Ascultă Radio România Cultural Live

Orchestre de talie mondială și superstaruri ale muzicii clasice la Festivalul Internațional „George Enescu” de la Sibiu. Biletele au fost scoase la vânzare

19 Iulie 2023, 14:10

Festivalul Internațional George Enescu are onoarea să aducă la Sibiu patru concerte de excepție, prezentând o pleiadă de artiști de talie mondială și lucrări muzicale remarcabile, într-un regal al muzicii clasice. Biletele pentru cele patru reprezentații programate pentru ediția din acest an a consacratului eveniment au fost puse în vânzare.

Asociația Culturală Play anunță punerea în vânzare a biletelor și abonamentelor pentru cele patru concerte magistrale programate în toamna acestui an. Acestea se pot achiziționa atât online, de pe platforma iabilet.ro, cât și din rețeaua de magazine fizice partenere.

Organizate de Asociația Culturală Play, în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu,, recitalurile din cadrul evenimentului proiectează la Sibiu magia, anvergura și emulația celui mai important eveniment cultural din România – Festivalul George Enescu – unul dintre primele 3 festivaluri de muzică clasică din lume și un adevărat brand de țară, desfășurat sub înaltul patronaj al Președinției României.

Direct de pe marile scene ale lumii, vor ajunge la Sibiu Franz Liszt Chamber Orchestra și Camerata Salzburg – doua super-orchestre cu peste 120 de muzicieni din 6 țări care vor impresiona publicul cu o serie capodopere de Beethoven, Mozart, Haydn, Rachmaninoff, Bartók și Bach, sub bagheta unor dirijori de renume internațional precum Gregory Ahss și István Várdai. Programul excepțional va fi pus în valoare de către staruri ale muzicii clasice internaționale, precum violonista olandeză Janine Jansen și pianistul francez Pierre-Laurent Aimard. Seria concertelor unice va fi completată de Filarmonica de Stat Sibiu cu un program de Ligeti și Ceaikovki, sub bagheta dirijorului american Roderick Cox.

Programul ediției din acest an se încheie cu recitalul superstarului Avi Avital, primul solist la mandolină nominalizat la premiile Grammy pentru muzică clasică, care va susține un spectacol captivant și memorabil alături de pianistul Omer Klein, într-o fuziune unică de jazz, muzică clasica şi muzică tradiţională din Israel şi nordul Africii.

Programul festivalului

Fiecare concert va fi o incursiune în lumea muzicii clasice, sub bagheta unor maeștri desăvârșiți ai artei interpretative. Toți sunt artiști care merită să fie văzuți și ascultați live măcar o dată în viață, astfel că Festivalul Enescu, un eveniment-magnet dedicat melomanilor acestui gen, vă oferă șansa de a-i descoperi la Sibiu și de a vă bucura de interpretarea lor cu adevărat sublimă.

09.09.2023, ora 19:00

Franz Liszt Chamber Orchestra, alături de Pierre-Laurent Aimard la pian

Program artistic: Ligeti Ramifications for String Orchestra/ Bartók Piano Concerto No. 3 in E major Sz. 119/ Enescu String Octet in C major Op. 7 (arr. for string orchestra).

Bilete: https://bit.ly/EnescuSibiu2023-1

Franz Liszt Chamber Orchestra, cunoscută în elita internațională a scenei muzicii clasice de mai bine de jumătate de secol, este pe bună dreptate una dintre cei mai buni reprezentanți ai genului muzicii de cameră din lume. Orchestra este condusă de Péter Tfirst din 2016 și se bucura an de an de interpretari în cele mai importante săli de concerte cu soliști de primă clasă, datorită gradului ridicat de precizie, versatilitate și adaptabilitate. Orchestra a luat numele marelui compozitor, Franz Liszt pentru a aduce un omagiu geniului devenit nedespărțit muzicii maghiare și al cărui spirit iradiază viața muzicală a lumii întregi.

Pierre-Laurent Aimard – talentatul pianist, solist al orchestrei Franz Liszt Chamber Orchestra, este apreciat pe scară largă ca o figură cheie a muzicii contemporane și considerat un „vizionar extraordinar”. A colaborat îndeaproape timp de peste 15 ani cu György Ligeti, înregistrând lucrările complete ale acestuia. De asemenea, este renumit ca interpret de frunte al repertoriului standard și a apărut în întreaga lume alături de orchestre și dirijori importanți. Aimard susține, de asemenea, recitaluri solo și spectacole de muzică de cameră și apare în mod regulat la toate festivalurile de muzică importante. Este profesor la Hochschule für Musik din Köln și la Conservatorul din Paris și susține conferințe și cursuri de măiestrie în întreaga lume.

10.09.2023, ora 19:00

Avi Avital (mandolină) & Omer Klein (pian)

Program artistic: O. KLEIN & A. AVITAL: Zamzama/ O. KLEIN: Niggun/ O. KLEIN & A.AVITAL: Lonely Girl (Duo Piano & Mandolin)/ A. AVITAL: Avi's Song/ O. KLEIN: Josephine, Sleepwalker, Espagna (for mandolin, piano & percussion)/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BWV 1004 I. Allemande/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BWV 1004 II. Courante/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BMV 1004 III. Sarabande/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No.2 in D minor, BWV 1004 IV. Gigue.

Bilete: https://bit.ly/EnescuSibiu2023-3

Avi Avital – un virtuoz al mandolinei, recunoscut ca fiind cel mai bun interpret din lume. Este primul solist de mandolină care a fost nominalizat pentru un premiu Grammy pentru muzică clasică. Avi Avital a fost comparat cu Andres Segovia pentru modul în care își stăpânește instrumentul și cu Jascha Heifitz pentru virtuozitatea sa incredibilă. Pasionat și „exploziv de carismatic" (New York Times) în interpretarea live, este o forță motrice în spatele revigorării repertoriului de mandoline.

Omer Klein – este un pianist israelian născut în 1982 și stabilit la New York din 2006, al cărui stil prezintă o fuziune de jazz şi muzică tradiţională din Israel şi nordul Africii. Albumul său, Rockets on the Balcony, a fost desemnat de revista Downbeat ca albumul lunii în decembrie 2010.

14.09.2023, ora 19:00

Filarmonica de Stat Sibiu: dirijor Roderick Cox, vioară Ioana Cristina Goicea

Program artistic: György Ligeti - „Lontano”, Erich Wolfgang Korngold - Concertul pentru vioară și orchestră în Re major op. 25, P.I. Ceaikovski - Simfonia nr. 4 în fa minor op. 36.

Filarmonica de Stat Sibiu a prezentat de-a lungul anilor mii de concerte simfonice şi de muzică de operă, asimilând un vast repertoriu simfonic şi liric. Nenumărate cronici din ziare şi reviste româneşti şi străine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodată calitatea înregistrărilor pentru radio şi televiziune, pentru disc şi CD. De asemenea, un mare număr de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atât în ţară, cât şi în străinătate – în Franţa, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia, Turcia, Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie etc.

20.09.2023, ora 19:00

Camerata Salzburg: dirijor Gregory Ahss, vioară Janine Jansen, violă Timothy Ridout

Program artistic: J. Haydn: Symphony no. 6 in D major Hob.I:6 "Le matin" (24')/ W.A. Mozart: Violin concerto no. 3 in G major KV 216 "Strassburg" (24')/ J. Haydn: Symphony no. 7 in C major Hob.I:7 "Le midi" (21')/ W.A. Mozart: Sinfonia concertante in E-flat major KV 364 (320d) (30').

Bilete: https://bit.ly/EnescuSibiu2023-2

Camerata Salzburg, una dintre cele mai importante orchestre de cameră din lume, formată din peste 40 de muzicieni de înaltă clasă. De-a lungul celor 7 decade ale existenței sale, Camerata Salzburg a realizat peste 60 de înregistrări, care au fost onorate cu numeroase premii prestigioase și a susținut sute de recitaluri pe marile scene ale lumii. Muzicienii orchestrei sunt „plini de potențial energetic revoluționar și utopic, fără compromisuri, individuali, îndrăzneți și moderni – dar totuși clasici stricți”, așa cum a declarat Salzburger Nachrichten cu ocazia concertului pentru cea de-a 60-a aniversare a orchestrei.

Janine Jansen – violonistă remarcabilă de origine olandeză, solistă a orchestrei Camerata Salzburg, a avut de-a lungul carierei legături strânse și de durată cu cele mai eminente orchestre și cu unii din cei mai importanți dirijori din lume. Artista a onorat publicul meloman cu turnee europene alături de London Symphony Orchestra, sub conducerea lui Sir Antonio Pappano, Dresden Staatskapelle cu Christian Thielemann și un turneu în Orientul Îndepărtat, împreună cu Filarmonica din Oslo și Klaus Mäkelä.

Timothy Ridout - tânărul interpret la violă a studiat la Royal Academy of Music cu Martin Outram, absolvind cu Queen’s Award for Excellence. A fost selectat de Young Classical Artists Trust în 2016 și în același an a intrat la Academia Kronberg din Germania, unde studiază în prezent cu Nobuko Imai. „Cu câteva mișcări de arc, britanicul Timothy Ridout și-a făcut un loc în cercul foarte închis al marilor violiști” - Le Monde.

Festivalul Enescu la Sibiu este organizat de Asociația Culturală Play într-un parteneriat strategic cu Filarmonica de Stat Sibiu și Artexim, fiind co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 14:30

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România

Performance-ul 2025: Nouameapiesă? , pe un text semnat de dramaturgul Peca Ștefan, va fi prezentat, itinerant, în...

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România
Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 03:00

Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025

Luni, 14 aprilie, de la ora 17.00, la Galeria ARTOTECA a Bibliotecii Metropolitane București (Șoseaua Mihai Bravu, nr. 4), va...

Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025
Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 01:12

Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”

Electric Castle revine între 16 și 20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida cu cea de-a 11-a ediție, reunind peste 200...

Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”
Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 00:06

Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor

În Săptămâna Patimilor, Opera Națională București prezintă publicului două spectacole tematice destinate...

Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor
Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 00:00

Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului

În perioada 22-25 mai 2025, Bucureștiul devine gazda unuia dintre cele mai rafinate evenimente dedicate muzicii de...

Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului
Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Muzică-Dans-Arte 11 Aprilie 2025, 06:50

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”

Classix anunță un nou eveniment în cadrul ediției din 2025 : concertul Dances of the Night , programat vineri, 11...

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 17:35

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie
Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 12:26

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot...

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
Colecții Românești
Ascultă live Radio România Cultural
18:00 - 18:10
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
18:00 - 18:26
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
18:00 - 18:15
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
18:00 - 18:26
Óęđŕżíńüęŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
18:00 - 20:00
TEATRU RADIOFONIC
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
15:03 - 19:00
Sens Unic
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
16:00 - 18:03
Știri
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
16:03 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru