Ascultă Radio România Cultural Live

Oportunitate de neratat! Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari

08 Septembrie 2022, 09:56

 

  • Cu ocazia celei de-a 10-a ediții, Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, marchează un moment cultural unic în țară, prezentând publicului o expoziție grandioasă în parteneriat cu Victoria and Albert Museum, Londra. Este pentru prima dată când celebrul muzeu expune lucrări din colecția sa în Europa de Est;
  • 81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sunt împrumutate către Art Safari;
  • Acestea vor putea fi văzute în perioada 23 septembrie – 4 decembrie, în inima Capitalei, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), de joi până duminică, dar și cadrul unor tururi de noapte cu muzică live și alte experiențe speciale;
  • John Constable este mai mult decât o legendă a Marii Britanii, este unul dintre cei mai mari pictori din toate timpurile. Operele sale, multe donate chiar de fiica artistului, se află în centrul expoziției de la Art Safari - printre acestea și o capodoperă de mari dimensiuni.

Victoria & Albert Museum, Londra, se alătură muzeelor din România ca partener Art Safari și aduce la București expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable”, curatoriată de Dr. Emily Knight și Katharine Martin. John Constable a fost unul dintre cei mai renumiți pictori peisagiști din toate timpurile, acesta fiind și motivul pentru care cele două curatoare l-au selectat pentru a-l introduce publicului din România. Născut și crescut într-o zonă rustică din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a iubit toată viața zona rurală de baștină, transformând-o în subiectul principal al creațiilor sale, chiar și după ce s-a mutat de aici.

Misiunea lui ca pictor a fost să redea adevărul și frumusețea lumii naturale. A realizat nenumărate schițe în plain-air pentru a înțelege mai bine natura și a o picta mai fidel și a combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera peisagiștilor din trecut. Artistul a folosit culoarea într-o manieră liberă și extrem de expresivă, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor săi. Totuși, a refuzat să se supună oricărui compromis și a făcut experimente până la moartea sa, în 1837. Un an mai târziu, în 1838, se naște marele peisagist român Nicolae Grigorescu, care preia și încorporează, împreună cu realiștii Barbizonului, lecțiile picturale ale lui Constable. Expoziția analizează conexiunea personală a lui Constable cu locul, căutarea inspirației și tehnicile sale inovatoare.

Aproximativ 50 dintre operele selectate pentru expoziția din cadrul Art Safari au fost donate către Victoria and Albert Museum, Londra, de către fiica lui John Constable, Isabel Constable, în 1888 - anul în care a și murit. Isabel Constable a fost cea de-a doua fiică și al patrulea copil al lui John Constable și asemenea tatălui ei, a fost o pictoriță cunoscută în Regatul Unit al Marii Britanii. Alte 6 lucrări semnate de John Constable fuseseră donate muzeului din Londra în 1857 de către un important colecționar britanic, contemporan cu Constable - John Sheepshanks, fiind una dintre cele mai substanțiale donații la acea vreme.

John Constable, la rândul său, a fost un colecționar de artă toată viața. Lucrărilor multor artiști faimoși au făcut parte din colecția pictorului. V&A nu deține în patrimoniul său și operele colecționate de Constable, însă în cadrul expoziției din Art Safari, vor fi expuse o serie de printuri ale acestora pentru a oferi o imagine asupra profilului de colecționar al lui Constable.

John Constable a colecționat opere ale multor artiști britanici și europeni diferiți, inclusiv lucrări în acuarelă și schițe de J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough și Thomas Gilpin și printuri de Claude Lorrain, Jacob van Ruisdael și Antonie Waterloo.

 

„The Leaping Horse”– nu toate operele mari se țin în rame mici

Printre operele prezente la București se numără și „The Leaping Horse”, care face parte dintr-o serie de lucrări atipice prin dimensiune, aproape 2 metri, pictate de John Constable în 1819. Din dorința de a fi remarcat ca pictor peisagist serios, artistul a ales să creeze lucrări de dimensiuni mai mari, ca urmare a criticilor aduse de colegii săi contemporani la adresa tehnicilor sale de pictură.

Lucrarea ilustrează traficul de pe râu cu șlepuri care încearcă să treacă una pe lângă cealaltă.

Acțiunea centrală înfățișează un cal și un călăreț sărind peste una dintre barierele construite pe căile de remorcare ale râului pentru a împiedica vitele să rătăcească. Caii de șlep din Suffolk au fost special antrenați pentru a sări peste astfel de bariere – de aici și numele lucrări. Constable a folosit mișcări rapide și ample de pensulă pentru a transmite agitația și energia momentului. Este ultima și probabil cea mai puternică dintre vederile asupra River Stour.

 

O inspirație pentru artiști... și meteorologi

 

Artistul britanic era un maestru în a surprinde cu pensula schimbările atmosferice de pe cer și frumusețea acestor fenomene. Operele sale oferă senzația de imersie privitorului și cu adevărat îți taie respirația. Norii au reprezentat un laitmotiv al operei sale și una dintre marile sale pasiuni.

Dar John Constable nu doar picta norii, ci obișnuia să și noteze condițiile meteorologice, direcția luminii și momentul zilei, iar cel mai des, aceste notițe se aflau pe spatele lucrărilor sale. Aceste informații i-au fost de mare folos meteorologului Luke Howard (1772-1864) în cercetarea sa legată de clasificarea norilor, care i-a și conferit titlul de „Nașul Norilor”.

„Stonehenge” încheie apoteotic expoziția Art Safari

Cele două curatoare de la Victoria and Albert Museum, Londra, au ales să finalizeze traseul expozițional dedicat lui John Constable cu lucrarea „Stonehenge”. Artistul a pictat-o într-un moment trist al vieții sale, la scurt timp după decesul soției sale. Melancolia transmisă de pictură poate fi asociată ușor cu momentele prin care trecea pictorul. În catalogul lucrării a fost găsită descrerea „Misteriosul monument Stonehenge, tronând într-un câmp gol și nemărginit...”, probabil chiar cuvintele artistului. Lucrarea oferă o imagine captivantă ce demonstrează abilitățile sale tehnice desăvârșite spre sfârșitul carierei și celebrează realizările lui Constable.

Din Marea Britanie, Art Safari mai propune și o călătorie în Coreea prin expoziția de afiș Poster Artde Byoungil-il Sun, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România. În Pavilionul Românesc, publicul este invitat să îl descopere pe pictorul peisagist Ștefan Popescu în cadrul expoziției „Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor”, curatoriată de Elena Olariu și realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. O artistă nonconformistă, născută în 1932, care pictează cu acul de cusut poate fi admirată în expoziția „Lilian Theil. O bătrână care zâmbește” (curator: Raluca Ilaria Demetrescu), iar arta zilelor noastre este bine reprezentată în expoziția „Mihai Mureșan. Lucruri mărunte” (Prof. univ. Ion Sbârciu).

Program de vizitare

 

Joi-duminică -12:00-21:00

Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă între 22:00 și 1:00 (22:15 – ultima intrare)

Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), strada Lipscani nr. 18-20, București

Biletele pot fi achiziționate pe: https://tickets.artsafari.ro/e?lang=ro

Despre Art Safari București

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 9 ediții de până acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Despre Victoria and Albert Museum, London (V&A)

Victoria and Albert Museum, London (V&A) este unul dintre cele mai importante muzee de artă, design și performance din lume, având colecții unice ca amploare și diversitate, care acoperă 5000 de ani de creativitate umană. A fost înființat în 1852 pentru a oferi acces la artă oamenilor și pentru a inspira designerii și producătorii britanici. Astăzi, misiunea V&A este de a susține industria creativă, de a inspira generațiile următoare și de „a aprinde” imaginația.

A murit folkistul Marius Baţu
Muzică-Dans-Arte 23 Noiembrie 2024, 13:00

A murit folkistul Marius Baţu

Marius Bațu (n. 30 octombrie 1959, Constanța) a fost un interpret român de muzică folk care s-a remarcat în lumea...

A murit folkistul Marius Baţu
Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 14:40

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:19

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”

  Din 28 noiembrie, se deschide la Art Safari expoziția „Cele mai frumoase tradiții”, curator Cristian...

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:09

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice

Luni, 25 noiembrie 2024, de la ora 18.30, Curtea Veche Publishing lansează volumul Cum să te ratezi cu demnitate de Octav...

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:07

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT

În perioada 27 noiembrie - 1 decembrie 2024, Muzeul Național de Artă Timișoara vă invită la spectacolul intitulat...

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 10:08

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă

  În luna decembrie 2024 , mezzosoprana Ruxandra Donose , o voce apreciată pe marile scene de operă ale lumii, va...

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 09:18

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie

Scena intimă a Teatrului ACT  va găzdui pe  7 decembrie  un spectacol dedicat întregii familii,...

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 00:26

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie

Celebrul ansamblu Violoncellissimo va evolua pe 27 noiembrie 2024 pe scena Teatrului Național de Dans din Budapesta şi pe 5...

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Ascultă live

Ascultă live

00:00 - 00:30
Ambient
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
00:00 - 01:00
Espańol 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru