O mică parte din istoria de acum 162 de ani a românilor poate fi văzută la Muzeul Național de Istorie a României
22 Ianuarie 2021, 12:25
Micro-expoziția „Stemele Principatelor Unite” este accesibilă publicului la Muzeul Național de Istorie a României, începând din 22 ianuarie 2021.
Unirea Principatelor prin alegerea unui singur domn, colonelul Alexandru Ioan Cuza, la 5 ianuarie la Iași și 24 ianuarie 1859 la București, a fost o dovadă a dorinței de unire a românilor din Moldova și Țara Românească. Demersurile de unire efectivă au continuat cu momentul recunoașterii internaționale, la 11 decembrie 1861. Un aspect semnificativ al unirii politice și instituționale a fost, de asemenea, unirea stemelor celor două Principate.
În colecțiile MNIR se păstrează mai multe obiecte de patrimoniu ce au pictate, gravate sau ștanțate, cele trei steme ale epocii lui Cuza. În primii ani ai domniei sale, în Principatele Unite a fost folosită o stemă de tranziție, ce reunea simbolurile celor două principate Moldova și Țara Românească. După recunoașterea noului stat de Înalta Poartă și puterile garante, în decembrie 1861, Carol Popp de Szathmáry a desenat o nouă stemă, care a fost folosită de întreaga administrație până la sfârșitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Cea de-a treia stemă din 1864, folosită de Alexandru Ioan Cuza și Curtea princiară, apare pe un set de porțelan de Sèvres, prezent în expoziție, având o structură mai complexă și purtând deviza „TOȚI ÎN UNUL”.
Alături de aceste piese, la MNIR vor fi prezentate alte două mici suveniruri ale Unirii Principatelor – doi clopoței. Unul dintre aceștia, despre care se crede că a fost folosit la ședința Divanului Ad-hoc din Iași, din 5 ianuarie 1859, are gravată stema Moldovei - capul de bour -, o monogramă a lui Alexandru Ioan Cuza - formată din inițialele „AIC” - și inscripția „Divanul Adhoc Moldovenesc 1859 Ianuarie 5 la Iașii”, fiind un simbol al momentului în care Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei. Celălalt poartă inscripția „1861 Dechembrie 11”, data la care Alexandru Ioan Cuza a dat „Proclamația către națiune”, prin care aducea oficial la cunoștință populației că „Unirea este îndeplinită, naționalitatea română este întemeiată. Acest fapt măreț, dorit de generațiile trecute, aclamat de corpurile legiuitoare, chemat cu căldură de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă și puterile garante... Alesul Vostru vă dă astăzi o singură Românie”.
Micro-expoziția, curatoriată de dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător în cadrul MNIR, va fi deschisă în perioada 22 ianuarie - 15 februarie 2021 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09ꓽ00 – 17ꓽ00.