
  • Dan Bursuc (manager român, impresar și promoter al artiștilor de manele, fondator al Academiei de manele Dan Bursuc, singura școală de manele din România)

Moderat de:  Cristian Neagoe (jurnalist, scriitor, manager cultural și co-fondator Street Delivery)

 

Outernational se deosebește prin lipsa de expunere în media mainstream și non-mainstream, din motive ce au de obicei legătură cu prejudecățile entice. Muzica outernational comprimă numeroși hibrizi muzicali contemporani din jurul lumii: de la halay-ul kurd la manelele românești, de la orchestrele bulgărești de chalga la chicha peruană, de la dabke-ul palestinian la narcocorrido-ul mexican, de la egipteanul electro-chabi, și numeroase alte genuri și stiluri. Am definit Outernational ca un teritoriu poziționat în afara istoriei, ca o lume lipsită de granițe ce se dezvoltă la periferia sferei international.

Manelele românești – muzica țigănească contemporană ce s-a propagat în jurul Balcanilor cu numeroase arome și modulații – se finanțează din industria nunților.

Muzicienii lansează single-uri și piese noi pe YouTube pentru a asigura continuitatea concertelor la nunți (procedeu similar întâlnit la muzicienii dabke și halay). Câteodată, muzica este hibridizată cu beat-uri dance și pop, într-o încercare de a adera la mainstream, însă starurile locale de manele au ca sursă financiară de venit concertele pentru  evenimentele din familiile liderilor interlopi. Manelele nu sunt difuzate niciodată la radio (o instanță cu urme clare de discriminare vizavi de etnia romă), în timp ce posturile TV le difuzează periodic într-o formă de tabloid. Deși există sute de artiști de manele, toți operează prin doi sau trei agenți, iar înregistrările și producția se limitează la foarte puține studiouri.

Suprapunerea genului mainstream cu a celui de nișă este un paradox Outernational comun. Cazul manelelor este foarte grăitor, și în mainstream și în muzica de nișă, afișând milioane de ascultători dar lipsit de orice prezență în topuri. Chiar daca procedurile de piață ortodoxe (vestice) operează în aceste societăți marginalizate, cu state ce aderă la Uniunea Europeană, alte cazuri mențin o dinamică Outernational cu industrii similare, piraterie în masă și o nestingherită încălcare a drepturilor de autor.

În 2011, numeroși autori ai acestui volum au participat la un curs predat la Universitatea Națională de Muzică București, intitulat ”Manelele în dezbaterea public românească: tranziție, democrație, minoritatea Romani și reconstrucția identității naționale”, finanțat de Erste Stiftung (Viena) prin proiectul său Patterns Lecture Project. Cursul a fost examinat atent de media, și deși contestat de profesorii de muzică de la universitate (deoarece subiectul a fost catalogat ca inadecvat), prezența studenților și susținerea au fost semnificative. Prin prisma naturii relevante, contemporane, dar și cotroversate a cursului, cei implicați în dezvoltarea lui au decis să transforme rezultatele cercetării lor-precum și a colegilor lor străini: Anca Ghiurchescu, Margaret Beissinger, și Victor A. Stoichiță-într-un volum colectiv în engleză.

________________________________________________________________________________

  • Duminică 9 iulie, 16.00 la Grădina Uranus

Lecture:  Mircea Florian – incursiune în lumea fascinantă a Jew’s harp

  • Mircea Florian, cunoscut de asemenea ca Florian din Transilvania, M.A.N. Florian sau FloriMan, este un multi-instrumentalist român, artist multimedia, și computer scientist.

_______________________________________________________________________________

  • Duminică, 9 iulie, 16.30 / Grădina Uranus:

Artist talk: Octavian Nemescu

  • Octavian Nemescu este un compozitor român de muzică orchestrală, de cameră, corală, electroacustică, multimedia, metamusic, imaginary și lucrări ritualice ce au fost auzite în înteraga Europă, și mai departe de atât. Este profesor la Universitatea Națională de Muzică București.

moderat de Andrei Tănăsescu (curator român de film și muzică)

_______________________________________________________________________________

Duminică, 9 iulie, 17.15 / Grădina Uranus

Sâmbăta Sonoră x Outernational

  • Mazen Kerbaj (solo)
  • PFA Orchestra

Sâmbăta Sonoră este un program dedicat dezvoltării aprecierii locale pentru cercetare muzicală și performance în domeniul muzicii contemporane, al improvizației, improvizației libere, experimentului sonor, radio art și poeziei sonore.

eXplore Jazz & Classic 26.11 – 06.12.2024 București, Sinaia, Ploiești, Brașov
Muzică-Dans-Arte 28 Noiembrie 2024, 08:58

eXplore Jazz & Classic 26.11 – 06.12.2024 București, Sinaia, Ploiești, Brașov

jmEvents, organizatorul unor evenimente de prestigiu precum Festivalul Internațional EUROPAfest, Bucharest International Jazz...

eXplore Jazz & Classic 26.11 – 06.12.2024 București, Sinaia, Ploiești, Brașov
Ediție aniversară a seriei de întâlniri „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu” la Teatrelli, în luna decembrie
Muzică-Dans-Arte 28 Noiembrie 2024, 08:54

Ediție aniversară a seriei de întâlniri „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu” la Teatrelli, în luna decembrie

    Miercuri, 4 decembrie, începând cu ora 19:00, Octavian Saiu revine pe scena de la Teatrelli pentru...

Ediție aniversară a seriei de întâlniri „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu” la Teatrelli, în luna decembrie
„35. Povestea nespusă a unei Revoluții”, un proiect multiart care comemorează 35 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989
Muzică-Dans-Arte 28 Noiembrie 2024, 08:46

„35. Povestea nespusă a unei Revoluții”, un proiect multiart care comemorează 35 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989

Luni, 2 decembrie 2024, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București...

„35. Povestea nespusă a unei Revoluții”, un proiect multiart care comemorează 35 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989
Un regal dedicat violoncelului: ARTCELLO FESTIVAL pentru prima oară în România
Muzică-Dans-Arte 28 Noiembrie 2024, 08:44

Un regal dedicat violoncelului: ARTCELLO FESTIVAL pentru prima oară în România

Miercuri, 4 decembrie 2024 (de la 19.00) , 4 violonceliști cu o frumoasă carieră internațională vor cânta la Sala Radio...

Un regal dedicat violoncelului: ARTCELLO FESTIVAL pentru prima oară în România
Central European Film Festival, ediția a XIV-a  4-6 decembrie 2024, București –  un eveniment în memoria regizorului Radu Gabrea –
Muzică-Dans-Arte 27 Noiembrie 2024, 12:37

Central European Film Festival, ediția a XIV-a 4-6 decembrie 2024, București – un eveniment în memoria regizorului Radu Gabrea –

Central European Film Festival (CEFF) , eveniment inițiat în anul 2011 de regizorul Radu Gabrea și organizat în...

Central European Film Festival, ediția a XIV-a 4-6 decembrie 2024, București – un eveniment în memoria regizorului Radu Gabrea –
Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor: Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Muzică-Dans-Arte 27 Noiembrie 2024, 07:19

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor: Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”

  Din 28 noiembrie, se deschide la Art Safari expoziția „Cele mai frumoase tradiții”, curator Cristian...

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor: Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Concert “Neînvinșii” - două orchestre și două coruri pe scena Ateneului  într-un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități
Muzică-Dans-Arte 26 Noiembrie 2024, 11:04

Concert “Neînvinșii” - două orchestre și două coruri pe scena Ateneului într-un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități

      Peste 100 de instrumentiști și coriști vor urca pe scena Ateneului Român marți, 3 decembrie,...

Concert “Neînvinșii” - două orchestre și două coruri pe scena Ateneului într-un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități
Mezzosoprana Ruxandra Donose – turneu de sărbători acasă
Muzică-Dans-Arte 26 Noiembrie 2024, 10:12

Mezzosoprana Ruxandra Donose – turneu de sărbători acasă

Cu o carieră care se desfășoară de peste 30 de ani la nivel internațional , m ezzosoprana Ruxandra Donose, împreună cu...

Mezzosoprana Ruxandra Donose – turneu de sărbători acasă
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru